Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Mircea Diaconu, împlinește, astăzi, 77 de ani. Mircea Diaconu este decanul de vârstă al social democraților vrânceni și unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai principiilor de stânga. Mircea Diaconu a absolvit Facultatea de Silvicultură, Brașov în 1952, iar în 1957 a fost angajat ca inginer la Ocolul Silvic Tulnici.
Din 1958 a deținut funcția de inginer șef la Întreprinderea Forestieră Vrancea, iar în perioada 1965 – 1968 a fost numit inginer șef al Direcției Regionale de Economie Forestieră. Din 1968 și până în 1994 a fost Inspector Åef al Inspectoratului Silvic Județean Vrancea, iar în perioada 1994 – 1997 a fost director la Agenția de Protecția Mediului Focșani. Pe plan politic, în perioada 1996 – 2000 a fost ales consilier județean, iar din 2000 și până în prezent este vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea.
Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Mircea Diaconu, a răspuns la câteva din întrebările reporterilor noștri.
Rep: Cum vă simțiți la împlinirea a 77 de ani?
M.D.: Toamna se numără bobocii! Suntem în plină toamnă și normal ar fi ca în satele noastre să se simtă cu adevărat bucuria strângerii roadelor muncii trăitorilor – truditorilor săi și să se simtă mirosul de gutui și mere, în „tumultul” general și de umplere a hambarelor și cămărilor cu cele necesare traiului, până la următorul anotimp. Åi fără îndoială de a vinde surplusul produselor pentru a acoperii munca de peste an și a asigura „lei” în schimbul cărora să se asigure cele trebuincioase traiului și de ce nu a existenței.
După atâția ani, nu ar fi cazul să fiu stăpânit de emoțiile firești a trecerii timpului și a împlinirii anilor, dar … este totuși un moment omenesc, aș îndrăzni să-l numesc, special al fiecăruia dintre noi.
Rep: Ce proiecte aveți pentru următorii ani?
M.D.: Sincer, numai când mă privesc în oglindă, îmi dau seama de trecerea timpului, a anilor și peste mine neavând vreme să-mi contemplu persoana. Când mă uit în urmă, încerc o oarecare nemulțumire. Se pare că am realizat și lucruri bune. Pentru toate îi mulțumesc din toată ființa, Bunului Dumnezeu în primul rând, dar și tuturor celor în mijlocul cărora, m-am născut, am crescut, am trăit, am învățat și am încercat micile bucurii ale unor împlinirii familiale, profesionale și cetățenești.
Am conștiința veșniciei vieții și îndrăznesc să mă gândesc să contribui încă la o serie de proiecte alături de cei cu mai multă tinerețe și vigoare.
Eu gândesc și sunt gata să acționez și să fac tot ce pot, dar există totuși un dar, pentru că cel care decide este Dumnezeu.
Rep.: Ați condus Direcția Silvică Vrancea mai mulți ani. Ce ați face dacă ați fi ministrul Mediului și ați răspunde de pădurile din România?
M.D.: Dacă s-ar întâmpla să ajung ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, sector care gestionează resurse și totodată factori esențiali ai existenței umane, aș avea în vedere în principal: promovarea oamenilor pe criterii profesionale, interzicând acest lucru pe criterii politice; conștientizarea fiecărui trăitor că resursele existente trebuiesc eficient utilizate și sub nicio formă risipite; recuperarea și refolosirea tuturor materialelor, gân-dindu-mă și gândindu-ne că de resurse au nevoie și generațiile care vin după noi; convingerea generațiilor României, UE și lumea întreagă că nu mai este suficient timp pentru a restabili echilibrul între Om-Societate-Mediu, și trebuie să acționăm ime-diat, energic, coerent, continuu și peste tot pentru apărarea vieții pe acest pământ grav afectat.
Sigur, conștientizând că ceea ce trăim în prezent, constituie un pericol care se amplifică: încălzirea globală, topirea ghețarilor, tornadele, inundațiile deșertificarea unor zone întinse și alte agresiuni care amenință existența umanității.
Rep.: Deși aveți o vârstă la care mulți oameni așteaptă pensia acasă, preferați să lucrați aproape 10 ore zilnic la Consiliul Județean. De ce?
M.D.: Cred că trebuie să înțelegem fiecare, simplu cetățean, specialist indife-rent de domeniu, cu responsabilități la diferite nivele sociale, că munca fizică intelectuală, cultu-rală reprezintă condiții esențiale ale existenței și progresului. Prin activități productive și eficiente vom asigura pentru noi și societate – Banii – necesari și care acum lipsesc! Totul este posibil dacă iubim munca și viața și gândim pozitiv la nevoile semenilor noștri.
Rep.: Sunteți membru al PSD Vrancea. Care sunt obiectivele dumneavoastră ca om politic vrâncean?
M.D.: Cred cu putere că esența politicii și a celor care fac politică este de a avea permanent ca principal obiectiv calitatea vieții oamenilor și care înseamnă: nevoile umane, standardul de viață, nivelul de trai.
Fără armonie între noi, oamenii, nu se poate clădi nimic durabil într-o lume tensionată și permanent iritată.
Colectivul „Monitorului de Vrancea”, îi urează vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea, Mircea Diaconu, La Mulți Ani!