Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Stephen Hawking: Tehnologia ne poate transforma viața, dar trebuie să știm cum să o ținem sub control


Tehnologia ar putea repara multe dintre stricăciunile provocate planetei de procesul de industrializare sau ar putea contribui la vindecarea bolilor și la eradicarea sărăciei, însă inteligența artificială trebuie ținută sub control, este de părere fizicianul Stephen Hawking, în mesajul adresat luni în deschiderea Web Summit care se desfășoară la Lisabona, potrivit Reuters.
Omul de știință britanic, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică pe când avea 21 de ani, spune că tehnologia poate transforma fiecare aspect al vieții noastre, însă a avertizat că inteligența artificială poate pune noi provocări. Deși pun deja în pericol milioane de slujbe, inteligența artificială și roboții pot fi folosite în beneficiul societății, pentru a reduce sărăcia și a trata boli. ”Dezvoltarea inteligenței artificiale poate fi cel mai bun lucru sau cel mai rău care s-a întâmplat omenirii”, a spus Hawking, într-un videocall, în cadrul ceremoniei de deschidere a Web Summit, cel mai important congres din Europa dedicat noilor tehnologii, la care sunt așteptate să participe 60.000 de persoane. ”Trebuie doar să fim conștienți de pericole, să le identificăm și să folosim cele mai bune practici și tehnici de management pentru a ne pregăti din timp să facem față efectelor acestora”.
Comentariile lui Hawking vin pe fundalul unei dezbateri aprinse despre avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale, sintagmă folosită pentru a descrie mașinării, operate de un cod, capabile să învețe. Antreprenorul din Silicon Valley, Elon Musk, directorul companiei Tesla Inc care produce mașini electrice și al companiei SpaceX, a avertizat că inteligența artificială este o amenințare la adresa existenței umanității.
Pe de altă parte, cofondatorul Microsoft Bill Gates, a declarat într-un interviu publicat recent în WSJ Magazine, că nu sunt motive de îngrijorare. Hawking spune că fiecare dintre noi avem un rol în a ne asigura că generația de astăzi și cea viitoare sunt implicate în studiul științei de la o vârstă fragedă pentru a crea ”o lume mai bună pentru întreaga umanitate”. ”Trebuie să ducem învățarea peste nivelul discuției teoretice despre cum ar trebui să fie inteligența artificială și să acționăm pentru a ne asigura că va fi așa cum vrem noi” a spus Hawking, care poate comunica cu ajutorul unui mușchi din obraz conectat la un senzor și la un sistem de voce computerizat. ”Aveți cu toții posibilitatea de a lărgi orizonturile a ceea ce este permis sau prevăzut și puteți gândi îndrăzneț. Suntem în pragul unei minunate lumi noi. Este un loc palpitant, dar și periculos, iar voi sunteți pionierii acestei lumi”, a spus omul de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?