Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Spitalul Judeţean, dator vândut


Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și Spitalul Comunal Vidra ar putea fi menținute în subordinea Ministerului Sănătății, după ce această instituție a refuzat să plătească toate datoriile unităților spitalicești. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății susține, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern prin care vor fi preluate cele trei spitale, că „autoritățile publice locale au refuzat semnarea proceselor verbale de predare-primire” fără să precizeze motivele pentru care nu le-au preluat. Aceasta este tot o manipulare a opiniei publice de către puterea portocalie care încearcă să arunce vina pe umerii autorităților locale, deși acestea au cerut doar plata datoriilor la zi a spitalelor și asigurarea sumelor pentru finanțare.

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Foc-șani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și Spitalul Comunal Vidra vor reveni în subordinea Ministerului Sănătății. Pe site-ul acestei instituții a fost postat un  proiect de hotărâre în care se arată că spitalele nu au fost preluate de autoritățile locale și nu s-ar fi respectat termenul legal de predare-preluare, conform Hotărârii de Guvern nr. 529/2010. În nota de fundamentare ce însoțește proiectul, se spune că „autoritățile pu-blice locale au refuzat semnarea proceselor verbale de predare-primire astfel că, în acest moment, deși conform legislației în vigoare unitățile sunt în subordinea autorităților publice locale, acest transfer nu a fost operat scriptic din cauza refuzului semnării proceselor verbale”.
În realitate este vorba de o manipulare a opiniei publice de către puterea portocalie care încearcă să arunce vina pe umerii autorităților locale. Ministerul Sănătății minte prin omisiune, deoarece nu spune și motivele pentru care autoritățile locale nu au fost de acord cu condițiile impuse de minister. Pentru a  putea asigura un act medical de calitate, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat plata la zi a tuturor datoriilor spitalelor, asigurarea sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și demararea unui program național de reabi-litare a spitalelor. Toate aceste solicitări au fost aprobate cu unanimitate de voturi, inclusiv cu votul consilierilor PDL, și trebuiau să fie prinse în protocolul de predare preluare și însușite de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Vrancea.

DSP a refuzat să semneze protocoalele

Predarea-preluarea spitalelor de către Consiliul Județean nu a putut fi realizată deoarece conducerea DSP Vrancea a refuzat să semneze protocoalele cu cele trei amendamente aprobate de forul le-gislativ județean. „Am trimis DSP protocoalele de predare-primire a spitalelor. Din nefericire, domniile lor le-au remis și au spus că nu sunt autorizate de Ministerul Sănătății și de guvernul portocaliu să preia spitalele în baza unor asemenea protocoale”, a afirmat Marian Oprișan, în plenul ședinței Consiliului Județean de marți.
Åžeful DSP, pedelistul Cătălin Graur, a refuzat să semneze protocoalele înaintate de președintele Consiliului Județean, motivând că două articole introduse de administrația județeană le dorește introduse sub semnături cu titlul de obiecțiuni și nu ca prevederi ale protocolului.

Lipsa finanțării scoate medicii în stradă

Dacă protocoalele ar fi semnate fără mențiunile solicitate de Consiliul Județean s-ar putea ajunge la executarea acestei instituții pentru plata datoriilor care, culmea, nu au fost plătite de Ministerul Sănătății. Situația este asemănătoare în cazul sumelor necesare funcționării spitalelor. Deoarece Consiliul Județean nu dispune de fonduri suficiente s-ar ajunge în situații precum cea de la Spitalul Județean Brăilă unde salariații au protestat pentru neplata salariilor.
Din acest motiv, pentru a asigura un act medical de calitate, șeful administrației județene a solicitat stingerea la data preluării a tuturor de-bitelor unităților spitalicești, dovada asigurării sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și demararea unui program național de reabilitare a spitalelor. „Spitalele devin instituții subordonate Consiliului Județean. Dacă ministerul nu plătește datoriile unităților spitalicești, autoritatea locală trebuie să asigure resurse”, a afirmat Marian Oprișan.

Oprișan cere demisia ministrului Sănătății

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a remis presei un comunicat prin care cere demisia ministrului Sănătății Cseke Attila.
În document se arată că mi-nistrul Sănătății, Cseke Attila, este într-o gravă eroare atunci când acuză autoritățile locale că au refuzat preluarea spitalelor. „Consiliul Județean Vrancea a votat preluarea Spitalului Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani, a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și a Spitalului Comunal Vidra cu o singură condiție: Ministerul Sănătății să facă plata la zi a tuturor datoriilor spitalelor, să asigure sumele de funcționare împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și să demareze programe de reabilitare și modernizare a spitalelor! În acest sens s-a întocmit și un Protocol de Predare-Preluare pe care Direcția de Sănătate Publică Vrancea a refuzat să îl semneze, sugerând că toate modificările la procesul verbal cadru, pus la dispoziție de către minister, pot fi făcute «în subsidiar după semnătura conducătorului unității». Au refuzat acest lucru deoarece Ministerul Sănătății fuge de plata datoriilor ca dracu de tămâie iar eu hoții la drumul mare, mențiuni după semnătura mea, nu pot să accept”, se arată în comunicat.

Spitalele nu pot funcționa fără finanțare guvernamentală

Marian Oprișan și-a exprimat disponibilitatea de a prelua cele trei spitale, cu condiția ca Ministerul Sănătății să plătească datoriile pe care acestea le au și îi cere ministrului Cseke Attila să înceteze manipularea ieftină de care dă dovadă. „Doar în România s-au văzut politicieni iresponsabili care, aflați la conducerea unui minister, vor să transfere o instituție din subordinea lor în subordinea administrației locale cu tot cu datorii. Îi reamintesc ministrului Cseke Attila că bugetele administrațiilor locale au fost decimate prin OG 18/2010 și că transferul unor unități spitalicești către acestea, fără asigurarea finanțării reprezintă un act de inconștiență și condamnarea la moarte a acestor spitale”, a mai susți-nut șeful administrației județene.
Marian Oprișan a opinat că lipsa finanțării pentru un domeniu vital cum este cel al Sănătății, va afecta milioane de români.
„Dacă spitalele din România se vor închide pentru că primăriile sau consiliile județene nu vor avea bani să le susțină cei afectați de acest lucru nu vor fi doar respon-sabilii din Ministerul Sănătății sau cei ai DSP-urilor ci mi-lioane de români. Aceiași români cărora li s-a luat 25% din salariu, cărora li se impozitează pensiile și cărora le va crește factura la întreținere”, se mai arată în același document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?