Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

PREOT caterisit, trimis în judecată pentru exercitarea fără drept a profesiei


Preotul Neculai Goleșteanu, caterisit printr-o hotărâre definitivă a Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani pentru săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a profesiei.
    Ancheta în dosar a început în vara anului trecut ca urmare a unei plângeri depuse de reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Conform aspectelor  sesizate, după data de 19 aprilie, dată la care Neculai Goleșteanu a fost caterisit, acesta ar fi continuat să exercite fără drept profesia de preot, efectuând slujbe religioase la un cimitir privat din județul Buzău. De asemenea, s-a sesizat faptul că, împreună cu un alt preot caterisit, ar fi oficiat slujbe religioase în Focșani, inducând în eroare credincioșii cu privire la calitatea sa de preot.
    Din anchetă a rezultat că fostul preot a profesat până în prima zi a lunii martie 2015, dată la care s-a pensionat. Ulterior, prin Decizia Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, acesta a fost îmbisericit la Parohia Urechești pe durată nedeterminată sau până la revocarea deciziei de către Chiriarh pentru acțiuni necorespunzătoare sau abateri disciplinare.
    Din ancheta procurorilor a rezultat că în aprilie 2016, Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a hotărât caterisirea, ceea ce înseamnă pierderea pentru totdeauna a preoției și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești. S-a stabilit că după data la care a fost caterisit, Neculai Goleșteanu a continuat, deși avea cunoștință de hotărârea luată în privința sa, să oficieze slujbe ca preot folosind veșminte și obiecte liturgice specifice cultului Bisericii Ortodoxe Române. 
    În rechizitoriu se arată că după ce a fost caterisit, preotul a înființat o grupare religioasă „Sfântul Nicolae” cu 12 membri fondatori. În cadrul grupării, el are calitatea de preot misionar ortodox, și din această calitate a participat la oficierea unor slujbe de înmormântare la cimitirul privat din Buzău, dar și la oficierea unor slujbe religioase în Focșani, alături de un alt preot. Din cele reținute în rechizitoriu, gruparea religioasă înființată nu ar fi  solicitat Secretariatului de Stat pentru Culte emiterea avizului consultativ pentru a funcționa ca asociație religioasă. Astfel, s-a stabilit că gruparea „Sfântul Nicolae” nu ar avea calitatea de cult religios recunoscut în România sau de asociație religioasă. În plus, din cele reținute în rechizitoriu reiese că această grupare nu poate asigura cadrul legal pentru exercitarea unor activități specifice cultelor.

Preotul consideră că pedeapsa este nejustificată  

    În rechizitoriu se arată că, audiat fiind în calitate de suspect, fostul preot a recunoscut comiterea faptei, spunând că nu este de acord cu hotărârea de caterisire, pedeapsa fiind nejustificată. În același dosar s-a dat clasare pentru infracțiunea de înșelăciune. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Focșani.
    Preotul Neculai Goleșteanu ne-a oferit un punct de vedere și ne-a spus că are dreptul să exercite profesia, aducând și dovezi în fața anchetatorilor în acest sens. „Probabil reclamația este de la Buzău, iar eu am justificat în fața organelor care m-au anchetat că am o grupare religioasă, „Sfântul Nicolae”, care îmi dă dreptul de a exercita funcția de preot. M-am justificat în fața dumnealor și cu Legea 489-Legea Cultelor, care îmi dă libertatea religioasă de a profesa, plus că am argumentat și cu prevederi privind Drepturile Omului. Având grupare religioasă, îmi permite să fac lucrul acesta. Și eu am făcut plângere penală, dar nu s-a făcut nimic. Am făcut plângere pentru că am fost jignit în toate adunările. Unde este iertarea despre care se vorbește în Biblie și în rugăciuni? Nicăieri nu scrie că portul de uniformă este interzis și am dus probe, am justificat”, ne-a spus preotul Goleșteanu.

Explicația termenilor caterisit și depus

    Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei informa în luna martie a.c., prin intermediul unui comunicat de presă, care sunt preoții depuși (destituiți) și cei caterisiți (excluși din cler). Printre numele menționate în lista preoților caterisiți se număra și cel al preotului Neculai Goleșteanu.
    Pentru a înțelege semnificația termenilor caterisit și depus, reprezentanții Arhiepiscopiei precizau următoarele:
a) Un preot caterisit este exclus din cler, ceea ce înseamnă că a pierdut preoția pentru totdeauna, precum și posibilitatea de a ocupa un post neclerical în activitățile bisericești, statutul său fiind acela pe care îl avea înainte de preoție, adică cel de mirean sau credincios laic. Reabilitarea sa în slujirea preoțească o poate face numai Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe baza unei documentații prezentate de către ierarhul care l-a caterisit, prin care se demonstrează pocăința sinceră a acestuia, verificată în timp;
b) Un preot depus (destituit) din treapta preoției a pierdut dreptul de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa sunt evaluate, anual, de către Chiriarh.
Potrivit definiției de mai sus, depunerea din treaptă este echivalentul caterisirii, cu deosebirea că ea poate avea un caracter temporar, în funcție de capacitatea de îndreptare a celui depus și de durata pocăinței acestuia. În această situație, reintegrarea unui preot depus în rândul clerului ortodox depinde de chiriarhul care a pronunțat sancțiunea, singurul îndrituit să o și ridice, desigur, pe baza faptelor de pocăință ale celui depus, confirmate în timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?