Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Primul contract pentru lucrările din proiectul VranceAqua


Asociația de Dezvoltare Intercomunitară VranceAqua împreună cu operatorul regional CUP SA Focșani au semnat, ieri, primul contract de lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din Odobești, Mărășești, Panciu și Adjud, cu o valoare estimată de 31,6 milioane lei, respectiv 7,6 milioane euro. Lucrările vor fi executate de compania Hidroconstrucția SA. Acest pachet este parte integrantă a proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”,  cu o valoare totală de 107  milioane euro. VranceAqua este cel mai mare proiect de acest gen din România finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu din fonduri europene.

Președintele Consiliului Județean Vrancea și al Asociației Intercomunitare VranceAqua, Marian Oprișan, a declarat că semnarea primului contract de lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din Odobești, Mărășești, Panciu și Adjud, reprezintă „un alt eveniment extrem de important în viața comunității județului Vrancea”. Proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea” a fost semnat de Marian Oprișan în data de 30 martie. „Acest contract se alătură altor contracte finalizate sau aflate în curs de derulare și care vizează îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor județului Vrancea, investiții în infrastructura privind calitatea vieții și aici mă refer la apă și canalizare. Este un proiect extrem de important, pe fonduri europene, și a cărei aplicație a fost aprobată de Uniunea Europeană. Proiectul are o valoare de peste 107 milionae de euro, iar primul contract de lucrări are o valoare de peste 7,6 milioane de euro.  Licitația a fost câștigată de compania Hidroconstrucția respectând toate prevederile legale”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Pentru implementarea acestui proiect a fost constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „VranceAqua”, iar CUP Focșani a devenit Operator Regional. Directorul general al CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, a declarat că acest contract deschide cel mai mare proiect derulat pe fonduri europene în România.
„Semnăm primul contract de lucrări la cel mai important proiect finanțat cu fonduri europene, derulat în Vrancea și care are o valoare de peste 107 milioane de euro. Ne așteptăm ca aceste lucrări să fie executate la o calitate ridicată, iar materialele și tehnologia folosite să fie din cele mai moderne, astfel încât costurile de exploatare să fie cât mai reduse”, a spus Gheorghe Vasilescu.
Directorul CUP SA a reclamat întârzierea care apare de la momentul licitației și până la adjudecarea și contractarea lucrărilor, care se fac „destul de târziu”. „Chiar dacă se vorbește de urgentare în absorbția fondurilor europene, lucrurile nu se desfășoară așa cum se dorește”, a precizat Gheorghe Vasilescu.

„Este meritul administrației județene pentru acest proiect”

Directorul general al Hidroconstrucția SA, Emil Timofte, a declarat că sunt destul de puține lucrări de o asemenea anvergură în România și a felicitat administrația județeană pentru că a reușit să acceseze proiectul cu cea mai mare finanțare europeană din țară. „Astfel de lucrări în țară sunt destul de puține și este meritul administrației județene și al CUP pentru acest proiect important”, a precizat Emil Timofte.
Hidroconstrucția are peste 7.600 de angajați, își desfășoară activitatea de 60 de ani, timp în care a construit 160 de baraje mari și 126 de hidrocentrale, cea mai reprezentativă fiind cea de la Bicaz. În prezent are în execuție 26 de baraje și centrale hidroelectrice printre care se numără și cea de la Mărășești-Cosmești.

Consiliul Județean va fi acționar majoritar la CUP

Președintele Consiliului Județean Vrancea și al Asociației Intercomunitare VranceAqua, Marian Oprișan, a declarat că, în curând, acționarul majoritar al CUP va fi Consiliul Județean, „indiferent cine își toarnă apă în sandale, urlând de dorul și de dragul focșănenilor”.
Åžeful administrației județene a explicat că este o decizie normală deoarece CUP a devenit operator regional și nu mai răspunde doar de infrastructura de apă din Focșani.
„De ce le e frică unor cârcotași nu vor scăpa. În curând, acționarul majoritar al CUP va fi Consiliul Județean, indiferent cine își toarnă apă în sandale, urlând de dorul și de dragul focșănenilor. Sunt niște aventurieri și iresponsabili. Operatorul este regional și este absolut normal ca și controlul acestei companii să îl dețină Consiliul Județean Vrancea”, a precizat Marian Oprișan.

„O să facem apa mai ieftină”

Consecințele schimbării acționaria-tului și a investițiilor în infrastructura de apă se vor regăsi și în prețul apei care, a precizat Marian Oprișan, va scădea în anii următori. Oprișan a reamintit că în 2000, „Focșaniul avea apă rece cu program iar apa caldă era un vis frumos al focșănenilor”.
„O să facem apa mai ieftină, nu mai scumpă, așa cum s-a întâmplat până acum. Dar prețul apei în municipiul Focșani are o justificare. Când am venit la comandă în 2000, Focșaniul avea apă rece cu program iar apa caldă era un vis frumos al focșănenilor și al cetățenilor din orașele județului. Împreună am realizat uzina de apă, care este, practic, cea mai mare realizare pentru municipiu. Am realizat stația de epurare pentru municipiu. Practic le-am luat focșănenilor toate mirosurile pestilențiale din oraș, din apartament și după părerea mea, acesta este un lucru foarte important. Ceea ce nu știu, în gene-ral, cetățenii din Focșani, este că acestea au costat milioane bune de euro, milioane care au fost aduse în județ în special datorită specialiștilor tehnici de la Consiliul Județean, de la CUP și evident, deoarece a fost voința politică de a solicita și de a face presiuni în structurile guvernamentale”, a susținut șeful administrației județene. Oprișan a ținut să mulțumească unora dintre specialiștii Ministerului Mediului, în special directoarei Doina Franț, care a fost „sufletul în aprobarea acestei aplicații și semnarea acestui contract foarte important și aproape unic în România ca amploare și valoare”.

