Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Epilepsia, afecţiune cronică


Epilepsia este o afecțiune cronică caracterizată prin atacuri repetitive. Criza epileptică este reprezentată de un episod de manifestări motorii sau senzoriale anormale, involuntare sau de o modificare a comportamentului psihomotor. Acest tip de criză poate fi primar (fără o cauză cunoscută) sau secundar (tratamente electroconvulsiviante, sincopă, ingestie sau sevraj de medicamente toxice, infecții acute sau traumatisme cerebrale, febră). Epilepsia, boala cu o mare variabilitate clinică, are determinism genetic, dar este influențată și de factori exogeni care pot acționa încă din perioada de făt și apoi pe parcusul existenței individului. La trezire, pacientul nu-și amintește nimic. Convulsiile pot debuta la orice vârstă. Studiile populaționale efectuate în țările dezvoltate, au arătat că 2-4% dintre locuitori prezintă crize recurente într-un moment al vieții. Crizele epileptice pot dura de la câteva secunde la câteva minute, iar modul lor de prezentare orientează spre focarul anatomic de origine. Paroxismul major (gradual sau fulgerător) se însoțește obligatoriu de cădere și convulsii. Faza convulsivă durează aproximativ 60 de secunde, timp în care bolnavul este în apnee (se oprește respirația). Urmează faza stertoroasă (respirație amplă, zgomotoasă cu hipersalivație), care poate dura câteva minute și în timpul căreia bolnavul pierde urină, uneori și materiile fecale. În continuare bolnavul se trezește după o perioadă de somn fiziologic. La trezire pacientul nu își amintește nimic (amnezie lacunară) sau prezintă o stare confuză. În perioada post-criză pot apărea: cefaleea, somnolența sau să persiste anomaliile neurologice apărute anterior, mai ales cele din aură, cu durată variabilă de la minute până la zile.
 
Starea de rău comițial  

Această stare reprezintă o succesiune a paroxismelor astfel încât pacientul ajunge la o stare alarmantă de inconștientă prelungită, cu tulburări severe la nivel diencefa-lic. Starea de rău comițial este urgență medicală, moartea putând apărea prin edem sau hemoragie cerebrală, insuficiență cardiacă sau edem pulmonar acut. 
Printre epileptici sunt și persoane care au tulburări permanente de comportament cu păstrarea discernământului în interrelațiile sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?