Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Zeci de cadre medicale iau calea străinătăţii


Tot mai mulți medici și asistenți medicali părăsesc sistemul, fie din cauza reducerilor salariale, fie din cauza volumului mare de muncă la care nu mai fac față. Numărul cadrelor medicale vrâncene care iau drumul străinătății crește de la o lună la alta, fără ca responsabilii din Sănătate să poată face ceva.

Din septembrie până în prezent, la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea 37 de cadre medicale au depus documentele necesare în vederea obținerii certificatului de conformitate care le va permite să desfășoare activități medicale în spitalele din Occident. Potrivit datelor oficiale, cei mai mulți din cei care și-au depus actele pentru a pleca la muncă în străinătate sunt asistenți medicali. Dacă tot nu-i poate ține în țară, Ministerul Sănătății le ușurează cadrelor medico-sanitare plecarea peste hotare. De la 1 septembrie aceștia nu trebuie să mai stea la cozi și să facă drumuri la București pentru a depune actele necesare plecării în străinătate. Dacă până în luna august absolvenții de studii în domeniul medical care doreau să plece să profeseze peste hotare erau nevoiți să se deplaseze până la București pentru a depune actele necesare la Ministerul Sănătății, de la 1 septembrie direcțiile de sănătate publică din țară au preluat această atribuție. Ele se ocupă de înregistrarea cererilor și predau Ministerului Sănătății documentele depuse de solicitanți. În termen de 30 de zile lucrătoare, certificatele sunt eliberate titularilor tot prin Direcția de Sănătate Publică.

Lipsă de personal în spitalele vrâncene

Deși tot mai multe cadre medicale decid să ia drumul străinătății, spitalele vrâncene se confruntă cu o criză acută de personal medical. Ministerul Sănătății a deblocat doar patru posturi de medic pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”  din Focșani din totalul de 62, de care era nevoie, iar la începutul lunii decembrie se va organiza și concursul de ocupare a posturilor. „Ni s-au deblocat patru posturi de medic rezident pe secțiile de Diabet, Ginecologie, Reumatologie și pe încă o secție, ca-re-mi scapă momentan. Noi am mai solicitat două posturi de medic specialist, pe radiologie și medicină legală și așteptăm să ni se aprobe. Dar cele șase posturi ar fi insuficiente față de cei 62 de medici de care avem nevoie. Avem solicitări din partea medicilor că ar vrea să lucreze aici dar se pare că deficiența este la Minister „, a declarat Nicolae Moise, ma-nagerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”  din Focșani. Conducerea spitalului speră că în lunile care vor veni, situația se va reglementa, iar necesarul de medici va fi acoperit. În plus, spitalul din Focșani are probleme cu liniile de gardă la Secția de Obstetrică-Ginecologie, unde sunt doar trei medici și aceștia sunt nevoiți să facă și 12 gărzi pe lună, dar și la Secția de Cardiologie, unde sunt doar patru medici, care sunt nevoiți să facă între opt și 10 gărzi pe lună. Conform managerului Nicolae Moise, probleme sunt și la Secția de Nou-Născuți unde este lipsă de asistenți medicali, fiind doar opt pe tură, când legea prevede să fie 12. „Când asistenții își iau concedii de odihnă ne descurcăm destul de greu cu gărzile. Aceeași situație se regăsește și la femeile de serviciu și îngrijitoare, dar să zicem că ne descurcăm”, a mai explicat acesta.

Situație gravă și în spitalele din județ

Åži la celelalte spitale din Vrancea situația este la fel de dramatică. De exemplu, la Secția Exterioară din Dumitrești a Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, asistența medicală se asigură prin intermediul cadrelor medicale de la Spitalul din Dumbrăveni. Deși în primă fază a fost deblocat un post de asistent medical și unul de farmacist, acestea au fost retrase de Ministerul Sănătății. „Posturile care au fost deblocate pentru Spitalul din Dumitrești au fost retrase de cei de la minister printr-un memorandum. Eu am fost la Ministerul Sănătății să fac solicitări pentru personalul de care avem nevoie, dar nu am reușit să rezolv nimic. E o situație dramatică, pentru că nu avem personal me-dical, ca să nu mai zic de personalul auxiliar. Avem noroc de cei doi medici de la Dumbrăveni care ne ajută cu gărzile”, a declarat Costel Negoescu, managerul unității.
O situație critică este și la Spitalul Orășenesc Odobești, unde a fost deblocat un singur post de asistent medical, și acela cu jumătate de normă. „Pentru a ne desfășura activitatea în condiții normale, mai avem nevoie de 2 medici și 8 asistenți. Momentan ne descurcăm destul de greu”, a declarat un angajat al unității spitalicești din Odobești. La Spitalul din Panciu au fost deblocate două posturi de medic pentru Secțiile de Interne și Chirurgie și unul de asistent medical, dar și așa nevoia de personal din cadrul spitalului nu va fi acoperită. Lipsa personalului medical și subfinanțarea sistemului medical „îmbolnăvesc” pacienții din unitățile spitalicești din județ, și nu numai. Cel mai trist este că foarte multe cadre medicale părăsesc sistemul medical din România pentru a pleca în străinătate, în speranța unui trai mai bun. Cu toate astea, guvernanții nu au de gând să facă ceva pentru a opri exodul acestora, ba chiar îi îndeamnă să plece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?