Inițiativa deputatului PDL Silviu Prigoană de trecere a presei scrise și online sub autoritatea CNA a fost, probabil, formulată „sub imperiul fantasmelor de dominare a presei de care sunt bântuiți inițiatorul și co-autorii”, a declarat, vineri, președintele CRP, Indira Crasnea. „Domnul Prigoană și ai dumisale au formulat un text scris probabil sub imperiul viselor și fantasmelor de dominare a presei. E un episod aproape freudian. Eu cred ca inițiatorii sunt într-o necunoaștere a felului cum se reglementează domeniul din punct de vedere european. Le place, nu le place, România este stat-membru al Uniunii Europene și apartenența, fie și formală la lumea civilizată, precum și bunul-simț ar trebui să-i facă să gândească și mai ales să se documenteze înainte de a pune pe hârtie propuneri de acest fel”, a spus Crasnea.
De altfel, președintele CNA, Răsvan Popescu a fost „clar și sobru” în reacția sa, ceea ce ar trebui să-i facă pe inițiatorii acestei propuneri să se întoarcă „la decență”, iar PDL, partidul autorilor propunerii „s-a delimitat fără echivoc” de aceeași inițiativă, a mai spus președintele CRP.
„Åtiu că periodic, unora și altora le plouă în gură la gândul de a ne pune zgardă. Ar trebui să știe că reglementare cu de-a sila nu se face. Mă aștept să mai apară asemenea povești”, a conchis Crasnea.
Doar justiția sancționează presa
Președintele CNA, Răsvan Popescu a declarat, vineri, cu privire la proiectul deputatului Silviu Prigoană de trecere a presei scrise și online sub autoritatea Consiliului, că, în Uniunea Europeană, eventualele încălcări ale legilor în presa scrisă sunt sancționate numai de justiție.
„Eu nu am văzut acest proiect. România este țară membră a Uniunii Europene, iar în Uniunea Europeană nu există autorități publice care să licențieze sau să sancționeze presa scrisă. Orice eventuale încălcări ale legilor în presa scrisă sunt sancționate numai de justiție”, a spus Răsvan Popescu.
9 pedeliști au semnat proiectul legislativ
Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o inițiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă și online să intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmând că stabilească și criteriile privind acordarea licențelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicațiilor.
Propunerea legislativă, înregistrată la Camera Deputaților la 1 septembrie, are ca termen pentru dezbatere și vot final în prima Cameră sesizată 45 zile, după care va fi trimisă Senatului.
Inițiativa legislativă este semnată de către deputații Silviu Prigoană (PDL), Doru Leșe (PDL), Florin Anghel (PDL), Alin Popoviciu (PDL), Iustin Cionca Arghir (PDL), Adrian Nițu (PDL), Corneliu Olar (PDL), Marius Spânu (PDL), Brândușa Novac (PDL), Mate Andras-Levente (UDMR), Tudor Ciuhodaru (independent).