Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Fonduri pentru HIV/SIDA


Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are fonduri pentru a asigura tratamentele medicamentoase bolnavilor HIV/SIDA din județ. În Vrancea sunt aproximativ 180 de persoane care suferă de această maladie. Dintre acestea, doar 160 sunt incluse în Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA al Ministerului Sănătății. Pentru fiecare pacient în parte, statul cheltuie lunar cel puțin 500 de euro. Cei mai mulți bolnavi au devenit seropozitivi în urma transfuziilor sanguine efectuate înainte de 1989.

Persoanele bolnave HIV/SIDA din județul Vrancea vor primi tratament medicamentos gratuit în continuare, dau asigurări reprezentanții Casei de Asi-gurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Potrivit acestora, persoanele bolnave, incluse în Subprogramul de tratament și monitorizare a HIV/SIDA, nu au motive de temere deoarece sunt bani pentru cumpărarea medicației necesare. „Preve-derea bugetară alocată Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, pentru anul 2010, la capitolul bugetar «Mate-riale sanitare specifice utilizate în programele naționale cu scop curativ- Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA și tratament postexpunere» este în sumă de 2.194 mii lei. Până la momentul actual, Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» din  Focșani a depus la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea facturi în valoare de 1.382 mii lei, facturi care au fost achitate integral. Dacă cei de la Spitalul Județean mai au facturi pentru decontarea tratamentului de HIV/SIDA, CAS dispune de fondurile necesare”, a declarat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
În urmă cu câteva zile, reprezentanții Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA susțineau că pacienții seropozitivi din mai multe județe au întrerupt tratamentul din cauza faptului că spitalele nu mai au bani să cumpere medicația, în timp ce autoritățile responsabile ridică neputincioase din umeri. Printre județele fără fonduri se număra și Vrancea.
„Anul 2010 este cel mai negru an din punctul de vedere al asigurării continuității la tratament pentru pacienții seropozitivi. Din păcate, ziua de 1 Decembrie, Ziua Mondială de Luptă AntiSIDA, nu va fi în acest an un moment de prezentare a unor rezultate bune în lupta cu HIV/SIDA, ci unul în care vom constata că sta-tul condamnă încă o dată pacienții seropozitivi”, a declarat președintele Uniunii, Cristian Roșu. 

180 de bolnavi în Vrancea

În județul Vrancea sunt aproximativ 180 de persoane seropozitive, din care doar 160 sunt incluse în Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA al Ministerului Sănătății. Costul, în medie, al tratamentului lunar pentru un bolnav HIV/SIDA este de 500 de euro și poate ajunge și până la 3.000 de euro.
România este țara cu cel mai mare număr de seropozitivi din Europa Centrală și de Est. Actualmente, peste 15.000 români sunt infectați cu HIV/SIDA. Cele mai importante cauze de infecție sunt transfuziile de sânge efectuate înainte de 1989, când sângele nu era controlat pentru agenții patogeni infecțioși, reutilizarea materialelor medicale, respectiv ace și seringi, și folosirea drogurilor intravenoase. Anual, se depistează aproximativ 300-400 de cazuri noi, numai în România. La nivel mondial, există, în prezent, 33 milioane de persoane infectate cu HIV/SIDA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?