Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) derulează un proiect de peste trei milioane lei pentru protejarea speciilor și valorilor naturale din Situl de Interes Comunitar râul Putna și ariile protejate învecinate. Proiectul a fost demarat în luna august și va fi implementat până la finalul anului 2019.
Denumit „Râul Putna – crearea sistemului de management integrat pentru Situl de Interes Comunitar Râul Putna și ariile naturale protejate învecinate: Râpa Roșie – Dealu Morii, Rezervația Algheanu și Pârâul Bozu”, proiectul are o finanțare atât de la Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și de la bugetul statului. Reprezentanții ACDB au arătat ieri, la prezentarea proiectului, că acesta se adresează primăriilor localităților din arealul menționat, asociațiilor de vânători și pescari sportivi, GAL-ului Èšara Vrancea, localnicilor, proprietarilor de terenuri agricole și de păduri, dar și celorlalți gestionari ai fondului forestier.
Printre activitățile care vor fi derulate de ACDB se numără cele de identificare, cartare și evaluare a stării de conservare a speciilor pentru care ariile au fost desemnate. Sunt vizate cinci specii, din care două de pești – Porcușorul de nisip și Dunărința, o specie de amfibieni – Izvoraș cu burta galbenă, dintre reptile este vorba de Èšestoasa europeană de apă, iar dintre mamifere este vizată vidra. „Pentru toate acestea se vor face inventarieri, cartări, evaluări, pentru că pentru ele au fost desemnate ariile protejate. Vom face și studii pentru mediul fizic, vom elabora un studiu socio-economic al formelor de proprietate asupra terenurilor, al regimului de administrare și al folosinței terenurilor din ariile protejate. Este important, pentru a proteja cum trebuie aria protejată, să avem o relație bună cu factorii interesați, în special cu proprietarii de terenuri și crescătorii de animale”, a precizat Alina Dragomir, de la ACDB.
Cea mai mare parte a fondurilor din cadrul proiectului vor fi cheltuite pe echipamentele ce vor fi achiziționate și care vor fi utilizate de ACDB, precum trusa de monitorizare a calității apei sau aparatul de inventariere a peștilor.
Un alt obiectiv al proiectului este de elaborare a planului de management integrat al ariilor naturale protejate: SCI Râul Putna, Rezervația Naturală Râpa Roșie – Dealu Morii, Rezervația Naturală Rezervația Algheanu și Rezervația Naturală Pârâul Bozu. Cei de la ACDB își propun să organizeze prezentări și activități tematice cu elevii și profesorii școlilor din regiune, privind îmbogățirea cunoștințelor despre natura și creșterea respectului față de ea. Va fi organizat și un concurs interșcolar, în cadrul căruia vor fi desemnați rangeri juniori ai ariilor protejate, care să se implice în activități de patrulare și monitorizare.
Nu în ultimul rând, vor fi organizare 11 puncte de informare, în fiecare comună din areal, dar și în ariile protejate. Toate detaliile despre proiect și materialele informative vor fi prezentate în secțiunea specială de pe pagina de web a Asociației.