Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Let`s Do It, Romania!“ aşteaptă voluntarii din Vrancea


100 de vrânceni s-au înscris ca voluntari în acțiunea de curățenie națională „Let`s Do It, Romania!” care va avea loc în 25 septembrie.

Doar 100 de persoane și-au exprimat dorința de a participa la acțiunea „Let`s Do It, Romania!” care
va avea loc în 25 septembrie 2010 când vor fi adunate deșeurile din toată țara. Ultimele detalii au fost discutate, ieri, de reprezentanții proiectului „Let`s Do It, Romania!”, primarii din comunele vrâncene, reprezentanți ai Consiliului Județean Vrancea, ai Prefecturii Vrancea, ai Gărzii de Mediu la întâlnirea de la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean.  „Let`s Do It, Romania” este cel mai mare proiect de implicare socială din România și își propune să curețe deșeurile din toată țara, din arealele naturale (zonele din afara orașelor), într-o singură zi. „România este cea mai întinsă țară propusă pentru curățenia generală din acest an. Persoanele care vor participa la această activitate sunt voluntari și vor primi tot ce au nevoie pentru ca activitățile stabilite să se desfășoare așa cum trebuie. În ziua de 25 septembrie toate gunoaiele din județul nostru vor fi adunate în locuri bine stabilite și apoi vor fi duse la gropile de gunoi de pe raza județului. Până în acest moment doar 100 de persoane și-au exprimat dorința de a participa la această acțiune, însă până pe 25 septembrie sunt așteptați și alți voluntari”, a afirmat Marcela Ghiuță, coordonatorul județean al proiectului.
Din echipa de conducere a proiectului „Let`s Do It, Romania!” fac parte reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Prefecturii dar și ai altor instituții. Spre exemplu, de la Consiliul Județean vor participa 40 de oameni la acțiunea din 25 septembrie. Pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai bine se va realiza o hartă a deșeurilor în baza unui instructaj dar și o caravană a județului pentru ca fiecare cetățean să știe despre ce este vorba în această acțiune și cum poate să se înscrie ca voluntar.
O altă etapă a proiectului este cartarea care presupune determinarea mormanelor de deșeuri din arealele naturale cu ajutorul GPS-ului, informațiile fiind ulterior încărcate într-un soft special. Rezultatul final al acestei acțiuni este harta deșeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reușita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în Ziua de Curățenie Națională. „Este nevoie de curățenie și putem face asta cu ajutorul dumneavoastră. Sunt sigură că ne veți sprijini și veți găsi voluntari. La finalul zilei ne vom bucura când vom vedea că un loc care era plin de gunoaie este curat și de aceea vă rugăm să ne sprijiniți cu ceea ce puteți și ce s-a discutat aici să le transmiteți și primarilor care nu sunt prezenți”, a spus Elena Matache.
Cei care doresc să se implice în acest proiect de anvergură, atât în ceea ce privește cartarea zonelor pline de deșeuri, cât și curățenia propriu zisă, se pot înscrie la rubrica „Înscrie-te și tu!” de pe site-ul http://www.letsdoitromania.ro.

„Let`s Do It!”, un proiect demarat în Estonia

Estonia a inițiat acest proiect în 2008, iar cei care iubesc mediul înconjurător vor să aplice proiectul și în țara noastră. Dacă lucrurile vor ieși cum trebuie, România va deveni cea mai mare țară din Europa care organizează acest proiect. „Let`s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care își propune curățarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale țării, într-o singură zi. Ziua de Curățenie Națională este 25 septembrie 2010, dată la care toți românii sunt așteptați să se implice. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia în 2008, Letonia și Lituania în 2009, în Portugalia în martie 2010 și Slovenia în aprilie 2010. Mormanele de gunoi care vor fi curățate în cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de către cetățeni (fie ei localnici sau turiști) în arealele naturale. În mormanele de gunoi nu se includ zonele în care au fost transportate deșeuri cu utilaje și depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curățate pot fi atât pe uscat, cât și pe apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?