Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Angajatorii vor reţine contribuţiile şi le vor vira la buget


Persoanele care obțin venituri din drept de autor și cele care lucrează pe convenții civile nu vor mai trebui să depună declarațiile și să facă plata contribuțiilor, obligația urmând să revină angajatorilor și să se aplice prin stopaj la sursă, potrivit ministrului Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.
„Cei care obțin venituri din drept de autor și cei care lucrează pe convenții civile nu mai sunt obligați să meargă să depună declarație și să facă plata. Se va modifica și se va aplica metoda stopajului la sursă, adică angajatorii vor reține banii și-i vor vira la buget, e metoda cea mai eficientă, adică mai rapidă și cu costurile cele mai mici. Modificarea se va face tot prin ordonanță de urgență, noi avem termen ca miercuri să intre în Guvern și să apară aceste modificări”, a afirmat Ialomițianu.

***

Întrebat dacă angajatorii vor „uita” să vireze banii la buget, Ialomițianu a spus că este vorba de o răspundere penală și se va aplica legea. Totodată, întrebat cine va opera stopajul la sursă în cazul maneliștilor, spre exemplu, care câștigă mii de euro pe lună, dar nu plătesc taxe la buget, Ialomițianu a spus că există o modificare a Codului de Procedură privind introducerea metodelor indirecte de control, în funcție de avere, și că orice avere trebuie să aibă o sursă de finanțare, în funcție de banii din conturi. „Sigur că întotdeauna există o posibilitate de a scăpa, într-un timp scurt sau lung. Dar noi trebuie să venim cu niște metode de verificare pentru a depista acele persoane care se sustrag de la plata impozitelor”, a spus el.

***

Despre proiectul prin care contribuțiile sociale plătite de cei care obțin venituri independente s-ar dubla, șeful Finanțelor a spus că nu s-a luat încă o decizie. „Este o variantă de lucru între specialiștii din Finanțe și specialiștii din afara ministerului, experți fiscali, nu s-a luat încă nicio decizie. Noi trebuie să promovăm anumite principii în fiscalitate, o echitate, adică toate persoanele să plătească în mod egal, și impozite, și contribuții. Se evită astfel evaziunea fiscală, în primul rând, adică să se plece dintr-un loc în altul, plus un respect față de contribuabil. Plus siguranța, adică persoanele trebuie să aibă și o asistență socială mai bună, și de sănătate. Dar principala grijă e să nu crească evaziunea, aici e o sarcină pe care președintele mi-a    dat-o, și premierul, legat de reducerea evaziunii. Åži am să cer celor de la ANAF o eficiență mai mare, adică analiza de risc pe contribuabili să fie folosită în mod constant, cei care desfășoară activitate să vedem, în funcție de cifra de afa-ceri, ce-au declarat, dacă s-au produs mo-dificări în declarațiile lor fiscale, dacă au plătit mai puțin, înseamnă că ceva s-a întâmplat acolo. Åži în zonele în care evaziunea este ridicată, acolo controalele vor fi intensificate”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?