Președintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, ieri, într-o conferință de presă, că Traian Băsescu nu poate renunța la serviciile Poliției și ale Jandarmeriei, deoarece ele sunt stabilite prin legi și prin hotărâri aprobate de CSAT, dar poate, în schimb, să renunțe la mandatul de șef al statului.
„Președintele nu poate verbal să modifice legi și hotărâri extrem de precise care se referă la siguranța națională. Paza și protecția demnitarilor, în primul rând a președintelui, e stabilită legal printr-o hotărâre aprobată de CSAT și în care SPP beneficiază de colaborarea Poliției, a Jandarmeriei. (…) Președintele poate, în schimb, să renunțe la mandat sau poate să ia inițiativa unui referendum prin care să vadă dacă românii îl mai vor sau nu președinte. Primul ministru, de asemenea. Ceea ce poate să facă președintele – asta nu îl poate împiedica nimeni – să renunțe la mandat. Președintele, dezgustat de o țară întreagă care nu-l mai așteaptă la băi de mulțime, poate să renunțe la mandatul să de președinte sau poate, conform unui obicei drag, să ia inițiativa unui referendum prin care să vadă dacă românii îl mai vor sau nu președinte”, a afirmat Antonescu.
Liderul PNL a mai spus că soluția demisiei îi stă la îndemână și premierului Emil Boc, dacă nu mai are încredere în instituția Poliției. Potrivit lui Crin Antonescu, decizia pe care a luat-o Traian Băsescu de a renunța la serviciile Poliției este una „iresponsabilă din punct de vedere politic”.
Președintele liberal a comentat și decizia premierului Emil Boc de a renunța la serviciile Poliției, decizie pe care a caracterizat-o drept „caraghioasă”. În opinia lui Crin Antonescu, hotărârile celor doi demnitari decredibilizează instituția Poliției și reprezintă semnul unei „disoluții fără precedent” a autorității.
Antonescu a respins ideea că manifestarea polițiștilor ar avea un substrat politic, afirmând că această teorie nu poate fi suținută nici măcar de „lăudătorii președintelui” sau de „papagalii de comunicare pedeliști”.