Oprișan a cerut Guvernului să nu mai pună piedici proiectelor

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a cerut structurilor guvernamentale din Vrancea, Guvernului și primului mi-nistru să nu mai pună piedici proiectelor cu finanțare europeană, „altele decât cele de care beneficiază clientela politică a PDL”. „Îi rog pe cei de la Finanțele Publice din Vrancea să asculte mai puțin opiniile liderilor portocalii de prin județ și să lase aceste proiecte să se desfășoare conform legii, cu transparență, spre binele și bunăstarea cetățenilor din Vrancea”, a afirmat Oprișan.
El a făcut referire la proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea” denumit și „Vrancea curată”, cu o valoare de aproape 44 milioane euro care este blocat de un an de zile în urma contestațiilor formulate de reprezentantul compartimentului pentru Coordonare și Verificare a Achizițiilor Publice din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea.
„De un an de zile întâmpinăm numai greutăți din cauza invențiilor și a tot felul de piedici care se stabilesc în calea acestui proiect prin diferite note intermediare inventate peste noapte din tot felul de soluții și exemple întâmplate la nivelul României dar care nu au nicio legătură cu realitatea și specificitatea proiectelor din Vrancea prin POS Mediu. Aceste situații trebuie să înceteze”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

„Viitorul european al României trebuie să fie al comunităților locale”

Åžeful administrației județene a rea-mintit că, în România, puterea de decizie trebuie adusă lângă cetățeni, așa cum se întâmplă în țările cu democrații autentice. „Viitorul european al României trebuie să fie al comunităților locale. Guvernele din Europa, din statele cu democrații consolidate, nu caricaturi de democrații ca în România, mai fac doar strategii, reformă, programe naționale și control. În rest, puterea a fost dusă lângă cetățean și întreaga responsabilitate dată celor care trăiesc lângă cetățean. Åži în România va deveni de notorietate că absorbția fondurilor europene se face într-un mod cât se poate de transparent și rapid de către administrațiile locale”, a spus Marian Oprișan.

Oprișan cere ca 50% din fondurile POSsă fie alocate administrațiilor locale

Președintele Consiliului Județean a declarat că a venit vremea ca 50% din sumele alocate prin Programele Operaționale Sectoriale să fie alocate direct administrațiilor locale și să nu mai fie păstrate „în pixul miniștrilor portocalii, politici ai Guvernului”. Oprișan a argumentat solicitarea arătând că, dacă Programul Operațional Regional are o rată de absorbție de 90%, Programele Operaționale Sectoriale, păstrate în pixul miniștrilor portocalii, au o rată de absorbție de 6%. El a arătat că România și Germania, sunt cei mai mari contributori la bugetul UE, deoarece România primește mai puțin decât plătește. În opinia sa, vinovați de această situație sunt guvernanții portocalii. „Sper să scăpăm de acest guvern nesimțit de iresponsabil și voi propune la viitoarele negocieri cu Comisia Europeană, ca doar 50% din fondurile europene să meargă către Programele Operaționale Sectoriale și 50% către Programele Operaționale Regionale. Ne plângem că nu avem drumuri iar Ministerul Transporturilor are o rată de absorbție a fondurilor europene de doar 4%. Atunci trebuie să lăsăm România pe mâna celor care se pricep și pe care îi doare sufletul de modul în care trăiesc cetățenii din comunitățile României. Cetățenii trăiesc în județe, orașe, municipii, comune. Nu trăiesc în clădirea în care sălășluiește temporar un guvern care nu mai are niciun fel de legitimitate, un guvern despre care românii cred în proporție de 91% că merge într-o direcție cu totul și cu totul greșită”, a mai arătat Marian Oprișan.

VranceAqua, proiect inițiat de Marian Oprișan

Reamintim că proiectul VranceAqua a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. La sfârșitul lunii martie, Marian Oprișan a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”.
Este cel mai mare proiect de acest gen din România, cu o valoare totală de 107 milioane euro fără TVA, din care 82,8 milioane euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Beneficiari ai proiectului VranceAqua vor fi aproximativ 160 de mii de vrânceni. Comisia Europeană a aprobat, decizia de finanțare pentru Proiectul privind Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „VranceAqua”. Lucrările vor fi executate în perioada 2010-2013.
Proiectul este destinat orașelor Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, dar și comunelor Golești, Cîmpineanca și Homocea și prevede reabilitarea puțurilor de apă, a stațiilor de tratare a apei potabile, a conductelor de aducțiune, extinderea sistemului de distribuție a apei, extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare din aceste localități, dar și realizarea a cinci noi stații de epurare.
Județul Vrancea este singurul din România care a reușit să obțină finanțări europene atât pe componenta de management integrat al deșeurilor cât și pe cea de apă/apă uzată, în valoare totală de 6,109 mi-liarde lei vechi. În prezent, Consiliul Județean este administrația județeană cu cele mai multe proiecte finanțate prin fonduri europene, până acum fiind în derulare proiecte de aproximativ 260 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?