Producătorul de energie termică ENET Focșani a reușit să achite în avans o parte din factura la gaze naturale pentru această iarnă, astfel încât locuitorii municipiului să nu aibă probleme în alimentarea cu energie termică. Este o perioadă financiară bună pentru producătorul de energie termică din municipiu, care nu mai depinde de injecțiile de capital venite din partea bugetului local al Focșaniului.
Pentru prima dată, societatea nu a mai solicitat niciun fel de sprijin de la bugetul local. Mai mult, bilanțul contabil depus pentru prima jumătate a acestui an a arătat că firma din Focșani s-a clasat pe locul 1 în Top Afaceri România, județul Vrancea, în domeniul Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, într-un clasament realizat de site-ul listafirme.ro. Directorul ENET, Manole Merchea, spune că s-a ajuns la o situație financiară bună, cu un echilibru între încasări și plăți. „ENET are o situație financiară bună, iar rezultatele obținute arată că banii investiți în societate nu au fost bani aruncați într-o groapă fără fund”, ne-a spus Merchea.
Rezultatele financiare din ultimii ani, înregistrate de producătorul de energie termică din Focșani, se datorează retehnologizării prin proiectele cu fonduri europene, dar și unui management riguros, care a presupus o reorganizare a societății, astfel încât să fie depășită situația financiară dificilă din urmă cu cinci ani. Iar la acest moment, în ciuda criticilor care se grăbeau să cânte prohodul sistemului centralizat de încălzire, ENET demonstrează că pot fi oferite servicii de calitate locuitorilor din municipiu. Mai mult, conducerea primăriei Focșani vrea să atragă încă un proiect, de 13 milioane euro, pentru a doua etapă a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009¬2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Noul proiect înseamnă reabilitarea a 2,8 kilometri de rețea termică primară, 10,9 kilometri rețea termică secundară și 9 puncte termice, incluzând schimbarea amplasamentului pentru un punct termic.
Prima etapă a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, susținut de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost un succes pentru administrația focșăneană. Proiectul a avut o valoare de peste 35,4 milioane euro, fără TVA, din care finanțare nerambursabilă din Fondul European de Coeziune în valoare de 17,7 milioane euro, finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat în valoare de 15,9 milioane euro, la care se adaugă contribuția financiară de la bugetul local. Proiectul a vizat reducerea impactului negativ al emisiilor poluante și minimizarea efectelor schimbărilor climatice cauzate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. De asemenea, proiectul a îmbunătățit eficiența energetică a sistemului de încălzire, inclusiv în ceea ce privește rețelele, prin reducerea pierderilor de căldură.