În ultima perioadă, la nivel județean și național, au avut loc o serie de incidente în unitățile de învățământ. Cazul elevului ucis la Craiova în fața școlii, și nu numai, reprezintă un semnal de alarmă pentru eficientizarea securității în școlile românești.
În Adjud, siguranța elevilor se bazează pe faptul că orașul a fost ferit de incidente de violență grave. Unele școli se plâng de lipsa paznicilor care să asigure supravegherea elevilor, iar altele au siguranța pusă la punct, după spusele conducerii. Liceul „Emil Botta” are un deficit de paznici, siguranța elevilor fiind incertă în acest caz.
Profesorii au obligația, pe lângă activitățile de predare la ore, să asigure supravegherea liceenilor. Conducerea instituției a realizat numeroase cereri la Inspectoratul Åcolar Județean (ISJ) Vrancea cu privire la necesitatea angajării a unui alt paznic, dar a primit răspuns negativ, motivat de faptul că nu sunt fonduri. „Avem doar doi paznici, care nu reușesc să asigure siguranța elevilor la cote înalte, mai ales că ei trebuie să lucreze și pe timpul nopții. În urma acestui fapt, profesorii liceului sunt și supraveghetori, în afara profesiei de cadru didactic”, a afirmat Petru Dinicu, directorul Liceului „Emil Botta”.
Reprezentanții Colegiului „Gheorghe Balș” spun că nu sunt probleme în ceea ce privește siguranța elevilor, deoarece au toate resursele necesare pentru a spori încrederea elevilor în instituția școlară. „Avem camere de supraveghere atât interioare, cât și exterioare, plus că avem un paznic la intrarea elevilor, care restricționează accesul persoanelor necunoscute în incinta Colegiului” a precizat Tatiana Apostu, director adjunct al Colegiului.
***
La începutul anului școlar se încheie un protocol de colaborare între unitatea de poliție și reprezentanții școlilor din Adjud, până la finele anului de învățământ. În baza acestui protocol, dar și a întâmplărilor nefericite din ultimul timp, poliția municipiului Adjud a sporit prezența patrulelor în perimetrul școlilor adjudene.