Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Proiect european în zona munţilor Vrancei


Sărbătorirea, pe 11 decembrie, a Zilei Internaționale a Muntelui, readuce în atenție efectele schimbării climatice din ultimul timp asupra zonelor montane. În zona montană a Vrancei, principalele riscuri naturale sunt inundațiile, alunecările de teren, cutremurele de pământ ș.a..
Munții din bazinul Putna-Vrancea sunt zonă pilot în proiectul Monitor II, finanțat de UE în cadrul programului de cooperare transnațională  în Sud-Estul Europei. Proiectul Monitor II, la care participă parteneri din România, Italia, Austria, Serbia, Slovenia, Bulgaria și Grecia, are ca obiectiv principal îmbunătățirea modului în care sunt furnizate informațiile necesare gestionării dez-astrelor.
Beneficiind de experiența celorlalți parteneri, se are în vedere elaborarea unei metodologii comune pentru a identifica în timp util metode de combatere și de diminuare a dezastrelor naturale.
Rezultatele proiectului se vor concretiza în realizarea unui ghid de bune practici și a unei metodologii comune de intervenție în caz de de-zastre care să fie testate la nivelul zonelor pilot din fiecare țară.
La nivel național, parteneri sunt Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), reprezentați la nivel județean de Cristinel Contandache, ICAS Focșani – consultant proiect și Petrișor Vică, Romsilva – coordonator proiect.
„S-a ales bazinul Putna-Vrancea ca zonă pilot pentru că este una din cele mai vulnerabile zone din România. De asemenea se are în vedere realizarea unei metodologii de întocmire/actualizare periodică a hărților de risc pentru zona pilot Putna-Vrancea pe baza monito-rizării continue. Această metodologie va fi folosită apoi de autoritățile locale din România în  conformitate cu  reglementările în acest domeniu la nivelul Uniunii Europene”, se arată într-un raport al ICAS Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?