Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Mahmureala şi tulburările digestive


După o petrecere pe cinste, cu multe atracții culinare stropite cu multe lichide bahice, ne putem aștepta la unele tulburări ale aparatului digestiv, ca și la o mahmureală tot… pe cinste.
 
Tratamente naturiste

Dacă vă treziți în dimineața de după chef cu amețeală și privirea tulbure, cu o senzație de greață și o supărătoare durere de cap – adică, mahmurit!- atunci înghițiți repede 7-8 căpșuni proaspete. Dacă nu găsiți căpșuni, puneți la fiert 60 gr coajă de banană în 250 ml apă și beți zeama (decoctul) fierbinte, imediat după primul clocot. Sau, striviți 5-10 măsline verzi (fără sâmburi) și amestecați-le cu 30 gr zahăr; fierbeți amestecul într-un litru de apă timp de 10 minute. Se va bea tot lichidul rezultat. E drept, cea mai simplă soluție ar putea fi un suc proaspăt de mandarine, cam 500 ml. Dar, tot mandarinele vă pot fi de folos și pentru indigestia provocată de excesul de alimente și alcool. Nu evitați să cumpărați și câteva mandarine mai necoapte, căci veți avea nevoie să mâncați, din 4 în 4 ore, câte o jumătate. Iar, dacă apar și scaune cu mucozități gălbui, puneți 2 mandarine cu coajă și acoperite cu 30 gr zahăr să se prepare înăbușite în abur. Mâncați-le seara, înainte de culcare. Când aveți și semne clare de vomă, fierbeți 6 gr de coji uscate de mandarine cu 3 gr de ghimbir proaspăt, în 250 ml apă. Beți câte o cană, de două ori pe zi. Însă, atenție! Cei care suferă de tuse seacă, sau care vomită cu sânge, nu trebuie să folosească mandarinele. Adesea, unele preparate culinare pot produce și intoxicații. Fiți pregătiți să aveți în casă ridichi proaspete (roșii sau negre).
Sucul proaspăt stors din ridichi este o soluție rapidă și foarte eficientă.
Durerile de stomac pot fi ușor potolite – ca și excesul de aciditate, sau ulcerul duodenal – dacă dizolvați o linguriță (4 gr) praf de coajă de ouă de găină în puțină apă călduță și o beți rapid, de trei ori pe zi.

Remedii  

– Mulți spun că aspirina tamponată (efervescentă Alka Seltzer, dacă se poate) este o soluție bună în astfel de cazuri. Fii atentă la supradoză, pentru că remediile împotriva durerilor (mahmurelii) conțin paracetamol. Îți alungă rapid tensiunea din cap, în timp ce antiacidele rezolvă problema durerii de stomac. Orice calmant este bun (algocalmin, antinevralgic), fără însă ca acestea să aibă vreun efect în protejarea mucoasei stomacului.
– Nu lua medicamente de tipul ibuprofenului sau acetaminofenului, pentru că devin periculoase la interacțiunea cu alcoolul din sânge.
– Bea cât mai multă apă. Deshidratarea provocată de alcool este principala cauză a mahmurelii. Încearcă să alternezi băuturile alcoolice cu cele răcoritoare (apă minerală, sucuri de fructe) și bea cel puțin două pahare cu apă înainte de a te duce la culcare. E adevărat, te trezesc de câteva ori pentru a merge la toaletă, dar te scapă de mahmureală.
– Mănâncă ceva gras. Un mic dejun format din alimente grase și prăjite pare să fie ultimul lucru pe care ți-l dorești, dar se pare că hidrații de carbon din pâinea prăjită, proteinele din ouă și grăsimea din cârnați te ajută să alungi mahmureala.
Omleta cu costiță este ideală, mai ales atunci când e preparată de altcineva…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?