Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Arctica se încălzeşte într-un ritm fără precedent


Arctica se încălzește, în continuare, într-un ritm fără precedent, afectând populațiile și ecosistemele, dar și regimul climateric în zonele cele mai populate din emisfera nordică. Groenlanda înregistrează temperaturi-record, dar și to-pirea gheții și dimi-nuarea masei banchizei, conchide o echipă internațională de 69 de cercetători, în acest raport anual, intitulat „Arctic Report Card”. Gheața prezentă în timpul anotimpului cald continuă să se reducă. Vara trecută s-a înregistrat al treilea cel mai redus nivel al suprafeței acesteia, de la începutul observațiilor prin satelit, în 1979. Recordul de contracție a gheții a fost înregistrat în 2007, urmat de nivelul înregistrat în 2008. Grosimea gheții plutitoare se subțiază tot mai mult, iar durata acoperirii cu zăpadă a Arcticii, în acest an, a fost cea mai scurtă înregistrată în ultimii 44 de ani, de când se fac aceste înregistrări. Climatologii au observat, totodată, semne potrivit cărora efectele încălzirii aerului în atmosfera arctică, toamna, contribuie la schimbări ale circulației atmosferice în Arctica, dar și la latitudini medii în emisfera de nord. Iarna 2009-2010 a re-levat o legătură între frigul extrem prezent la latitudini medii, marcat prin importante precipitații sub formă de zăpadă, și schimbări în cadrul curenților de aer care circulă în Arctica, legat de o fază a oscilării arctice.

***
Această variație este legată de intensitatea și poziția medie a zonelor depresionare și anticiclonilor între Arctica și porțiunea cuprinsă între paralele de 37 și 45 de grade nord. „Tot ceea ce urmează să se producă pe restul globului se întâmplă în primul rând și într-o mare măsură în Arctica”, a subliniat Jane Lubcenco, directoarea Agenției americane pentru Oceane și Atmosferă (NOAA). „În afară de faptul că situația din Arctica afectează populațiile umane și ecosistemul acestei regiuni, încălzirea temperaturilor arctice, dimi-nuarea permafrostului, a cuverturii de zăpadă, ghețarilor și ghețurilor plutitoare au consecințe care se extind până asupra sistemelor fizice și biologice din alte părți ale globului”, a adăugat ea. Arctica este un important motor al climatului și meteorologiei în jurul globului.
Ea este, totodată, o sursă esențială de hrană pentru numeroase populații de păsări, mamifere și pești de pe planetă, unde un număr important dintre acestea migrează pentru a se reproduce.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?