Anual se îmbolnăvesc de tuberculoză 27.500 de români iar dintre aparținători, peste 100.000, a precizat miercuri într-o conferință de presă dr. Anca Macri, de la Institutul de Pneumoftiziologie âMarius Nastaâ. În ultimii 10 ani, peste 1.000.000 de români au venit în contact cu această boală (ca pacienți sau aparținători). Nu există noutăți âspectaculoaseâ despre tuberculoză, în ultimii 35 de ani, practic nu au fost descoperite noi instrumente eficiente de diagnosticare sau tratare a acestei boli, a spus medicul. Referitor la transmiterea tuberculozei, dr. Macri a arătat că expunerea prelungită cu aerul care conține bacilii tuberculozei (riscul crește cu 50% la o expunere între 20 și 40 de ore) poate duce la contactarea infecției. Oricine se poate infecta cu TB iar 10% dintre cei infectați (chiar și cu sistemul imunitar competent) vor dezvolta boala. Tuberculoza (TB) este o boală contagioasă. Ca și obișnuita răceală, tuberculoza se transmite prin aer. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane, și anume cei care au un număr mare de microbi în plămâni, pe care îi pot exhala în exterior (tuberculoză activă/cu frotiu pozitiv). Când persoanele bolnave tușesc, strănută, vorbesc sau scuipă răspândesc în aer germenii TB, cunoscuți drept bacili Koch. Netratată, orice persoană cu TB activă va infecta în medie între 10 și 15 persoane pe an. O persoană se poate infecta inhalând doar un număr mic de bacili, însă doar una din 10 persoane care au fost infectate va face boala efectiv. În restul de 9 cazuri, bacilul este ținut sub control de sistemul imunitar. Bacilii TB nu dispar însă din organism, ci, protejați de o foiță de ceară subțire, pot âdormiâ ani la rând, a explicat medicul.
Când sistemul imunitar al persoanei este slăbit, acesta nu mai poate ține microbii sub control și poate apărea îmbolnăvirea, chiar la mulți ani după infectare. O treime din populația lumii este acum infectată cu bacili TB, 5-10% dintre persoanele infectate cu bacili TB (și care nu sunt infectate cu HIV) se îmbolnăvesc sau se infectează cândva în viață. Persoanele infectate atât cu HIV, cât și cu bacilii TB au probabilitate mare de a face tuberculoză. Tuberculoza se manifestă cel mai frecvent prin tuse seacă, ce durează mai mult de trei săptămâni, febră scăzută (37-38 grade Celsius), scădere în greutate, oboseală și transpirații, mai ales în cursul nopții. Dr. Anca Macri a atras atenția asupra tuberculozei multidrog rezistente, care este un pericol real, cu risc maxim în zona geografică din imediata apropiere a României.
Pentru a preveni acest risc se impune o diagnosticare cât mai devreme a bolii, aplicarea tratamentului corect și complet, în acest sens un rol important revenind medicilor de familie. Potrivit medicului, România stă destul de bine la detecția bolii. De asemenea, s-a constatat o ușoară scădere a incidenței bolii în anii 2000, dar acum această scădere a stagnat, a subliniat dr. Macri. Incidența cea mai mare a bolii rămâne în sudul țării, Moldova, București, dar și în Timiș și Arad, a mai arătat medicul.