Președintele Comunității Evreiești din Vrancea, Mircea Rond, împreună cu profesorul de istorie Mihai Adafini și cercetătorii de la Arhivele Naționale Vrancea, Mihai Adafini și Bogdan Dogaru, au participat, ieri după-amiază, la dezbaterea „Holocaustul, o pagină neagră a istoriei”, organizată de Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu și găzduită de sala de festivități a instituției. „Încercăm să refacem o pagină tristă din istoria omenirii. Este vorba despre ceea ce s-a întâmplat în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, un episod tragic, genocidul împotriva evreilor, cunoscut sub numele de Holocaust și generat de o ideologie absurdă, aberantă, care a atins cote paroxistice și a culminat cu înființarea celor șase lagăre ale morții”, a spus, în deschidere, amfitrioana activității, profesoara Luminița Iliescu. Pentru a dovedi că evreii au reprezentat o comunitate importantă în România, invitații la eveniment au evocat câteva pagini din istoria evreilor din orașul Panciu. Astfel, profesorul Mihai Adafini le-a vorbit elevilor despre specificul școlilor evreiești din localitate, de la prima instituție de acest gen menționată în documente, înființată în 1864, până la Åcoala de băieți și fete „Al. I. Cuza”, distrusă de cutremurul din 1940 și cea confesională care a funcționat pe locul actualei Grădini Publice. El a ținut să aducă în atenție și arhitectura specifică a imobilelor evreiești care, în trecut, se regăseau pe fosta stradă Carol din localitate și ale căror vestigii se mai regăsesc și azi în zonă.
La victimele Holocaustului s-a referit, în scurta sa intervenție, și Mircea Rond. Acesta s-a axat, în special, pe momentul 9 octombrie 1941 când, în vagoane de marfă încuiate, a început deportarea forțată a mii de evrei din Bucovina. El a explicat, citând autori de origine evreiască, termenul de Holocaust, caracterizându-l drept „o formă extremă a genocidului, un caz unic și fără precedent în istorie”. Mircea Rond a donat, apoi, bibliotecii liceului mai multe cărți și a anunțat că va sprijini Liceul Tehnologic la încheierea unui parteneriat cu Åcoala Lauder din București.
Acesta prevede o excursie a elevilor pănceni în Capitală, precum și participarea la un seminar pe tema Holocaustului care va avea loc la Brașov.
***
Tot ieri, reprezentanții Arhivelor Naționale, Filiala Vrancea, au fost și invitații liceenilor de la „Ioan Slavici”, care au comemorat victimele Holocaustului în cadrul acti-vității „Minoritățile din comunitatea pănceană în perioada interbelică”, desfășurată în Sala Media și organizată de profesoara de specialitate Luminița Cociorbă. Evenimentul a mai inclus și o prezentare video cu același nume care s-a dorit a fi „un omagiu adus tuturor victimelor, un mesaj la toleranță față de toți cei din jur, indiferent de etnie, confesiune sau cultură, și un mesaj de pace”.