Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Valea Râmnicului, izolată de gropi


Aproape zece mii de oameni din localitățile de pe Valea Râmnicului dar și din localitățile Dumbrăveni, Tâmboiești și Bordești se află în situația de a rămâne izolați din cauza stării deplorabile a drumului național Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia-Vintileasca. Craterele din carosabil fac imposibilă circulația iar șoferii preferă să meargă prin șanțuri decât pe carosabil. Cel mai afectat sector din acest drum este Dumbrăveni-Dumitrești, unde partea carosabilă s-a transformat într-un nesfârșit șir de gropi. Pe același drum, în localitatea Jitia de Jos s-a reactivat o alunecare de teren ce a distrus terasamentul drumului pe o porțiune de 50 de metri. Exasperați, oamenii de pe Valea Râmnicului au blocat drumul național DN 2 în zona localității Dumbrăveni și au cerut guvernanților să repare acest drum dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Miile de gropi din carosabil fac practic imposibilă circulația pe drumurile naționale de pe Valea Râmnicului. Pe DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni -Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele au apărut cratere care îi obligă pe șoferi să circule cu mașinile prin șanțul de pe marginea drumului.
Cel mai afectat sector din acest drum este Dumbrăveni-Dumitrești, unde partea carosabilă s-a transformat într-un șir nesfârșit de gropi. Åžoseaua arată de parcă ar fi avut loc un bombardament. Craterele care au apărut pe drum măsoară chiar și mai bine de 20 de centimetri în adâncime.
În fiecare zi, șoferii care circulă pe acest drum îi înjură pe cei care administrează drumurile naționale, dar și pe aleșii neamului care au ieșit parlamentari în colegiul de pe Valea Râmnicului.
Deși le-au promis că vor repara aceste drumuri, parlamentarii s-au mulțumit să ajungă la putere fără însă să facă ceva și pentru oamenii care i-au votat.
La începutul acestei primăveri, din cauza precipitațiilor abundente, s-a reactivat o alunecare de teren la kilometrul 46+ 900, în dreptul localității Jitia de Jos, de pe drumul național DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia. Åži în prezent, se circulă extrem de greu pe o porțiune de 50 de metri de drum. Această porțiune de drum a fost grav afectată, prima dată, la inundațiile catastrofale din 2005.
Atunci au fost efectuate reparații minore pe motiv că acest drum va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Guvernanții au uitat de promisiuni iar acum locuitorii zonei riscă să rămână izolați sau, mai grav, să fie surprinși de o alunecare de teren chiar în momentul în care traversează acest sector de drum.
Acesta este singurul drum care asigură legătura între localitățile de pe Valea Râmnicului și restul țării.
Pe același drum național mai sunt două tronsoane afectate de alunecările de teren iar circulația se realizează cu mare greutate. Este vorba de un sector de drum de aproximativ 100 de metri în satul Tulburea și o porțiune mai mică, la intrarea în localitatea Jitia. Åži aceste alunecări de teren se pot reactiva oricând iar problemele devin și mai mari pentru locuitorii acestor zone.

Oamenii cer ca Berceanu să vină să vadă acest drum

Din cauza drumului impracticabil, șoferii spun că transportul de persoane a devenit riscant. „Am schimbat de două ori bucșele și suspensia la mașină. Nu ne mai rămâne decât să venim la Dumbrăveni să aducem piesele stricate și cauciucurile deteriorate și să le dăm foc în șoseaua europeană. Oamenii au decis că dacă într-o lună nu se va întâmpla nimic pe acest drum vor ieși din nou să blocheze E 85. Dar de data aceasta vom aduce cu noi și mașinile vechi pe care le-am distrus pe acest drum și le vom da foc în mijlocul drumului. Este groapă după groapă, nu ai pe unde să ocolești, nu ai cum să mergi mai repede că faci mașina zob. Să vină ministrul Berceanu și să vadă starea acestui drum. Trebuie să pună un covor asfaltic că altă soluție nu există”, susține Mihai Burlacu din Dumitrești.
Contactat de reporterii noștri, directorul Secției de Drumuri Naționale Vrancea (SDN), Lucica Chiper, susține că a făcut demersuri pentru reabilitarea acestui drum. Aceasta afirmă că, pentru turnarea a două straturi de asfalt pe sectorul Mărtinești-Jitia, SDN Vrancea ar avea nevoie de 15 milioane lei. Lucica Chiper a mai afirmat că ministrul Transporturilor Radu Berceanu, va vizita, vineri, județul Vrancea și va merge împreună cu acesta pentru a-i arăta starea deplorabilă în care se află drumul național Mărtinești-Jitia-Vintileasca.
„Îl așteptăm pe domnul ministru al Transporturilor pentru a merge cu dumnealui pe acest sector de drum și pentru a găsi soluțiile cele mai bune. De asemenea, avem în plan și consolidarea porțiunilor de drum din comuna Jitia”, a precizat Lucica Chiper.

