Ediția: Joi 9 Ianuarie 2025 Nr. 6789
Ediția: Joi 9 Ianuarie 2025 Nr. 6789

Îmbolnăviţi de spitale!


Aproape într-un an, la nivelul județului, aproximativ 310 persoane internate în spitale se aleg cu o nouă boală, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. În realitate, numărul infecțiilor nosocomiale, adică a celor contractate pe durata internării, este mult mai mare. Acestea nu sunt raportate în totalitate, din cauza consecințelor pe care le-ar putea avea recunoașterea lor. Pe de o parte este vorba de consecințele în cazul doctorilor, mergând de la amendă până la acuzația de culpă medicală, cu anchetarea de către organizația profesională ori direct de procuratură, iar pe de alta de riscurile pentru directorii unităților sanitare, care își pot pierde posturile. Anul acesta, 302 persoane au contractat infecție nosocomială în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.

De la începutul anului 2010 și până în septembrie inclusiv, în spitalele din județ s-au înregistrat 306 infecții nosocomiale, adică bolile contractate pe durata internării. Este vorba de afecțiuni respiratorii – pneumonii sau bronhopneumonii, digestive, cutanate, de plagă chirurgicală, urinare, ale organelor genitale, inclusiv septicemii. Numărul cazurilor este în creștere, având în vedere că în întreg anul 2009 s-au consemnat 309 cazuri. „Anul acesta avem mai multe infecții în primele trei trimestre pentru că a crescut nivelul de supraveghere, depistare și raportare a infecțiilor și la noi nu se pune problema de ascundere a acestora, că dacă le ascunzi, automat se înmulțește numărul lor”, a declarat Rodica Åžoană, medic epidemiolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.
Potrivit reprezentanților DSP Vrancea, cele mai multe infecții s-au semnalat la Spitalul Județean din Focșani. „Spitalul din Focșani are declarate cele mai multe pentru că are cei mai mulți pacienți și cazuistica cea mai grea”, a declarat Cătălin Graur, directorul DSP, în timp ce managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, Nicolae Moise, susține contrariul: „cele mai multe cazuri vin de la spitalele din județ”.

Septicemia, o urgență medicală

În primele nouă luni ale acestui an, s-au înregistrat 17 cazuri de septicemie la Spitalul Județean de Urgență din Focșani. Septicemia este o infecție generalizată, datorită pătrunderii în circulația sangvină a germenilor patogeni și a toxinelor, ma-nifestată clinic prin fenomene toxice infecțioase și cu o evoluție extrem de gravă. Este favorizată de intervenții chirurgicale, citostatice, radioterapie, neste-rilizarea instrumentarului medical și multe altele. Mortalitatea este de circa 30-80%, un pronostic mai sumbru înregistrându-se la vârstnici, bolnavii de diabet, TBC, hepatită și cancer, pentru că aceștia au imunitatea mai scăzută. „Septicemia apare de la microbii din spital. Poate apărea de la sonde sau intubații. Rata de mortalitate este în funcție de contactul dintre microb și corpul gazdă. Dacă microbul este mai puternic decât imunitatea pacientului, el va muri, iar dacă corpul gazdă este mai puternic și se mai admi-nistrează și antibiotice, șansele de deces sunt mi-nime”, a declarat un medic specialist din cadrul Spitalului Județean de Urgență.
Din totalul de 306 infecții nosocomiale depistate la toate spitalele din județul Vrancea, cele mai multe, 302 cazuri la 25.048 bolnavi externați, au fost depistate la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, mai exact 1,2 % cazuri la 100 de persoane externate. Astfel, au fost înregistrate 9 cazuri de infecții la Secția de Pediatrie, 12 la Secția de Neonatologie, 32 la Obstetrică Ginecologie,  55 la Chirurgie, 9 la Dializă, 43 la Terapie Intensivă, 4 la Cardiologie, 11 la Ortopedie, 15 la Nefrologie, 3 la Infecțioase, 8 la Psihiatrie, 41 la Urologie, 4 la Pneumoftiziologie, câte 2 la Urgențe și la Gastroenterologie, 49 la Neurologie și câte un caz la Secțiile de Hematologie, Chirurgie Infantilă și Medicină Internă. Infecțiile nosocominale înregistrate pe primele trei trimestre ale acestui an la Spitalul Județean de Urgență din Focșani au fost următoarele: 17 septicemii, 12 infecții respiratorii, 10 bronhopneumonii, 12 infecții respiratorii, 10 infecții digestive, 118 infecții urinare, 16 infecții ale organelor genitale feminine, 38 de infecții cutanate, 76 de infecții ale plăgilor chirurgicale și 13 alte infecții. Potrivit medicului ginecolog Ioan Plăcintă, infecțiile organelor genitale feminine care se contractează în spital reprezintă 3,3 % din total și nu apar din cauza instrumentarului me-dical, acesta fiind sterilizat. „Este exclus să apară din cauza instrumentarului pentru că acesta este steri-lizat. Cele mai multe apar în urma chiuretajului, pentru că multe femei au deja microbii în ele înainte de a se interna în spital și prin efectuarea chiuretajului, infecția este dusă în uter. Cele mai multe infecții care apar sunt vaginitele sau infecțiile urinare, și e posibil ca unele dintre ele să fie luate din cauza grupurilor sanitare”, a declarat Ioan Plăcintă, medic ginecolog.

