Centrul de pregătire a elevilor de gimnaziu capabili de performanță la matematică și informatică și-a deschis oficial porțile, sâmbătă, 4 noiembrie. Evenimentul a avut loc în prezența elevilor, a părinților acestora și a inspectorului școlar general, profesorul Dorin Cristea, a inspectorului de matematică, profesorul Gabriela Gherman, a inspectorului de informatică, profesorul Cornelia Neacșu. La deschiderea oficială a centrului au fost prezente și Marilena Oprea, fost inspector de informatică și inițiatorul proiectului, dar și Jeni Mihai, șefa CJRAE, în calitate de partener al IȘJ în acest proiect. Ca de fiecare dată, după momentul de deschidere, elevii au intrat în săli pentru a susține o testare, la materia aleasă, sau la ambele discipline, în cazul elevilor care intenționează să performeze și la matematică și la informatică, dar nu înainte să fie încurajați și lăudați de cei prezenți. „Mă bucur să văd că sunteți atât de mulți la cea de-a cincea ediție a acestei frumoase activități anuale. Mă bucur să văd că ați venit în număr atât de mare să vă testați cunoștințele. Le mulțumesc și totodată îi felicit pe părinți că sunt alături de voi și vă susțin să faceți performanță. Felicitări corpului profesoral care este alături de voi și vă îndrumă. Aplauzele voastre față de profesori mi-au spus deja tot ce trebuia să știu. Asta înseamnă că voi îi apreciați foarte mult pentru ceea ce fac pentru voi. Mulțumesc doamnelor inspectoare de matematică și informatică. Vreau să știți că IȘJ vă susține, vă ajută din multe puncte de vedere și ne mândrim cu voi, cu rezultatele pe care le-ați obținut până acum și pe care cu siguranță le veți obține și în acest an școlar”, le-a transmis inspectorul general Dorin Cristea, elevilor dar și părinților și profesorilor implicați în proiect.
Și inspectorul de matematică, profesorul Gabriela Gherman, le-a vorbit elevilor despre cât este de important să dorească să facă performanță într-un domeniu precum matematica. „Mă bucur că sunteți atât de mulți copii pasionați și dedicați matematicii. Vreau să vă asigur pe cei care veți promova proba că veți lucra, vă veți antrena cu profesori și veți putea participa la competiții județene, naționale și de ce nu internaționale și de aceea mă bucur că aveți sprijinul părinților și al profesorilor de la clasă și al celor din centrul de pregătire ca voi să puteți să ajungeți să vă împliniți visul pentru care vă aflați azi aici. Aș vrea să spun că acest centru are rezultate deosebite și că anul acesta am avut cel puțin 120 de premii la faza județeană, medalii la faza națională, două de aur, două de bronz, una de argint, asta înseamnă că se lucrează, ceea ce ne bucură. Intrați într-o familie în care sunteți primiți cu multă bucurie și cu multă, multă muncă, de ce să nu recunoaștem. Vă urez succes, iar dacă unii nu veți reuși acum, nu trebuie să renunțați pentru că matematica vă oferă o altă perspectivă de viitor a vieții. Mă bucur că sunteți aici, felicitări și succes pe mai departe„, a fost mesajul inspectorului Gabriela Gherman.
Și inspectorul de informatică a ținut să le ureze succes celor care vor începe activitatea la centrul de excelență. „Îmi pare bine că sunteți așa de mulți în sală și v-ați înscris în număr mare și la testarea de la informatică. Vă urez succes și să obțineți note mari”, a spus Cornelia Neacșu.
Pregătiri pentru olimpiada internațională de matematică din 2019
Centrul de pregătire a elevilor de gimnaziu capabili de performanță la matematică și informatică a fost gândit, încă de la început, și pentru participarea elevilor la olimpiada internațională de matematică, din 2019. Trebuie știut faptul că olimpiada internațională de matematică din 2019 va fi găzduită de România, motiv pentru care este foarte importantă pregătirea elevilor în vederea participării în număr cât mai mare la această competiție. „Mă bucur că încep activitățile la centru, activități care se derulează pe tot parcursul anului școlar. Acest lucru a intrat într-o normalitate, și pentru asta îi mulțumim Inspectoratului Școlar Vrancea care a înțeles că trebuie pentru copiii care vor și pot să facă mai mult, să li se ofere o bază materială mai mare, o curiculă personalizată și nu în ultimul rând, oameni care au performat în acest domeniu al pregătirii elevilor capabili de performanță. Aș menționa că această inițiativă, la început, acum cinci ani, a avut în vedere practic și olimpiada internațională de matematică ce se va desfășura în 2019 și care va fi găzduită de România. Sunt lucruri care se fac în perspectivă iar munca noastră, bineînțeles că este în perspectivă. Avem mulți elevi și trebuie să remarc că sunt din ce în ce mai mulți. Acest lucru nu face decât să ne bucure, faptul că, în primul rând, ei cred că pot și noi avem cu cine să lucrăm”, a transmis fostul inspector de informatică, Marilena Oprea.
La deschiderea Centrului de Excelență a mai participat și șefa Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vrancea, Jeni Mihai, partener în proiect, care i-a încurajat pe copii înainte de examen. „Vă felicit că sunteți aici și vă invidiez pentru că veți afla tainele matematicii și ale informaticii. Stăteam și mă gândeam că toți copiii știu să folosească gadgeturile, tabletele, telefoanele, dar foarte puțini, doar cei care vor face excelență în matematică și informatică, vor ști ce se ascunde în spatele tuturor acestor gadgeturi. Felicitări că ați avut curajul să vă prezentați la această întrecere a copiilor deștepți. Felicitări și mult succes pe mai departe”, a fost mesajul șefei CJRAE.
Centrul se adresează elevilor de clasa a V-a capabili de performanță la disciplinele matematică și informatică și funcționează, și în anul școlar 2017-2018, la Åcoala Åtefan cel Mare și la Colegiul Național Unirea.
Cine sunt cei mai buni dintre cei mai buni
Rezultatele au fost afișate, cel mai bun punctaj la matematică fiind obținut de Constantinescu David, elev în clasa a V-a la Școala Ion Basgan, clasa profesorului Cucu Anca. El a obținut 88 de punte. Pe primele 10 locuri se situează cinci elevi de la Școla Duiliu Zamfirescu, doi de la Școala Ion Basgan, unul de la Școala Ștefan cel Mare, unul de la Școala Anghel Saligny și unul de la Colegiul Unirea. La informatică, cel mai bun punctaj – 100, a fost obținut de Eni V. Å. Albert, de la Colegiul Unirea, și de Vlăsceanu Rareș Alexandru, elev la Școala Ștefan cel Mare. La matematică plus informatică, doi elevi au obținut 100 de puncte: Ghilea Andrei, de la Școala Ion Basgan și Stancu G. Andreea, de la Colegiul Unirea.
Toate rezultatele pot fi văzute accesând https://excelentamateinfo.wordpress.com/