Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani a somat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vrancea (CJAS) să se achite de obligațiile financiare contractuale pe care le are față de unitatea spitalicească. Somația a fost depusă, ieri, la Tribunalul Vrancea. Spitalul Județean are de recuperat de la CJAS suma de 2,3 milioane lei din valoarea de contract pe luna iunie. În afară de această nouă problemă financiară, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” are datorii de peste 21 de milioane de lei. Consiliul Județean Vrancea a condiționat plata acestor datorii de către Ministerul Sănătății pentru preluarea spitalelor din Focșani, Vidra și Dumbrăveni.
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” este în pragul falimentului deoarece guvernanții nu achită datoriile restante care cresc în fiecare lună. Mai mult, CJAS nu plătește nici măcar contractul pentru lunile în curs. Dacă CJAS nu va plăti suma restantă, Spitalul Județean se află în imposibilitatea de a cumpăra materiale sanitare de strictă necesitate, medicamente, rămâne fără bani pentru plata utilităților, pentru intervenții în spital și pentru hrana bolnavilor.
Directorul Spitalului Județean, doctorul Nicolae Moise, a declarat că are de recuperat de la CJAS suma de 2,3 milioane lei din va-loarea de contract pe luna iunie. Pentru a putea funcționa în continuare, conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani a somat CJAS printr-o acțiune depusă la Tribunalul Vrancea să se achite de obligațiile financiare contractuale pe care le are față de spital. „Spitalul Județean are de recuperat de la CJAS Vrancea 2,3 milioane lei din valoarea de contract pe luna iunie. Mai exact, din cele 5,2 milioane de lei prevăzute în contract, CJAS a decontat numai suma de 2,9 milioane de lei, în condițiile în care Spitalul Județean a efectuat servicii medicale în valoare de șase milioane de lei. Suma alocată de Casă nu a ajuns nici pentru plata salarilor personalului me-dical, care este în valoare de 3,7 milioane de lei. Din aceste considerente, am notificat CJAS să plătească suma restantă, iar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, azi (ieri-n.r.) am depus somație la Tribunalul Vrancea pentru a obliga Casa să își achite obligațiile contractuale”, a declarat doctorul Nicolae Moise.
Spitalul județean, subfinanțat de CJAS
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani este unitatea medicală din județ cu cea mai mare adresabilitate. Peste trei mii de persoane sunt internate lunar iar, anual, peste 36 mii de persoane. În aceste condiții, atât CJAS vrancea, cât și Ministerul Sănătății ar trebui să asigure fondurile necesare pentru unitatea spitalicească să funcționeze în condiții normale. Totuși, CJAS nu asigură nici măcar datoriile contractuale, cu toate că acestea sunt la jumătate față de valoarea reală necesară pentru buna funcționare a spitalului. „Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, din Focșani este subfinanțat. Acesta a primit de la CJAS suma de 44 de milioane de lei, în condițiile în care necesarul ar fi de 85,8 milioane de lei”, a precizat directorul Spitalului Județean, doctorul Nicolae Moise. El a mai adăugat că soluții de remediere a acestei situații ar fi rectificarea bugetului și introducerea sistemului de coplată.
Conform unei adrese transmise de conducerea Spitalului Județean din Focșani către Consiliul Județean Vrancea, la data de 20 iulie 2010, datoriile acestei unități spitalicești erau de 21,857 milioane lei. Aceste datorii au fost înre-gistrate la furnizorii de medicamente, materiale sanitare, alimente, analize ser-vice la aparatura medicală din spital. Medicul Nicolae Moise a precizat că, dacă nu vor avea loc rectificări bugetare, Spitalul Județean ar putea fi închis.
Oprișan cere plata datoriilor Spitalului Județean
Consiliul Județean Vrancea nu va prelua această unitate medicală dacă Ministerul Sănătății nu va plăti datoriile Spitalului Județean care sunt în cuantum de 21,857 milioane lei. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că va semna protocoalele de preluare – predare condiționat de stingerea la data preluării a tuturor de-bitelor unităților spitalicești și cu dovada asigurării sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate. O altă condiție este demararea unui program național de reabilitare a spitalelor. Marian Oprișan a afirmat că este falsă teoria că preluarea managementului nu înseamnă și preluarea dato-riilor. „Spitalele devin instituții subordonate Consiliului Județean, bugetul acestora fiind aprobat de autoritatea județeană, în Ordonanța de Urgență 862 din 2008 fiind specificat că bugetul spitalului se susține nu doar de Ministerul Sănătății ci și din bugetul autorității care îl preia. Dacă ministerul nu plătește datoriile unitățiilor spitalicești, autoritatea locală trebuie să asigure resurse și ne aflăm, astăzi, în situația în care numai Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani are o datorie de 219 miliarde lei vechi. În această sumă nu sunt incluse majorările, pena-lizările și eventualele cheltuieli de executare silită”, a afirmat Marian Oprișan.
Åeful administrației județene a adăugat că ordinul ministrului Sănătății 897 din 2010 arată că vor fi achitate doar datoriile scadente la 31 martie și care sunt neachitate în acest moment, însă nu face referire la datoriile acumulate între 31 martie și până la data preluării din luna iulie. „Consiliul Județean poate prelua condiționat de plata tuturor debitelor de către Ministerul Sănătății și existența unui plan național de reabilitare a spitalelor și asigurării sumelor de funcționare a acestora. Noi nu putem să încălcăm ordonanța, deși este cel mai prost act, care vrea să mascheze incompetența Guvernului folosind ca titlu de descentralizare pasarea responsabilității sistemului sanitar administrațiilor locale. Nu există nicăieri, în nicio țară cu democrație consolidată din Europa, descentralizare fără asigurarea finanțării”, a continuat președintele Consiliului Județean Vrancea.