Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Sătenii din Câmpuri riscă să rămână fără lemne de foc din cauza Ocolului Silvic care administrează pădurile deținute în Vrancea de compania IKEA


Sătenii din Câmpuri riscă să rămână fără lemne de foc în această iarnă deoarece Ocolul Silvic nominalizat să administreze pădurile nu vrea să preia suprafața forestieră. Situația a fost discutată la ședința Colegiului Prefectural de ieri, unde a avut loc și o analiză a tăierilor ilegale depistate în pădurile de pe raza județului Vrancea. În cazul de la Câmpuri, inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu (FOTO), a arătat că potrivit prevederilor legale, ocolul silvic desemnat să preia în pază și să asigure servicii silvice nu mai este Ocolul de la Soveja, cum era în anii trecuți, ci Ocolul Silvic privat Iri care administrează pădurile deținute în județ de compania IKEA. Ori, cei de la acest ocol nu au ajuns la un consens și nu vor să delege nicio persoană care să asigure punerea în valoare, ceea ce le-ar permite oamenilor să extragă din pădurile proprii lemnul de foc de care au nevoie. „Deocamdată acolo nu s-a ajuns la niciun consens. cei de la Ocolul Silvic Iri nu vor să delege o persoană pentru punerea în valoare”, a explicat șeful Gărzii Forestiere.
    Primarul comunei Câmpuri, Costel Mateiu, ne-a spus că a discutat cu cei de la Ocolul privat, le-a oferit și un spațiu unde vină și să discute cu cetățenii dar că au refuzat, susținând că au birouri doar la Focșani. O altă variantă identificată de primăria comunei este realizarea unui contract cu alt ocol silvic însă pentru aceasta este nevoie de o aprobare din partea Ministerului Mediului. „Am discutat cu Ocolul Silvic Unirea, sunt de acord să vină la noi, în spațiul pe care îl punem la dispoziție însă este nevoie de aprobarea ministerului. Este foarte greu pentru că vine iarna și oamenii nu au lemne de foc. Pădurea este lângă ei și nu pot lua o creangă pentru că amenzile sunt foarte mari. Facem adrese către Prefectură, la Garda Forestieră pentru că trebuie să îi ajutăm pe oameni și să rezolvăm această situație”, ne-a spus primarul Costel Mateiu.
    La nivelul județului Vrancea sunt aproape 13 mii hectare de pădure unde proprietarii nu au încheiat contracte de pază și servicii silvice cu ocoale silvice. Pentru proprietarii care au suprafețe mai mici de 30 hectare, fondurile pentru serviciile silvice se asigură de la bugetul statului, în urma unei proceduri care este monitorizată de Garda Forestieră. Valoarea deconturilor se estimează ca va fi de circa 930 mii lei pentru anul 2018, bineînțeles, după finalizarea controalelor de fond în pădurile care vor fi preluate în pază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?