La o lună de la demararea proiectului „Casa Verde”, doar 77 de vrânceni au depus cereri pentru a beneficia de finanțare, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din media națională.
Cei care doresc să beneficieze de acest proiect, mai pot depune cereri până în luna octombrie. Conform directorului executiv al Agenției pentru Mediu Vrancea, instituție care coordonează activitatea la nivel local, pentru județul nostru au fost distribuiți suficienți bani pentru a acoperi aproximativ 300 de proiecte. „Majoritatea a optat pentru panouri solare. Am mai primit două cereri pentru pompe de căldură și două pentru cazane pe pereți. Într-o primă fază, trebuie facute cereri care nu implică niciun cost. Abia după ce vine contractul de finanțare semnat vor trebui să-și achi-ziționeze instalațiile respective” susține directorul executiv al APM Vrancea. Până în prezent, la nivel națio-nal s-au depus 5315 cereri. Prin programul „Casa Verde” sunt finanțate o serie de instalații pentru încălzire care utilizează energie regenerabilă, precum panourile solare, pompele de căldură sau centralele termice pe bază de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, sau silvice. Finanțarea se acordă în funcție de tipul de instalație ales. Astfel, în cazul instalării de panouri solare se acordă până la 6.000 de lei, în cazul optării pentru pompele de căldură suma decontată poate ajunge până la 8.000 de lei, iar cei care optează pentru instalațiile termice pe bază de peleți pot primi maxim 6.000 de lei.
Facturile se decontează după instalare și includ, pe lângă instalația propriu-zisă, montajul și probele tehnice. Ghidul complet de finanțare poate fi accesat pe site-ul instituției, www.afm.ro, iar dosarul complet trebuie depus personal la se-diul Agenției Județene pentru Protecția Mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul.