Poliția Comunitară din Panciu își va intra în atribuții cel mai probabil la începutul anului 2011. Casa de Cultură din Panciu a găzduit, ieri, conferința de lansare a programului privind modernizarea și dotarea Serviciului de Poliție Comunitară, în cadrul proiectului „Servicii Eficiente și de Calitate pentru Cetățenii Orașului Panciu”.
Proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013, cod SMIS 11324, a fost prezentat de viceprimarul Iulian Nica. Edilul a arătat că valoarea proiectului este de 884.365 lei, fără TVA, din care 98%, respectiv 866.677,70 lei, reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, iar 2%, reprezentând 17.687,30 lei, fiind contribuția locală. „Principalul scop al proiectului este de a dota și moderniza Serviciul Poliției Comunitare, înființat acum trei ani. Acesta nu a putut funcționa din cauza lipsei fondurilor de la nivel local. Odată cu implementarea proiectului, vom dota serviciul cu o mașină de patrulare și una de intervenție, vom asigura toate echipamentele necesare, de la stații mobile și elemente de pază, până la uniforme și cazarmament. De asemenea, vom moderniza și sediul în care va funcționa acest serviciu”, a explicat Iulian Nica.
În cadrul Poliției Comunitare de la Panciu vor fi angajați 9 sau 10 agenți, care vor urma un curs de limbă engleză, un curs de PC, un curs privind drepturile omului și un altul de egalitate a șanselor. De asemenea, la aceste cursuri vor participa doi consilieri locali din cadrul Comisiei de Ordine Publică a Consiliului Local Panciu și trei salariați ai Primăriei.
Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bârlădeanu a evidențiat importanța proiectului, recunoscând meritul autorităților locale în realizarea unei Poliții Comunitare moderne la Panciu. „Sunt convins că nu a fost ușor dar, în orașul Panciu, s-au realizat foarte multe proiecte prin deosebita muncă a Primăriei, a funcționarilor ei. Aceștia au reușit și înființarea Poliției Comunitare. Acest lucru va reuși să aducă orașul Panciu la nivelul altor orașe europene, unde există mai multe structuri de păstrare a oridinii și liniștii publice”, a declarat Dragoș Bârlădeanu. Acesta a arătat că înființarea Poliției Comunitare de la Panciu s-a realizat într-un context economico-social dificil, în care infracționalitatea ar putea crește din cauza crizei financiare iar cetățenii vor avea mai multă nevoie de protecție.
Reprezentantul Inspectoratului Județean de Jandarmi, colonelul Ilie Telehoi, a declarat că proiectul ce urmează să fie implementat la Panciu va reuși să asigure ordinea și liniștea publică în cadrul comunității. „Orice forță care vine în ajutorul celor deja existente este foarte importantă. După ce se va înființa Poliția Comunitară, o să cooperăm atât cu această instituție, cât și cu Poliția orașului Panciu”, a spus Ilie Telehoi.
Ideea a fost susținută și de comandantul Poliției Orășenești, comisarul-șef Marius Nedelcu. Acesta a dat asigurări că institituția pe care o conduce va acorda Poliției Comunitare tot sprijinul de specialitate pentru ca activitatea noului serviciu să-și atingă scopul pentru care a fost creat. Înființarea Serviciului Poliției Comunitare a fost apreciată și de reprezentanții comunității locale. „Sunt convins că aceasta va aduce un plus de liniște în oraș, mai multă disciplină”, a spus președintele Asociației Veteranilor de Război din Panciu, colonelul (r) Gheorghe Rogoz.