Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Minerale şi oligoelemente – substanţe esenţiale pentru organism


Organismul uman conține aproximativ 25 de minerale esențiale, unele aflate în cantități relativ mari – minerale, altele în doze mult mai mici – oligoelemente, dar toate la fel de importante pentru o bună funcționare a organismului.
Dintre minerale, două sunt cele care se găsesc în corp în cantități mai mari: calciul (2% din greutatea corporală) și fosforul (1,5% din greutate), ambele prezente în dinți și oase. Fierul nu reprezintă decât 0,006% din greutate, deci circa 4,2 grame, dar asta nu înseamnă că este mai puțin important. Prezent în moleculele de hemoglobină, el este cel care duce oxigenul de la plămâni către țesuturi.

Suplimente cu minerale
În ciuda prezenței lor în cantitate redusă în organism, oligoelementele (crom, cobalt, cupru, fluor, iod, seleniu, zinc etc.) sunt foarte importante pentru viață. Printre rolurile acestora, se pot număra: protecția împotrivă cancerului (în cazul seleniului), combaterea cariei dentare (fluor), ajutorul în cazul curelor de slăbire (crom) și altele.
Pentru o bună funcționare a organismului sunt necesare în jur de optsprezece minerale, dar oamenii de știință consideră un număr de șapte că fiind de neînlocuit: calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniul și zincul. Alte minerale necesare pentru o bună funcționare sunt: calciul, clorul, cromul, cobaltul, cuprul, fierul, fluorul, fosforul, iodul, magneziul, manganul, molibdenul, potasiul, seleniul, sodiul, sulful, vanadiul și zincul. Oligoelemente precum siliciul, borul, arsenicul și nichelul sunt de asemenea importante pentru viață.

Surse naturale
O alimentație echilibrată ar trebui să furnizeze toate mineralele și oligoelementele necesare organismului. Asocierea în cadrul aceleiași mese a diferite ingrediente are un rol important în asimilarea mineralelor. Spre exemplu, Vitamină C mărește rata de absorbție a fierului. De asemenea, vitamina D este mai bine absorbită în prezența calciului, în vreme ce excesul de fibre îi reduc asimilarea. De aici și nevoia de chelatizare a suplimentelor nutritive cu minerale și oligoelemente. Chelatizarea este procesul prin care substanțele minerale sunt transformate într-o formă mai ușor asimilabilă. Astfel, suplimentele minerale chelatizate cu aminoacizi sunt asimilate de trei până la zece ori mai bine decât formele simple.
Din păcate, modificarea genetică a fructelor și legumelor, precum și alimentele moderne rafinate (pâine albă, zahăr, etc), pierd prin prelucrare foarte mult din conținutul lor în minerale și oligoelemente. Urmările unei hrăniri cu astfel de alimente pot fi dereglări ale sănătății și necesitatea preluării acestor elemente necesare vieții din suplimentele alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?