Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Expertiză tehnică: La Maternitatea Giuleşti a fost un incendiu, nu explozie


Expertiza tehnică în cazul Maternității Giu-lești a fost finalizată și trimisă Parchetului instanței supreme de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, din raport reieșind că a fost vorba de un incendiu și nu de o explozie. Potrivit șefului INSEMEX Petroșani, Constantin Lupu, din raport reiese clar că a fost vorba despre un incendiu, și nu despre o explozie.
„Cu certitudine la Maternitatea Giulești a izbucnit un incendiu, nu a fost o explozie. Alte amănunte despre raport nu pot să vă furnizez. Expertiza a fost trimisă Parchetului General pentru a fi studiată de procurori. Aceștia ar putea să mai solicite lămuriri legate de raportul pe care l-am transmis. Oricum va dura mult până îl vor parcurge deoarece este complex”, a declarat, vineri, Lupu.
Potrivit acestuia, raportul înaintat, joi, Parchetului are două vo-lume și aproximativ 700 de pagini, iar la expertiza tehnică au lucrat aproximativ 30 de specialiști, care au efectuat mai multe teste.
În 21 august, incubatoarele, cablurile, prizele și toată aparatura existentă în salonul de Terapie Intensivă din Maternitatea Giulești au fost transportate cu două camioane ale Jandarmeriei la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroșani pentru expertiză, iar într-o încăpere a INSEMEX a fost refăcută, la dimensiuni reale, încăperea de la Maternitatea Giulești.

Åžase bebeluși au murit în incendiu

Potrivit șefului INSEMEX Petroșani, Constantin Lupu, în timpul expertizei, specialiștii au făcut o mulțime de simulări ale posibilelor cauze care ar fi putut duce la produ-cerea tragediei în urma căreia au murit șase bebeluși născuți prematur, iar alți cinci au fost grav răniți.
Åžase bebeluși au murit și cinci sunt răniți grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secția de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giulești. Cei cinci bebeluși răniți, printre care două perechi de gemeni, au fost internați din 16 august la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
O pereche de gemeni a părăsit miercuri spitalul, fiind primii copii supraviețuitori trimiși acasă.

Arest preventiv pentru asistenta medicală

Judecătoria sectorului 6 a prelungit, cu 30 de zile, mandatul de arestare preventivă a asistentei me-dicale de la Maternitatea Giulești, acuzată de ucidere din culpă și de vătămare corporală din culpă, în urma incendiului care a provocat moartea a șase bebeluși și rănirea altor cinci. Florentina Cîrstea, asistenta me-dicală pusă sub acuzare pentru că a lăsat nesupravegheat salonul bebelușilor, poate face recurs la Tribunalul București față de decizia judecătoriei. Anchetatorii așteaptă rezultatele expertizelor dispuse în dosar, implicit pe cele privind necropsiile bebelușilor.
În cazul incendiului de la Maternitatea Giulești, procurorii Parchetului instanței supreme au început urmărirea penală față de asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluși-lor în seara de 16 august, precum și față de șeful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giulești, Vasile Dima. Florentina Cîrstea este arestată din 24 august, iar Vasile Dima este cercetat în libertate.

Åžeful Secției, cercetat de procurori

Åžeful Secției Neonatolo-gie de la Maternitatea Giulești, Adrian Ioan Toma, este urmărit penal în cazul incendiului din 16 august, fiind acuzat de neglijență în serviciu. Procurori ai Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus începerea urmăririi penale față de Adrian Ioan Toma, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu, care a avut consecințe deosebit de grave.
Anchetatorii au stabilit, pe baza probelor admi-nistrate până în acest moment al urmăririi penale, că medicul, în calitate de șef al Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. dr Panait Sârbu” (Maternitatea Giulești), a gestionat în mod defectuos resursele umane existente, neluând măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanență, pe orice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuți, a câte două cadre me-dicale, așa cum prevăd dispozițiile legale, în condițiile în care numărul nou-născuților din salon depășea în mod constant numărul maxim admis, se arată într-un comunicat al Parchetului instanței supreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?