Oamenii din localitățile de pe Valea Râmnicului vor să protesteze, din nou, din cauza stării dezastruoase a drumurilor naționale DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Ei speră că prin blocarea E 85 în zona Dumbrăveni vor atrage atenția guvernanților asupra stării dezastruoase în care se găsesc cele două drumuri naționale. În urmă cu două săptămâni au fost aduse utilaje pe acest drum și toată lumea se aștepta ca lucrările să înceapă însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.
Oamenii din localitățile de pe Valea Râmnicului vor să blocheze DN 2-E 85 pentru a protesta împotriva dezinteresului guvernanților față de starea dezastruoasă în care se află drumurile naționale DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Sătui de promisiunile pedeliștilor, oamenii sunt hotărâți să le dea o lecție guvernanților. Mai mult, ei amenință că nu vor mai plăti decât jumătate din taxa de drum, cealaltă parte urmând să fie folosită pentru astuparea gropilor din asfalt.
Nemulțumirea oamenilor este cu atât mai mare cu cât fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, anunța, în luna august, că în bugetul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale se află 5 milioane de lei prevăzuți pentru lucrările de reabilitare a acestor drumuri. Berceanu promitea, la ultima vizită în Vrancea, că lucrările vor fi demarate la începutul lunii septembrie. Parlamentarii second-hand Alin Trășculescu și Sorina Plăcintă au încercat să își facă o campanie electorală pe necazul oamenilor susținând că e meritul lor pentru banii necesari lucrărilor de reabi-litare, deși au fost contraziși chiar de ministrul Berceanu care a afirmat că banii au fost prevăzuți de la începutul anului în bugetul Ministerului Transporturilor.
Promisiunile pedeliștilor au rămas doar vorbe în vânt, ca și „Să trăiți bine”. Dacă majoritatea românilor este sărăcită de guvernarea portocalie și minciunile prezidențiale, oamenii de pe Valea Râmnicului trebuie să scoată tot mai mulți bani din buzunare pentru a-și repara mașinile. Sătui de minciunile pedeliștilor, de slalomul extrem printre gropile de pe drum, de banii cheltuiți pe reparațiile mașinilor, oamenii de pe Valea Râmnicului se pregătesc de proteste.
„Oriunde mergi în România nu găsești un drum să arate așa de nenorocit ca acesta. Din cauza gropilor mi-am distrus mașina. Cine îmi dă mie banii aceștia înapoi? Pedeliștii au venit și ne-au mințit de zeci de ori că vor face drumul și noi am tăcut. Acum nu se mai poate. Toți oamenii de pe Valea Râmnicului să fie solidari și să le dăm o lecție acestor nemernici care își bat joc de noi. Am fost lăsați de izbeliște tot timpul”, a declarat Dumitru Tabac, din Dumitrești.
CNADNR acuzată că refuză să repare acest drum
Viceprimarul comunei Dumitrești, Iulian Strîmbei îi acuză pe cei de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) că, în mod voit, mențin acest drum într-o stare deplorabilă. El a avertizat asupra riscului ca oamenii să nu își mai plătească rovinietele dar și asupra riscului blocării drumului.
„Toată vina este a Guvernului și a celor de la Drumuri Naționale. O parte dintre localnicii de pe Valea Râmnicului ocolește peste 30 de kilometri pe la Râmnicu Sărat ca să nu își distrugă mașinile. Așa de rău cum e drumul acum, nu a fost niciodată. Oamenii vor să plătim taxa de drum la jumătate și din restul sumei să cumpărăm ciment și să ne apucăm noi să astupăm găurile din șosea. Deja am auzit de la diverși locuitori că vor să iasă din nou să blocheze drumul european la Dumbrăveni. Au ajuns la capătul răbdării și îi înțeleg deoarece și eu merg pe acest drum și mi-am făcut mașina praf. Am fost mințiți de două ori. Prima dată de Ludovic Orban care a spus că va face drumul și ulterior de Sorina Plăcintă. Au fost aduse utilajele la Dumbrăveni să înceapă reparația, de ce nu s-au apucat de treabă?”, se întreabă Iulian Strâmbei.
Å¢ara trebuie scăpată de „tagma jefuitorilor”
Alți locuitori de pe Valea Râmnicului susțin că țara trebuie scăpată de „tagma jefuitorilor” și de abia după aceea se va face ceva în această țară.
„Toată lumea este nemulțumită de cum este acest drum. Este dezastru și nu se mai poate circula. La primul protest când oamenii au ieșit și au blocat drumul național de la Dumbrăveni au spus cei care sunt la putere că este acțiune politică. Vă spun că nu e vorba de acțiune politică ci de durerea acestor oameni care își distrug mașinile din cauza incompetenților care ne guvernează. Oamenii nu se vor opri aici. E o chestie de câteva zile. Este mai bun un drum comunal de piatră decât acesta național. Deja nu mai vorbim de gropi, ci de cratere ce depășesc pe alocuri 25 de centimetri”, susține Florin Mărgărit.
Un alt localnic acuză ne-simțirea guvernanților care îi privesc pe cetățeni doar ca plătitori de taxe și impozite, fără să facă vreun lucru pentru a le îmbunătăți viața.
„De data aceasta vom bloca drumul acesta și pe cel european de la Dumbrăveni. Să nu se mai circule o zi. Să vedem atunci ce vor face. De omorât nu au cum să ne omoare. În țara asta condusă de golani, omul simplu este considerat un sclav care trebuie să plătească doar taxe și impozite în timp ce ei fură cu nerușinare. Trebuie să scăpăm de tagma jefuitorilor”, a spus și Laurențiu Rotaru de la Bordești.
Proteste pentru reabilitarea celor 2 drumuri naționale
Miile de gropi din carosabil fac practic imposibilă circulația pe drumurile naționale de pe Valea Râmnicului. Cel mai afectat sector din acest drum este Dumbrăveni-Dumitrești, unde șoseaua arată de parcă ar fi avut loc un bombardament. Craterele măsoară chiar și mai bine de 25 de centimetri în adâncime. În fiecare zi, șoferii care circulă pe acest drum îi înjură pe cei care administrează drumurile naționale, dar și pe aleșii neamului care au ieșit parlamentari în colegiul de pe Valea Râmnicului și deși le-au promis că vor repara aceste drumuri, nu au făcut nimic în acest sens.
Din cauza stării deplorabile a drumului Mărtinești – Vintileasca – Bahnele, oamenii au apelat la mai multe forme de protest.
La începutul lunii aprilie, în toate localitățile traversate de cele două drumuri au apărut fluturașe cu pozele parlamentarilor din zonă, respectiv Nini Săpunaru (PNL) și Sorina Plăcintă (PDL), dar și a directorului Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Lucica Chiper.
În dreptul fiecărei poze erau trecute funcția fiecăruia, respectiv, deputat, senator, director SDN și numărul de telefon. În partea superioară a fluturașului se afla sloganul „Noi trebuie să facem Drumul”, iar în partea inferioară se afla scris „Nu ezitați/Sunați-ne!”, îndemnul către șoferii sau oamenii nemulțumiți de starea deplorabilă a acestui drum.
Drum european blocat
Exasperați de absența vreunui răspuns, în luna mai, aproximativ 300 de oameni au blocat drumul național DN 2 – E 85, în zona localității Dumbrăveni. Oamenii au ales acest mod de a protesta pentru a atrage atenția asupra stării dezastruoase în care se regăsesc drumurile naționale DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Protestatarii au declarat că vinovați de situația în care se găsesc drumurile naționale din România sunt președintele Traian Băsescu și primul mi-nistru Emil Boc.
Timp de o oră, oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale, cele mai uzitate fiind „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Boc!”, „Jos Băsescu!”, „Jos cu hoții care în campanie ne-au promis că dacă îi votăm ne fac drumurile!”.
Marian Oprișan a dat în judecată CNADN
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a dat în judecată Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în data de 23 februarie 2005. În cererea de chemare în judecată se arată că CNADN refuză să pună în aplicare hotărârea Guvernului și să semneze protocoalele de predare-preluare a sectoarelor de drum Mărtinești-Bogza-Dumbrăveni-Jitia și Jitia -Vintileasca. Curtea de Apel Galați a admis acțiunea formulată de Consiliul Județean și a obligat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale să semneze protocolul de predare-preluare a acestor drumuri. Deși au fost preluate de CNADN, starea acestor drumuri este în continuare una dezastruoasă.