Asociația Teach for Romania recrutează a cincea generație de profesori și învățători pentru școlile din medii vulnerabile, din mai multe județe din țară, inclusiv Vrancea. În Vrancea sunt deja două cadre didactice care predau la o școală din mediul rural în cadrul acestui program. „Facem un apel la cadrele didactice debutante din județul nostru să se înscrie în acest program Teach for România pentru a putea beneficia de avantajele profesionale pe care acest program le oferă. Este un proiect de mentorat, ce sprijină persoanele care vor să intre în sistemul de învățământ, în special din mediul rural, din zonele defavorizate, dar și din școlile și liceele din mediul urban, frecventate de elevi din medii defavorizate, cu rezultate slabe la examenele de evaluare națională sau bacalaureat. În acest context, cadrele didactice debutante se pot înscrie în acest program. În Vrancea avem două cadre didactice care beneficiază de avantajele acestui proiect, la Vrâncioaia”, ne-a spus inspectorul școlar Mihaela Simion.
Profesorii din programul Teach lucrează altfel decât în manieră clasică, promovând toți copiii și folosind la ore metode care îi stimulează și îi antrenează pe absolut toți elevii. Teach for România caută și pregătește oameni motivați, cu potențial, pentru a deveni lideri în educație, din rolurile de profesori și învățători pentru copiii din medii vulnerabile. Prin programul derulat de Teach for Romania, oameni excepționali sunt pregătiți pentru a oferi acces la educație copiilor din medii vulnerabile, cu sprijinul celei mai mari comunități de educație și leadership din țară și a rețelei globale Teach for All. Persoanele interesate să intre în sistemul educațional trebuie să își motiveze foarte bine intenția deoarece, la selecția dosarelor, motivația este criteriul cel mai important, dat fiind faptul că doar oamenii cu intenții clare pot face performanță, chiar și acolo unde pare că lucrurile sunt imposibile.
Candidații acceptați vor trece printr-un program intens de pregătire în leadership și educație, iar din septembrie 2018 vor ocupa un post, timp de doi ani, într-o școală parteneră. O nouă generație de peste 60 de profesori va începe predarea din septembrie 2018 și va oferi acces la educație incluzivă, pe bază de valori, pentru peste 7.000 de copii la nivel național. Recrutarea se desfășoară pe parcursul a patru runde, cu mai multe termene limită: 14 noiembrie 2017, 11 ianuarie 2018, 27 februarie 2018, 11 aprilie 2018. Cei care își doresc să intre în programul Teach for Romania trebuie să completeze un formular inițial de înregistrare, urmat de formularul de înscriere.
Sunt eligibili cetățenii români, indiferent de vârstă sau de experiență anterioară de predare, absolvenți ai unei forme de învățământ superior sau studenți în ultimul an de facultate, care sunt dispuși ca, timp de doi ani, să devină profesori și învățători încadrați în sistemul de învățământ de stat, într-o școală dintr-o comunitate vulnerabilă. „Pentru participanții în program, experiența de profesor sau învățător înseamnă o dezvoltare accelerată în dezvoltarea personală și profesională, oportunitatea de a construi abilități de leadership, relaționare, de rezolvare a problemelor. Participanții în programul Teach for Romania resimt această experiență ca o oportunitate incredibilă de a avea o carieră cu sens și satisfacție, de a face ceva ce poate influența nu doar viețile și parcursul unor copii, ci societatea în care trăim. Pentru ei este acel context în care se dezvoltă ca oameni și ca profesioniști, pregătiți de organizație și sprijiniți de o comunitate frumoasă de oameni cu o motivație puternică de a schimba în mai bine România”, transmit reprezentanții Teach for Romania într-un comunicat de presă.
Care sunt beneficiile intrării în program
În cei doi ani de predare ca profesor sau învățător sprijinit de Teach for Romania, participanții au parte de programe de pregătire din partea experților în pedagogie și leadership din România, dar și acces la cea mai mare comunitate globală în educație și leadership, Teach for All, cu 46 țări membre și cu peste 50.000 de profesori care au impact direct la clasă și lucrează cu peste cinci milioane de elevi. Pe parcursul celor doi ani, organizația sprijină fiecare participant în parte prin training, coaching și mentorat. Organizația sprijină și financiar participanții în program, prin burse ce se adaugă salariului oferit de sistemul de stat, conform încadrării.
La finalul celor doi ani, absolvenții programului sunt sprijiniți, în calitate de foști elevi, să aibă activități cu impact în societate, prin proiecte de antreprenoriat, educație, politici publice și media. Teach for Romania încurajează colaborarea părinților și a copiilor cu profesorii și directorii școlilor, cu inspectoratele școlare și cu actorii din mediul de business.