Proteste pentru reabilitarea celor 2 drumuri naționale

Din cauza stării deplorabile în care se află acest drum, oamenii care folosesc zilnic drumurile naționale DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni -Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele, au apelat la mai multe forme de protest. La începutul lunii aprilie, în toate localitățile traversate de cele două drumuri au apărut fluturașe cu pozele parlamentarilor din zonă, respectiv Nini Săpunaru (PNL) și Sorina Plăcintă (PDL), dar și a directorului Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Lucica Chiper. În dreptul fiecărei poze era trecută funcția fiecăruia, respectiv, deputat, senator, director SDN și numărul de telefon. În partea superioară a fluturașului se afla sloganul „Noi trebuie să facem Drumul”, iar în partea inferioară se afla scris „Nu ezitați/Sunați-ne!”, îndemnul către șoferii sau oamenii nemulțumiți de starea deplorabilă a acestui drum.
Nu s-a întâmplat nimic și, exasperați, în luna mai, aproximativ 300 de oameni au blocat drumul național DN 2 E85, în zona localității Dumbrăveni. Oamenii au ales acest mod de a protesta pentru a atrage atenția asupra stării dezastruoase în care se regăsesc drumurile naționale DN 2N Mărtinești- Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele.
Protestatarii au declarat că vinovați de situația în care se găsesc drumurile naționale din România sunt președintele Traian Băsescu și primul mi-nistru Emil Boc. Timp de o oră, oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale, cele mai uzitate fiind „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Boc!”, „Jos Băsescu!”,  „Jos cu hoții care în campanie ne-au promis că dacă îi votăm ne fac drumurile!”, sau „Hoților ne-ați vândut țara!”.
Oamenii au purtat mai multe pancarte pe care erau scrise diverse lozinci. „Plătim Taxe -Vrem Drumuri!”, „Unde sunt banii noștri?”, „Ne-am săturat de cozonaci și PLÄ‚CINTE!”,  „Vrem pești pentru a popula gropile din asfalt!”, sunt doar câteva din sloganurile scrise de oameni pe pancarte. Deși protestatarii au primit asigurări că gropile din asfalt vor fi asfaltate și chiar că acest drum va intra în reabilitare, acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.
De reținut că sectorul de drum Dumbrăveni-Vintileasca a fost asfaltat în urmă cu 32 de ani, în perioada 1978-1980, la ordinul primului secretar de atunci, Gheorghe Stoica.

Tîlvăr l-a interpelat pe ministrul Berceanu

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a făcut o interpelare la adresa ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Radu Berceanu, căruia i-a solicitat să găsească soluții și resurse financiare pentru reabilitarea DN 2N Mărtinești- Bogza-Caiata- Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia. Deputatul vrâncean a tras un semnal de alarmă în plenul Camerei Deputaților, referitor la starea în care se află drumul menționat mai sus, după ce „Monitorul de Vrancea” a relatat pe larg despre situația dezastruoasă a acestui drum.
În interpelare, deputatul Angel Tîlvăr arăta că în urma inundațiilor din 2005 o porțiune de 50 de metri din DN 2N Mărtinești- Bogza-Caiata- Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia a fost grav afectată. El mai arăta că până la această dată au fost făcute reparații superficiale motivat de faptul că acest drum va intra într-un amplu proiect de reabilitare și modernizare, lucru care nu s-a întâmplat.

Marian Oprișan a dat în judecată CNADN

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a dat în judecată Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în data de 23 februarie 2005.  În cererea de chemare în judecată se arată că CNADN refuză să pună în aplicare hotărârea Guvernului și să semneze protocoalele de predare-preluare a sectoarelor de drum Mărtinești-Bogza-Dumbrăveni-Jitia și Jitia -Vintileasca. Curtea de Apel Galați a admis acțiunea formulată de Consiliul Județean și a obligat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale să semneze protocolul de predare-preluare a acestor drumuri. Deși au fost preluate de CNADN, starea acestor drumuri este, în conti-nuare, una dezastruoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?