Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Şase lucruri ştiinţifice despre dragoste şi sex


Cum reacționează creierul când suntem îndrăgostiți? Cât timp ne petrecem gândindu-ne la sex? La ce se uită în primul rând bărbații când privesc o femeie? Sunt lucruri pe care oamenii de știință le-au analizat și au găsit răspunsuri. Sunt puține lucruri care ne bulversează viața ca dragostea și nu este de mirare că oamenii de știință s-au ocupat despre efectele sale asupra psihicului nostru. Mai multe studii au dezvăluit aspecte surprinzătoare ale ‘funcționării’ creierului nostru la declanșarea pasiunii, notează luni ziarul ABC.
1. Dragostea are același efect cu cocaina: Cercetătorii de la Universitatea din Stanford asigură că sentimentele care stârnesc pasiuni amoroase pot fi incredibil de eficiente în ușurarea durerii. Mai exact au o putere de calmant similar cu cel al analgezicelor, sau provoacă efecte similare cu ale cocainei. În acest mic miracol care intervine la nivelul creierului este implicată dopamina, un neurotransmisor care influențează starea de spirit, recompensa și motivația.
2. Dragostea la prima vedere există: Săgețile lui Cupidon sunt mai mult decât o legendă răspândită popular. O echipă internațională de cercetători condusă de Stephanie Ortigue, de la Universitatea Siracusa din New York, asigură că dragostea poate fi ‘fulgerătoare’. În opinia sa, avem nevoie de cinci secunde pentru a ne îndrăgosti. Atunci când cădem pradă farmecelor unei persoane se activează 12 zone ale creierului care lucrează împreună eliberând compuși chimici care induc starea de euforie, precum dopamina – deja menționată – oxitocina și adrenalina.

***

3. Bărbații se gândesc de trei ori mai mult la sex decât femeile: Louann Brizendine, un prestigios neuropsiholog, a studiat structura cerebrală a bărbatului pentru a confirma că ceea ce era considerat până acum un stereotip este adevărat. Zona creierului masculin responsabilă cu sexualitatea este de două ori și jumătate mai mare decât cea a creierului feminin. Cu înaintarea în vârstă ambele sexe încep să fie asemănătoare.
4. Ce poate fi la fel de excitant ca sexul? Oamenii de știință de la Universitatea din Westminster (Marea Britanie) asigură că descoperirea vreunui ‘chilipir’ sau promoții într-o zi de shopping oferă același grad de excitație ca la vizionarea unui film porno. Chilipirurile și cadourile ne fac la fel de fericiți ca atunci când creierul este ‘aprins’ de o pasiune sexuală.
5. Neuronii feminini ‘pocnesc’ în timpul orgasmului ca floricelele de porumb la microunde: Neuropsihiatrul american Barry Komisaruk, de la Universitatea de Medicină din New Jersey, este cunoscut pentru a fi provocat orgasme la 200 de femei în laboratorul său. Obiectivul său era de a înțelege mecanismul care declanșează starea de entuziasm și a analizat creierele femeilor în momentul juisării sau al climaxului. De exemplu, orgasmul blochează du-rerea menstruală în mod natural – este capabil să o reducă cu 50% – și sporește sensibilitatea tactilă. Medicul susține că la o femeie care atinge orgasmul zgomotul amplificat al neuronilor seamănă cu cel al floricelelor de porumb care pocnesc la microunde.
6. Femeile cu corpul în formă de clepsidră sunt mai atractive: Există pentru toate gusturile, dar potrivit unui studiu rea-lizat de cercetătorii de la Facultatea de Åžtiințe Biologice de la Universitatea din Victoria (Noua Zeelandă), bărbații consideră mai atrăgătoare femeile cu trup de clepsidră, care au un corp proporționat și talia îngustă. Cercetătorii au folosit tehnica ‘eyetracking’ pentru a vedea la ce se uită un bărbat când privește o fotografie. Subiecții au considerat mai atrăgătoare femeile cu talie subțire, dincolo de mărimea pieptului. Åži, lucru curios, subiecții nu au avut nevoie de mai mult de 200 de milisecunde pentru a remarca un atribut feminin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?