Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Ce sunt vitaminele


Vitaminele sunt substanțe chimice complexe care îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normală a organismului omenesc și care, cu câteva excepții, nu pot fi sintetizate de către acesta. Vitaminele se găsesc în majoritatea alimentelor de proveniența naturală și sunt absolut necesare pentru creșterea, menținerea vitalității și bunăstarea generală a organismului nostru. Așa cum am spus, acestea pot fi obținute din rația zilnică alimentară sau din rațiile suplimentare de nutrienți. Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme – pilule, tablete, etc, sunt de obicei extrase din surse naturale. Este important de reținut că vitaminele nu pot fi înlocuitori ai hranei zilnice și nu trebuiesc confundate cu medicamentele clasice. Ele ajută la bună funcționare a mecanismelor organismului, în strânsă legătură cu alte elemente nutritive precum minerale, grăsimi, carbohidrați, apa, etc.
 
Vitamine naturale
Vitaminele pot fi considerate rotițe importante în cadrul unui mecanism complex. Vitaminele ajustează metabolismul intern prin intermediul enzimelor. O singură deficiență a unei vitamine poate crea probleme în întregul mecanism reprezentat de organismul uman. Comparativ cu celelalte substanțe nutritive – proteine, grăsimi și carbohidrați – necesarul de vitamine este mai mic, dar lipsa unei singure vitamine poate pune în pericol întregul echilibru.
 
De ce avem nevoie de suplimente vitaminice
Din moment ce toate materiile organice conțin cel puțin o vitamină, teoretic, o dietă perfect echilibrată ne-ar putea asigură tot necesarul de vitamine. Din păcate, un astfel de regim aproape perfect este foarte greu de urmat datorită substanțelor conținute în alimentele de bază pe care le ingeram, substanțe ce pot afecta echilibrul vitaminelor în organism.
O altă cauza a scăderii concentrației de vitamine (și nu numai) din alimente este prepararea acestora folosind căldura. Majoritatea alimentelor își pierd o bună parte din valoarea lor nutritivă în cursul preparării. Prin urmare, o bună parte din alimentele pe care le folosim, sunt extrem de sărace în principii nutritive naturale. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar fi bine să ne gândim la un mod de viață mai sănătos, care poate fi realizat și prin aportul de suplimente nutritive naturiste.

Despre denumire
Prin convenție, majorității vitaminelor li s-a atribuit numele unei litere a alfabetului; ulterior s-a adăugat și câte un nume bazat pe compoziția sau pe rolul acestora.
 
Se cunosc următoarele tipuri de vitamine:
Vitamina A (retinol, caroten); vitaminele din grupul B complex: B1 (tiamină); B2 (riboflavină); B3 (niacina, nicotinamidă); B6 (piridoxină); B10; B11 (factori de creștere); B12 (cobalamină, cianocobalamină); B13 (acid orotic); B15 (acid pangamic); B17 (amigdalină); Bc (acid folic); Bt (carnitidina); Bx sau APAB (acid pâră-aminobenzoic); colină; inozitol; vitamină C (acidul ascorbic); vitamină D (calciferol, viosterol); vitamină E (tocoferol); vitamină F (acizi grași); vitamină G (riboflavină); vitamină H (biotină); vitamină K (menadiona); vitamină L (necesară pentru lactație); vitamină M (acid folic); vitamină P(bioflavonoide); vitamină PP (nicotinamidă); vitamină P4 (troxerutina); vitamină T (substanțe stimulatoare de creștere); vitamină U (extrasă din varză).
 
Despre proveniență
În cea mai mare parte, vitaminele sunt de proveniență naturală. Pentru că vitaminele sunt substanțe conținute în alimente, suplimentele naturiste cu vitamine – fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide – provin tot din alimente. Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale, deși acestea pot fi obținute și pe cale artificială. Ca exemplu, vitamină A provine în mod obișnuit din untură de peste; vitamină C are cele mai bune însușiri atunci când este extrasă din măceșe, iar vitamină B complex este extrasă din drojdie sau din ficat. Vitamină E este furnizată cel mai adesea de germenii de grâu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?