Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Duiliu Zamfirescu și Leon Kalustian, sărbătoriți la Biblioteca Județeană


Cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la nașterea scriitorului, publicistului și diplomatului Duiliu Zamfirescu (30 oct. 1858 – 3 iun. 1922) și a 109 ani de la nașterea scriitorului și jurnalistului vrâncean Leon Kalustian (17 oct. 1908 – 24 ian. 1990), Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu și Consiliul Județean Vrancea au organizat, ieri, o serie de manifestări în memoria acestor personalități ale Vrancei. Evenimentul „Repere culturale vrâncene: Duiliu Zamfirescu – Leon Kalustian” a cuprins lansări și prezentări de carte, dar și prezentări ale unor aspecte din viețile și activitățile celor două personalități, Duiliu Zamfirescu și Leon Kalustian, susținute de Ioan Adam (critic și istoric literar), Gheorghe-Andrei Neagu (președintele Asociației Culturale Duiliu Zamfirescu Vrancea), Adrian Èšiglea (PR Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea) și Ioan Codreanu (nepotul și legatarul testamentar al publicistului vrâncean Leon Kalustian). De asemenea, pe lângă invitații speciali, la eveniment au fost prezenți reprezentanții bibliotecii, elevi de la Mărășești, dar și alte persoane pasionate de operele celor doi. „Ambii scriitori sunt parte din istoria țării. Duiliu Zamfirescu a reprezentat o anumită parte a trăirii românești și Leon Kalustian a prezentat tragismul unei epoci peste care e bine să ne aplecăm cu un anumit interes, peste care nu trebuie să trecem”, mi-a spus Silviu Cristescu, participant la eveniment.
    În cadrul evenimentului, au fost lansate volumele: DUILIU ZAMFIRESCU: Scrieri regăsite. București, Editura Academiei Române, 2016, și Scrieri de tinerețe.  Târgoviște, Editura Bibliotheca, 2013, ediții de Ioan Adam, și Leon Kalustian: cavaler al libertății, apărut la Editura Editgraph, Buzău, 2016, aparținând bibliotecarului Adrian Èšiglea. Apariția acestor volume a fost sprijinită de Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu și Consiliul Județean Vrancea.
Profesorul Ioan Adam a venit la Focșani pentru a-și lansa cele două volume, dar și din iubire pentru scriitorul Duiliu Zamfirescu. Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când a scris pentru prima dată despre el. „Eu vin aici din două motive. Unul este că Duiliu Zamfirescu este, într-un fel, părintele meu spiritual. S-au împlinit, chiar în această lună, 50 de ani de când am scris prima dată de Duiliu Zamfirescu. Eram student, iar profesorul meu mi-a propus o lucrare de seminar despre corespondența lui Duiliu Zamfirescu. Am descoperit că e o lume fascinantă, o lume extraordinară. Încă de atunci mi-a plăcut de el. Câtă mobilitate spirituală, câtă inteligență, câtă capacitate de orientare în literatura italiană, franceză, engleză! El știa patru limbi. Din clipa aceea s-a înscris în sufletul meu. Al doilea motiv este că doamna Teodora Fântânaru, Biblioteca Județeană și oficialitățile locale au sprijinit editarea operei lui, îndeosebi a acelor opere aflate în umbră. Cele două volume conțin operele interzise, opere pe care nu le-am putut publica în celălalt regim. Operele lui de tinerețe și operele lui de bătrânețe se întâlnesc și se închid într-un cerc perfect. Aceasta este o ediție integrală, fără niciun fel de croșetă. Acum avem posibilitatea de a-l vedea în întregime. Duiliu Zamfirescu este un model și un titlu de mândrie pentru Focșani”, declară Ioan Adam.
În cadrul aceleiași manifestări, Adrian Èšiglea și-a lansat primul volum, Leon Kalustian: cavaler al libertății. „Întâmplarea a făcut ca tot la o lansare Leon Kalustian să fac și eu o prezentare. Acest om a fost, în calitate de jurnalist, foarte aproape de realitățile românești. Mi-a atras atenția, pentru că într-o perioadă în care România și Europa fierbeau de naționalism, după căderea imperiilor austro-ungare și țarist, Leon Kalustian a avut îndrăzneala, într-o perioadă în care legionarii își făceau simțită prezența, inclusiv prin asasinate politice, să se situeze de partea democratică. Poate și pentru faptul că era armean, poate și pentru faptul că, simțindu-se minoritar, simțea o anumită înclinație către drepturile etnice și culturale ale minorităților. Acestea sunt, pe scurt, motivele care m-au determinat să realizez o primă pătrundere în articolele sale”, a precizat Adrian Èšiglea.
    Nepotul publicistului vrâncean Leon Kalustian și președintele Asociației Culturale Duiliu Zamfirescu Vrancea au vorbit și ei despre cele două personalități vrâncene. Ioan Codreanu, nepotul și legatarul testamentar al publicistului vrâncean Leon Kalustian, a avut cuvinte de laudă despre cartea lui Èšiglea, considerând-o o carte sobră, echilibrată și pe subiect. „Lectura acestei cărți mi-a captat atenția, nu mi-a solicitat atenția. Am apreciat simțul măsurii cu care este scrisă. Este o carte echilibrată, exact poate așa cum și-a dorit Leon Kalustian. Este o carte sobră, cu un bogat material bibliografic, este prima încercare de acest gen și îl felicit din toată inima pe domnul Adrian Èšiglea”, precizează Ioan Codreanu. De asemenea, acesta a citit câteva articole scrise în 1936, pentru a arăta celor prezenți care a fost stilul de scriere a lui Leon Kalustian.
Președintele Asociației Culturale a vorbit despre Centenarul Unirii și Duiliu Zamfirescu. „Știți ce a făcut Duiliu Zamfirescu pentru basarabeni și Basarabia? La basarabeni se alesese un sfat al țării, iar toți din sfatul țării erau masoni. Și Duiliu Zamfirescu a fost mason, ca să se înțeleagă, ca frații, despre nația română. Pe vremea aceea, rolul masoneriei era nobil, astăzi nu știu ce a mai rămas din noblețea ei. Nu mă mai miră nimic când văd că masonii de azi sunt urmăriți și au dosare penale pentru că nu declară că sunt masoni. Nu se mai gândește nimeni la ceea ce însemnă frățietatea de spirit, elită și mai ales demersul pe care îl putem face. Duiliu Zamfirescu este un fel de reprezentant al guvernului, care vrea să limpezească interesele basarabenilor cu privire la alipirea la țara mamă. Ei deja își declarase Republica Moldova și atunci Duiliu Zamfirescu a înțeles că trebuie să îi sprijine pe basarabeni în fața guvernului României, să obțină păstrarea unor principii și idealuri pentru care ei, la rândul lor, făcuse destule sacrificii. Iată de ce Duiliu Zamfirescu trebuie respectat și ca un mare om politic”, a spus Gheorghe-Andrei Neagu.
    Din anul 2009, Biblioteca Județeană Vrancea are în colecțiile sale o serie de documente care formează Fondul documentar Duiliu Zamfirescu. Acesta cuprinde și două manuscrise importante, despre viata și opera lui Duiliu Zamfirescu, ale criticului si istoricului literar Ioan Adam, care și-a dedicat activitatea literară studierii și punerii în valoare a operei zamfiresciene. De asemenea, din anul 2007, biblioteca deține Fondul Leon Kalustian, prin donațiile lui Ioan Codreanu, nepotul scriitorului și jurnalistului vrâncean, alcătuit din documente originale, scrisori olografe, fotografii și obiecte care au aparținut acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?