Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Mii de lei pentru echiparea maşinilor


Åžoferii mai au la dispoziție doar două zile pentru a-și echipa mașinile pentru iarnă. Service-urile auto au devenit deja neîncăpătoare, deoarece oamenii spun că preferă să facă un efort pentru a-și echipa mașinile decât să plătească amenzi.

Cauciucurile de vară nu pot fi înlocuite cu cele de iarnă dacă proprietarul mașinii nu are în buzunar cel puțin 800 lei. Prețurile variază în funcție de calitate și magazin. Totodată, la venirea iernii, proprietarii mașinilor sunt obligați să schimbe și antigelul, care costă la rându-i câteva zeci de lei. La toate acestea se mai adaugă și mâna de lucru, care nu trece de 100 lei. Oricum, în total, pentru toate schimbările necesare este nevoie de aproximativ 1.200 lei. Åžoferii spun că este o cheltuială în plus, dar că nu au ce face. „Am plătit 1.200 lei pentru cau-ciucuri de iarnă și antigel. Este o cheltuială, dar nu avem încotro. Nu vreau să fiu amendat și în plus, iarna cu cauciucuri de vară nu se prea poate. Mi-am cumpărat cau-ciucurile de la un ma-gazin din oraș și apoi am mers la service ca să le montez. Am mai schimbat și antigelul și banii s-au dus. Este o cheltuială destul de mare, dar decât să rămân înzăpezit, pentru că circul destul de mult, am zis că mai bine fac un efort acum și toată iarna nu mai am nicio grijă”, a spus Ionel Anton, din Focșani.
Magazinele de profil se întrec și ele în oferte, care mai de care mai avantajoase, dar clienții tot spun că prețurile sunt piperate. Åžoferii mai au nevoie și de lanțuri, material antiderapant și altele, pentru ca mașinile să fie complet echipate pentru iarnă.

Anvelope second-hand

Mulți dintre posesorii de mașini își iau anvelope de iarnă de la  second-hand pentru că nu au bani de unele noi. „Mi-am luat cau-ciucuri la mâna a doua și am dat 600 lei pe patru. Nu mi-am permis să-mi iau unele noi, dar și acestea sunt în stare bună. Urmează să le înlocuiesc pe cele vechi pentru ca de la 1 noiembrie să nu am probleme. Este costisitor, dar nu avem alternativă”, a spus și Ion Popa. Patronii magazinelor de specialitate spun că sunt mulțumiți de vânzările făcute până acum. „Am avut destul de mulți cumpărători. Unii au vrut noi, alții second hand, dar a mers. De când au aflat că sunt obligați ca de luni să aibă mașinile echipate, numărul celor care   ne-au trecut pragul a crescut. Spre exemplu, în cazul celor care au luat patru cauciucuri le-am mai făcut și câte o reducere de 10, 20 lei”, a spus patronul unui magazin de profil.

***
Noul Cod Rutier obligă toți șoferii să-și echipeze mașinile, indiferent de categorie, cu cauciucuri de iarnă. De luni, va fi interzisă circulația pe drumurile publice cu mașini neechipate corespunzător pentru sezonul rece.
Sunt avute în vedere cauciucurile de iarnă, dar și lanțurile sau materialele antiderapante.
Potrivit specialiștilor, anvelopele de vară nu fac față în sezonul rece. Diferențele nu sunt doar cele legate de aderență, ci mai ales de consistența materialului. Cauciucul din anvelopele de vară, spre exemplu, se contractă puternic la frig, pe când cel special pentru sezonul rece rămâne suficient de moale pentru a nu de-rapa, mai ales pe carosabilul rece.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?