În colici renale, litiaza renală și în inflamațiile căilor uro-renale ca adjuvante se recomandă infuziile obținute din rădăcinile de pir, frunzele de merișor, frunzele de mesteacăn, frunzele de măceș, mugurii de pin și mătase de porumb, 1-2 lingurițe plante la o cană cu apă. Se beau 3-4 căni pe zi.
În litiaza renală (după stabilirea naturii calculilor) și în colicile nefrecite, preventiv și curativ aromaterapia recomandă un amestec de alfa-Pinem, canphen, borneol, anetol și fenconă, cineol, ulei de floarea soarelui. Se administrează în puțină apă rece îndulcită și se beau 3-5 picături, de 4-5 ori pe zi preventiv. În colicile nefretice, se pot administra până la 25 de picături odată și se repetă după 20 de minute.
Numărul plantelor considerate ca diuretice și dezinfectante ale căilor uro-renale, recomandate și în azotemie este foarte mare. Pentru a completa doar parțial lista diureticelor, vom enumera: coada calului, frunzele de frăguțe, frunzele și fructele de ienupăr, cozile de cireșe, frunzele de frasin, florile și rădăcina de ciuboțica cucului, frunzele de anghinare, trei frați pătați, turiță mare și altele.