Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Festivalul Concurs „Maica Domnului, Împărăteasa Cerului și a Pământului”, la Ateneu


Astăzi (sâmbătă), începând cu ora 13.00, Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani va găzdui cea de a VIII-a ediție a Festivalului Concurs „Maica Domnului, Împărăteasa Cerului și a Pământului”. Festivalul este organizat de Centrul de Zi „Dănuț al Parohiei Sfântul Gheorghe Broșteni, cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
    Startul Festivalului va fi dat de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian sau reprezentantul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, printr-o rugăciune și un Cuvânt de învățătură adresat participanților. Între orele 13.30-16.30 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Concurs, cu un recital al Grupului Vocal Angels. Urmează desfășurarea propriu-zisă a concursului, în care copiii participanți. vor interpreta cântece psaltice, patriotice și psicesne ortodoxe. Între orele 16.30-17.00 se va desfășura Premierea pentru secțiunile Arte plastice – pictură și grafică și Creație literară – proză și poezie. Premierea pentru secțiunea Muzică religioasă va avea loc între orele 17.30 – 18.00, după care ediția a VIII-a a Festivalului Concurs din acest an va lua sfârșit.
    Potrivit celor spuse de Elisaveta Norocea, organizatorul și coordonatorul evenimentului, printre obiectivele acestui festival-concurs se numără: stimularea creativității elevilor în scop duhovnicesc; crearea unui cadru competițional, care să stimuleze participarea tinerilor la viața Bisericii; cunoașterea și actualizarea modelului de viețuire a Maicii Domnului, far călăuzitor al existenței umane indiferent de perioada istorică; orientarea tinerilor și cultivarea încrederii acestora spre a iubi valorile spirituale, morale și culturale perene, prin programe și proiecte pastoral-misionare specifice; cultivarea iubirii, prieteniei și a respectului față de aproape prin fapte bune și ajutorarea aproapelui în forme organizate de parohii, prin voluntariat;
cunoasterea apariției icoanei și a picturii în Biserică, teologia icoanei, prevederi canonice, juridice și ermineutice privitoare la icoane și pictură bisericească, icoana în cultul ortodox, icoana în viața creștinului ortodox, icoana în școală, pictorul de icoane, tradiția iconografică românească; actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii astăzi.
„Un alt obiectiv constă în evidențierea personalității și moștenirii misionare a Patriarhului Justinian la împlinirea a 40 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, precum și jertfelnicia unor ierarhi, preoți și mireni din toate eparhiile care au mărturisit și apărat credința creștină ortodoxă în timpul regimului comunist (prin înțelepciune și tact pastoral, prin curaj și fermitate în transmiterea credinței, prin mărturisire jertfelnică în timp de prigoană). Urmărim, de asemenea, promovarea valorilor autentice ale creațiilor de cult ortodox, a valorilor naționale, dar și a cântecului patriotic, precum și cultivarea apartenenței și respectului față de Biserica Ortodoxă Română și a identității și demnității de român”, a transmis Elisaveta Norocea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?