Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

Adjudenii, otrăviţi cu amoniac


Primul incident de poluare a me-diului, din 2011, a fost înregistrat la Adjud. În seara de 4 spre 5 ianuarie, Municipiul Adjud a fost tranzitat de un nor de amoniac, provenit de la Combinatul de Îngrășăminte Chimice din Bacău. Primii care au sesizat mirosul înțepător de amoniac au fost lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Adjud. În cursul zilei de ieri, au fost sesizate Agenția Națională pentru Protecția Mediului, dar și Ministerul Mediului.
Locuitorii din Adjud au simțit imediat mirosul de amoniac, însă fără să știe exact de unde provine și care este concentrația. „Am aflat de poluare în dimineața asta (n.r. ieri dimineață), dar aseară (n.r.marți ) am simțit în aer un miros greu, înecăcios când veneam spre casă de la serviciu, dar am crezut este din cauza ceții. Am auzit că amoniacul provine de la o fabrică din Bacău”, a precizat Ionela S., 22 ani din Adjud. Afară fiind ceață, unii adjudeni nu au sesizat faptul că aerul este poluat. „Aseară (n.r. marți seara), când mă îndreptam spre serviciu, am simțit că mă ustură ochii, dar nu știu dacă e din cauza poluării ăsteia sau din cauza frigului, căci aseară s-au înregistrat  temperaturi scăzute și afară era ger”, a spus Florin Panaite, în vârstă de 47 ani din Adjud.
Nici primul gospodar al orașului nu a știut exact ce este în aer, însă susține că a simțit o schimbare a mirosului de afară. „Aseară (n.r. marți seara) am simțit că în oraș era un miros înțepător. Nu știam de unde vine și ce este. În jur de ora 21.30 s-a simțit cel mai bine. Deocamdată nu a venit nimeni de la Mediu să vorbească cu mine”, ne-a declarat primarul Adjudului, Constantin Armencea. 

Concentrația de amoniac irită ochii

Măsurătorile au relevat faptul că limita maximă admisă a fost depășită de trei ori. Astfel, concentrația de amoniac din aer poate ajunge până la 0,3 miligrame pe metru cub, iar marți aparatele au înregistrat o concentrație de 0,81. „Aseară (n.r. marți seară) am primit o sesizare din partea ISU Adjud cu privire la o eventuală poluare în atmosferă. Am trimis o echipă pentru a măsura indicatorul de amoniac și rezultatele au arătat o concentrație de trei ori mai mare”, ne-a declarat Adrian Colin, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea. Colin susține că Agenția Regională pentru Protecția Mediului (ARPM) din județul Bacău a făcut mai multe măsurători în mai multe localități și concentrația maximă înregistrată a fost de 4,3 miligrame pe metru cub, un indice record. „Norul de amoniac s-a deplasat înspre sud. Noi puteam doar să măsurăm calitatea aerului, cei din Bacău au competența să ia măsuri pentru ca aceste evenimente să nu mai apară în viitor”, a adăugat directorul APM Vrancea. De asemenea, Colin a precizat că valorile înregistrate pot fi periculoase pentru populație din cauza faptului că depășesc limita admisă.
Medicii sunt de părere că o expunere îndelungată la norul de amoniac poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății oamenilor. „Ar putea apărea iritații la nivelul ocular, pentru că amoniacul este foarte puternic, dar și la nivelul căilor respiratorii, cum ar fi tusea și senzația de iritație a gâtului. Dar efectele acestea depind de mai mulți factori, cum ar fi distanța la care este norul, concentrația amoniacului și altele. Cel mai bine ar fi ca oamenii să stea mai mult în casă, până decid autoritățile că pericolul a dispărut. Doar așa pot preveni eventualele efecte negative asupra sănătății”, a declarat Iuliana Å¢opană, medic pneumolog din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.

Amoniac și la Mărășești
 
ARPM Bacău ar putea amenda poluatorul, în urma sesizărilor și măsurătorilor făcute în zona de sud-est a țării. Ieri, ultimele măsurători indicau o scădere a concentrației de amoniac în aer. Astfel, la Adjud va-loarea se încadra sub limita admisă, iar la Mărășești depășea cu 0,02 miligrame pe metrul cub. „Noi vom monitoriza în continuare, până în momentul în care valorile se încadrează în limitele admise. În zilele care urmează, sperăm ca aerul să aibă o calitate normală, iar pe viitor poluarea să fie evitată”, ne-a spus Adrian Colin.
Ultimul accident în care mediul înconjurător a fost poluat, a fost legat de o societate din Golești. Atunci, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat o amendă de 200 de mii de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?