Cadrele medicale care aveau cartele de acces în Secția de Terapie Intensivă prematuri a Maternității Giulești, luni seara, la momentul în care s-a declanșat incediul, își sărbătoreau colegele care se numesc Maria, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Ușa încăperii unde se aflau cei 11 micuți, arși în incendiu, se deschidea numai cu cartelă.
De altfel, imaginile date publicității de criminaliști redau panica părinților, dar și neputința unor cadre medicale de a intra în secție și de a interveni pentru a scoate bebelușii din încăpere. Surse medicale susțin că asistentele care erau responsabile cu supravegherea micuților participau la o masă dată în cinstea Sf. Marii, sărbătoare religioasă care avusese loc cu o zi înainte, respectiv în 15 august. Potrivit primelor estimări ale specialiștilor, din momentul declanșării incendiului, până la intervenția cadrelor în încăpere, a durat cel puțin 20 de minute, timp în care Secția a fost lăsată nesupravegheată.
În primele imagini, făcute publice de anchetatori în cazul privind incendiul de la maternitatea Giulești, apar părinți ai copiilor, rude ale acestora, cadre medicale care se aflau pe holul de la etajul doi, în fața Secției Terapie Intensivă prematuri, unele dintre aceste persoane asistând pasiv la ceea ce se întâmplă. La un moment dat, unii oameni sesizează că din camera respectivă iese fum și intră în panică. Oameni, printre care și câteva mame, devin neliniștiți și se îndreaptă în grabă spre secția de unde ieșea fum.
Mai multe persoane au încercat să se apropie de salonul Secției de Terapie Intensivă, dar s-au întors în momentul în care au ajuns în fața ușii. Încercările de a deschide ușa au continuat de câteva ori, dar fără rezultat, întrucât nu aveau cartele de acces.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, Anca Onofrei, a precizat că pompierii care apar în imaginile făcute publice, joi, de anchetatori sunt prezentați într-un moment de supraveghere a locației, după ce bebelușii fuseseră evacuați, iar incendiul fusese stins. Anca Onofrei a subliniat că imaginile furnizate de Parchetul instanței supreme nu sunt succesive și nu redau în integralitate filmul evenimentului, de la declanșarea incendiului și până la finalizarea intervenției.
Caz unic având în vedere vârsta victimelor
Procurorul șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetul instanței supreme, Marius Iacob, a afirmat joi, că, din punctul de vedere al Ministerului Public, cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulești este unic, având în vedere vârsta victimelor. Pentru această anchetă au fost desemnați doi procurori și întregul efectiv al Poliției Omoruri, fiind începută urmărirea penală „in rem” pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă.
La cercetarea la fața locului au participat echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, ale ANRE, ale Agenției Naționale a Medicamentelor și ale Institutului Cercetări din Petroșani. Având în vedere necesitatea analizării dispozitivelor medicale din salon și a instalațiilor electrice, specialiștii în incendii și explozii au solicitat prelungirea anchetei pe acest domeniu trei – patru zile, a spus Marius Iacob.
Acesta a adăugat că speră ca cercetarea la fața locului să fie încheiată vineri. În cadrul anchetei a fost efectuată și o percheziție informatică, fiind vizionate imagini obținute de pe cele opt camere din interiorul spitalului, potrivit procurorului Marius Iacob. În paralel, la sediul Poliției Capitalei, au fost audiate 25 de persoane, printre care cadre medicale, personal auxiliar, precum și persoane din cadrul firmei de pază a spitalului. Iacob a declarat că la Maternitatea Giulești, din probele strânse până în prezent, a fost vorba doar de incendiu, nu și de o explozie, precizând că „o înlănțuire nefericită de împrejurări” a dus la tragedie.