Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Guvernul încurajează şpaga prin reducerea salariilor


Strategia Națională Anticorupție este „imperfectă și cu multe probleme”, a afirmat directorul Centrului Național de Integritate, Alexandru Cumpănașu la întâlnirea cu tema „Problematici Anticorupție” organizată, ieri, la Focșani. Åžefii de la Garda Financiară și Direcția Generală a Finanțelor Publice au arătat că inspectorii și comisarii au salarii prea mici, fiind tentați să ia șpagă și să fure atunci când sunt puși să verifice firme cu cifre de afaceri colosale.

Alexandru Cumpănașu a afirmat că Strategia este principalul document de politică publică pe care Guvernul l-a adoptat iar Centrul are ca responsabilitate „actualizarea acestei strategii și a planurilor sectoriale”. Cumpănașu a arătat că prin discuțiile organizate în cadrul proiectului „Dez-voltarea și Consolidarea Centru-lui Național pentru Integritate” se dorește identificarea și implementarea unor „standarde de integritate care înseamnă mult mai mult decât definiția legală a corupției”. Potrivit strategiei, sunt cinci sectoare vulnerabile, respectiv siguranță și ordine publică, admi-nistrație publică locală, financiar- fiscal, educațional și de sănătate. „De la bun început, legiuitorul, din punctul nostru de vedere, a greșit excluzând anumite sectoare ca fiind vulnerabile, indiferent că vorbim de mediu, de Ministerul Muncii, de Justiție dar sper ca odată cu viitoarea strategie toate aceste zone să fie incluse și să putem avea o discuție cu dânșii”, a afirmat Cumpănașu.
Totodată, el a atras atenția asupra modului greșit în care au fost concepute strategiile, respectiv la nivel central, de sus în jos. „Sunt 20.000 de acte normative în România, cu mult peste orice medie a Uniunii Europene sau a unei țări din UE iar implementarea acestor legi este una destul de lacunară. Aceasta pentru că, din păcate, legiuitorul și uneori Executivul, la nivel central, nu a ținut cont de ce se întâmplă la nivel local. Acesta este motivul pentru care Strategia Națională Anticorupție, așa cum este ea acum și așa cum va arăta pe viitor, nu trebuie să mai fie concepută de la nivel central la nivel local ci invers”, a afirmat Alexandru Cumpănașu, directorul Centrului Național de Integritate.

Statut pentru funcționarul fiscal

Åžefii instituțiilor de control vrâncene în domeniul financiar-fiscal au arătat că salariile mici îi încurajează, practic, pe inspectori să ia șpagă și să nu controleze exigent firmele unde sunt probleme.
Åžeful Gărzii Financiare, Adrian Buzdrug, a arătat că un comisar debutant are un salariu puțin mai mare de 600 lei și este tri-mis să verifice firme ai căror directori au ve-nituri de zeci de mii de euro. „Practic e trimis să fure și să ia șpagă”, a arătat șeful Gărzii Financiare. Opinia acestuia a fost susți-nută de directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice, Eugen Ciorici. Soluția identificată și de Alexandru Cumpănașu este realizarea unui Statut al funcționarului fiscal, similar cu cel al polițistului, care să intre în vigoare după finalizarea reorganizărilor din Ministerul Finanțelor Publice. Aceasta ar însemna mai multe drepturi pentru comisarii Gărzii și inspectori fiscali, dar, implicit, sancțiuni mai aspre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?