Astăzi Curierul juridic tratează cazurile doamnelor Maria P. și Dinu E. din Focșani
Doamna Maria P., din municipiul Focșani, ne-a vizitat la redacție și ne-a povestit despre problemele cu care se confruntă.
Astfel, dînsa ne-a spus despre faptul că acum câteva zile s-a prezentat la domiciliul său un executor judecătoresc din oraș ce i-a prezentat o ordonanță de inventariere a bunurilor din locuința proprietate comună cu soțul, despre care nu a avut cunoștință.
În plus, dumneaei ne-a mai spus că a doua zi a primit citație și pentru un proces de divorț.
Doamna Maria este foarte nemulțumită de această situație și ne întreabă cum este posibil ca un proces să se desfășoare fără să aibă cunoștință despre el și fără să aibă posibilitatea să își facă apărările pe care le crede de cuviință.
Răspuns: Doamnă Maria P., este posibil ca, în cazul dosarelor care au ca obiect ordonanța președințială, să se judece de urgență dacă s-a solicitat de către reclamant judecata fără citarea părților. Oricum hotărîrea se comunică părții care nu a fost citată, iar termenul de recurs este de 5 zile de la comunicare.
În acest fel, dreptul dumneavoastră la apărare nu este încălcat, dvs. putînd uza de căile de atac prevăzute de lege.
Doamna Dinu E. ne-a scris pe adresa redacției relatîndu-ne despre nemulțumirea dumneaei, cauzată de faptul că dorește să vândă un teren, iar notarul nu poate întocmi actul deoarece a descoperit că pentru o parte din acesta nu ar exista titlu de proprietate.
În concret lipsește ordinul prefectului de atribuire în proprietate a unei părți din teren părinților săi, teren aflat în indiviziune și trecut în proprietatea statului în baza legii 58/1974. Ne întreabă ce este de făcut în această situație.
Răspuns: Doamnă Dinu E., pentru un răspuns cît mai exact ar trebui să ne preci-zați mai multe amănunte despre actele de proprietate și mai ales actul de înstrăinare în baza căruia a trecut o parte din teren în proprietatea statului. De asemenea este necesar să ne aduceți, în copie, actele la care faceți referire și au relevanțe în cauză.
Cu toate acestea, problema se poate rezolva fie pe cale administrativă, fie pe cale judecătorească.
Astfel, trebuie să verificați dacă nu cumva există acest ordin al prefectului, dar nu a fost comunicat ori păstrat de către părinții dvs. în actele de proprietate.
În cazul în care nu a fost emis acest ordin, vă recomandăm să faceți demersuri la nivelul prefecturii, iar în cazul unui răspuns nefavo-rabil vă puteți adresa instanței de judecată.
Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.