Multe infecții urinare

Cele mai frecvente forme de manifestare ale infecțiilor nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, în anul 2010, sunt cele urinare la bolnavii cateterizați urinar (sonda urinară se ține mai mult de șapte zile), ce reprezintă 39% din totalul infecțiilor raportate. Aceste infecții deși sunt cele mai numeroase, sunt și cele mai puțin grave. Infecțiile de plagă chirurgicală reprezintă și ele o pondere importantă, mai exact 25% din totalul infecțiilor. „Majoritatea acestor infecții s-a depistat la pacienți care au suferit operații chirurgicale cu o durată a intervenției de peste 30 de minute și cu un nivel de contaminare preexistent”, a declarat Rodica Åžoană.
Åži infecțiile cutanate reprezintă un procent important din totalul infecțiilor nosocomiale, adică 12,5 %.
Alte infecții contractate în spital reprezintă procente mici. De exemplu, infecțiile la nivel respirator sunt de 4% din total și au apărut la persoane cu tulburări ale stării de con-știență, igienă dentară deficitară, boli de fond severe, cu o durată mare de spitalizare, și care au suferit anestezii generale, intubație endotraheală, te-rapie antibiotică și colonizarea tractului respirator cu bacili gram negativi.

De la ce apar infecțiile nosocomiale?

Intervențiile care favorizează apariția infecțiilor nosocomiale și care se efectuează în spitalul din Focșani sunt: administrarea medicației pe cale endovenoasă, cateterele urinare, protezele ortopedice, tehnicile de suport vital, terapia imunosupresoare și chimioterapia din cancer. „Factorii de risc pentru apariția infecțiilor nosocomiale sunt determinați de vârstă, care duce la alterarea microflorei normale a gazdei, cateterizarea urinară, procedurile chirurgicale, intubarea, arsurile și traumatismele, implantarea de corpuri străine, dar și bolile cauzate de tulburările metabolice și circulatorii, precum diabetul zaharat, insuficiența renală și hemodializa, necroza tisulară, ischemia locală și insuficiența cardiacă, dar și reducerea funcției sistemului reticulo-endotelial, imunității umorale și imunității mediate celular, dar și SIDA”, a mai explicat medicul Åžoană. De asemenea, au fost și cazuri în care cadrele medicale au contractat anumite infecții nosocomiale din cauza înțepăturilor cu diverse instrumente sanitare, dar acestea au fost imunizate cu vaccinul hepa B. „Am primit 5.000 de lei prin Programul Național de Supraveghere și Control a Infecțiilor Nosocomiale, din care am cheltuit 4.127, 7 lei pe vaccinuri și recipiente în care depo-zităm instrumentele sa-nitare infectate. În plus, potrivit ordinului Ministerului Sănătății 261/2007, facem zilnic operațiuni de dezinsecție, dezinfectare și sterilizare”, a adăugat Rodica Åžoană. Rata incidenței infecțiilor nosocomiale din județul Vrancea corespunde cu cea la nivel național și, din fericire, în județul nostru nu a existat niciun deces din aceste cauze.

Infecții intraspitalicești raportate la DSP:
– în 2009 au fost 309 cazuri; în 2010, până în septembrie, 306 cazuri
– de la începutul anului 2010, au fost 17 cazuri de septicemie în Spitalul Județean
– 16 femei au avut probleme cu organele genitale, în 2010, după ce au contractat infecții în spital
– 42 de persoane au avut probleme cutanate, în 2010, după ce au fost internate
– 118 persoane s-au ales cu probleme urinare, în primele trei trimestre din 2010

Infecția nosocomială este infecția dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecțiune, cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil și după externare. Incidența maximă a acestor infecții este în serviciile de terapie intensivă și în cele de chirurgie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?