Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

„La fântâni”, loc unic în ţară


În comuna Păunești există un loc numit de săteni „La fântâni”, unde se află 22 de fântâni cu o vechime de aproape 200 de ani. Despre aceste izvoare de apă se spune că sunt unice în România.

Poveștile celor din Păunești spun că strămoșii lor au construit cele 22 de fântâni din necesitatea de a avea surse de apă. Întrucât în comună pânza freatică este la o adâncime destul de mare, locuitorii dau foarte greu de apă și nu sunt mulți care se încumetă să o găsească, valea unde se află fântânile fiind pro-pice pentru așa ceva. Apa este, acolo, la o adâncime mai mică față de restul satului, astfel că sătenii au clădit mai ușor vestitele fântâni. În trecut, de la aceste fântâni se aproviziona cu apă tot satul, fiind singura sursă din care își puteau asigura lichidul vital. Locul era și punctul de întâlnire pentru mulți, iar cele mai multe petreceri câmpenești se țineau acolo. Totodată, în acest loc se oficiau și anumite sărbători, de exemplu de Bobotează, preoții sfințeau apa „La fântâni”.

Vechi de 200 de ani, dar pline de apă

După spusele viceprimarului comunei Păunești, Gheorghe Popa,  fântânile au o vechime de 200 de ani și sunt săpate  la adâncimi de până la 22 de metri, variind în funcție de amplasare. În ciuda timpului care a trecut peste ele, fântânile încă sunt pline de apă iar unii localnici încă se folosesc de bogăția ofe-rită. Fântânile sunt administrate de Consiliul local dar chiar și așa, sătenii ai căror strămoși le-au construit, le îngrijesc cu multă mândrie. „Fântânile acestea sunt unice în țară prin numărul lor, adâncime și vechime. Noi ne-am ocupat de ele, le-am înălțat, curățat și le-am montat capace la fiecare. Trebuie să dăm importanță fiecărui lucru care face cinste zonei”, a spus Gheorghe Popa. Consiliul local dorește să valorifice apa fântânilor prin realizarea unui proiect destul de amplu și a unor lucrări însemnate. Dat fiind faptul că vara, din cauza secetei, păuneștenii au apă cu program și pentru că oamenii consumă cantități enorme udând în grădini, aportul de apă a acestor izvoare este de o importanță deosebită. „Ne-am gândit la un proiect de valorificare a apei din fântâni dar deocamdată suntem la stadiul de idee. Vrem să realizăm un sistem prin care fiecare casă să aibă apă curentă fără program pe timpul verii, cu ajutorul acestor fântâni”, a explicat viceprimarul.

Fiecare fântână, avuția sufletească a unui sătean

Fiecare fântână are denumirea ei după numele persoanei care a construit-o, un exemplu este fântâna lui Oprea, Duman, Berbeci, etc. Cei care le-au moștenit au grijă de ele și se mândresc cu așa bogății sufletești. Ei știu că strămoșii lor au oferit satului elementul esențial al vieții și anume apa. „Toată lumea din sat știe despre aceste fântâni. Eu le știu de când m-am născut, de 72 de ani. Sunt foarte folositoare pentru noi toți iar cei care le-au construit au știut ce fac. Părinții mei numai de acolo luau apă, că altă sursă nu aveam. Ceea ce este special e faptul că s-au păstrat foarte bine de sute de ani”, a spus Ileana Åžtefan, din Păunești.

Apa – elementul esențial al vieții

Apa… Pentru că o folosim în fiecare zi, credem că o cunoaștem. Însă nici măcar oamenii de știință nu pot explica totul în legătură cu ea. Viața noastră, noi înșine suntem atât de profund legați de ea, încât ceea ce afectează apa ne afectează și pe noi, cei care o consumăm. Apa este cel mai important lichid de băut: este ieftin, sărac în calorii și suportabil de toți. Apa, acest medicament vital, de multe ori subestimat, este izvorul vieții noastre. E la fel de indispensabilă vieții, ca aerul. Cât de importantă este apa și cât de mare nevoie avem de aceasta este dovedită de regula cunoscută a vieții omenești: putem trăi cel mai mult 30 zile fără hrană, 3 minute fără aer și doar 3 zile fără lichid. Trăsăturile apei sunt influențate elementar de originea și transportul ei. Energia și trăsăturile măsurabile ale apei de la robinet sunt deteriorate de diferitele procedee chimice, curățire, fluorizare și de transport. Prin urmare, o fântână este o binecuvântare pentru orice loc și persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?