Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Misăilă conduce municipiul Focșani din 2016, când a obținut încrederea locuitorilor municipiului, el fiind la primul mandat de primar. Edilul, născut în 1975, a absolvit Colegiul „Al. I. Cuza” și a avut o carieră în finanțele publice din Vrancea înaintea de a intra în politică. Primarul Focșaniului a absolvit în anul 1998 Univeristatatea „Al. I. Cuza” Iași, Facultatea de Åtiințe Economice, iar în anul 1999 a lucrat timp de câteva luni la o firmă privată. Ulterior, a urmat o carieră de funcționar public în Finanțele vrâncene. A lucrat până în anul 2001 la Direcția control fiscal, după care, până în 2007, a fost șef birou Autorizații și supraveghetori fiscali.
A urmat o perioadă de doi ani în care a activat la Garda Financiară, iar în 2009 a revenit ca director coordonator adjunct la Fiscul vrâncean. A revenit în 2010 la Garda Financiară, de unde a trecut la Consiliul Județean, fiind consilier personal pe probleme economice la cabinetul președintelui administrației județene, Marian Oprișan. În 2012, Cristi Misăilă a fost numit subprefect, funcție din care s-a retras în 2016 pentru a candida la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Focșani.
Primul an de mandat al primarului Misăilă a adus un suflu nou în administrația locală focșăneană. Cunoscător al problemelor municipiului din perioada când era subprefect, noul edil a reorganizat serviciile din primărie, astfel încât funcționarii să răspundă rapid la solicitările cetățenilor, iar atragerea de fonduri europene a devenit o prioritate pentru noua conducere a administrației locale.
O primă măsură demarată anul trecut a fost programul „Garderoba Socială”, prin care focșănenii pot dona haine pentru persoanele defavorizate. O altă măsură importantă a fost deschiderea colaborării cu Romact pentru atragerea de fonduri europene prin proiecte dedicate diverselor categorii de persoane defavorizate din Focșani. În premieră pentru perioada postedecembristă, primarul Misăilă a reușit înființarea unei Subcomisii de Dialog Social la Primărie unde, regulat, se discută cu membrii diverselor grupuri sociale și se încearcă găsirea unor soluții pentru problemele focșănenilor. Aici sunt discutate atât proiectele de hotărâri care sunt propuse pentru aprobare în ședințele Consiliului Local, cât și subiecte propuse de membrii subcomisiei. Nu în ultimul rând, a fost organizată Comisia pentru Siguranța Circulației, care organizează trimestrial întâlniri la sediul municipalității.
Împreună cu echipa pe care o conduce, primarul Cristi Misăilă a orientat activitatea din primărie către atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea municipiului și asigurarea unor condiții de viață civilizate focșănenilor. Un prim pas au fost discuțiile cu cetățenii municipiului pentru realizarea anvelopării blocurilor cu ajutorul fondurilor europene. Pentru cei care aderă la acest program și au venituri mici se asigură inclusiv un ajutor de la bugetul local. Deja sunt în lucru două seturi de câte zece blocuri din municipiu, pentru care administratorii au depus solicitări. Acum se lucrează la documentațiile tehnice pentru a începe depunerea cererilor de finanțare.
O atenție deosebită este acordată unităților de învățământ din municipiu, pentru care au fost identificate surse de finanțare a lucrărilor de modernizare. Primăria a depus deja cereri de finanțare pentru șapte unități școlare din Focșani, cu o valoare totală a investițiilor de peste 31,8 milioane lei. Pe lista unităților școlare care vor intra în reabilitare, după aprobarea cererilor de finanțare, se află școlile Duiliu Zamfirescu, Ion Basgan, Anghel Saligny, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, Liceul de Artă Gh. Tattarescu, Colegiul Gh. Asachi, Colegiul Valeriu D. Cotea.
Un alt obiectiv al administrației locale este reabilitarea infrastructurii municipiului. Proiectele și documentațiile tehnice realizate în ultimul an vor permite administrației locale să realizeze, în 2018, lucrări de reabilitare și modernizare la 49 de străzi din municipiu. O parte dintre lucrări la străzi vor începe în luna martie a anului viitor, cu un prim lot de străzi unde au fost finalizate documentațiile tehnice și pentru care a fost realizată achiziția publică. În funcție de finalizarea documentațiilor și a procedurilor de achiziție publică, vor fi demarate toate lucrările de investiții pregătite pentru 2018.
Proiecte de zeci de milioane de euro pentru infrastructura focșăneană
Activitatea Primăriei Focșani se va concentra în perioada următoare pe dezvoltarea economico-socială a municipiului, pentru a asigura un climat favorabil de viață tuturor cetățenilor. Administrația locală vrea să continue reabilitarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET), în vederea asigurării unui sistem de încălzire sustenabil, eficient energetic, urmărind furnizarea unui serviciu public de calitate la prețuri suportabile pentru toți cetățenii. Pentru a susține așteptările consumatorilor de energie termică, SACET trebuie să devină mai eficient economic, mai avansat tehnologic și mai puțin poluant. Pasul următor, după reabilitarea rețelelor și punctelor termice, este regenerarea urbană a cartierelor de locuințe prin realizarea de zone verzi de mici dimensiuni, modernizarea trotuarelor, realizarea de piste pentru bicicliști. Nu în ultimul rând, administrația locală își propune crearea de noi locuri de joacă pentru copii, amenajarea parcurilor Nicolae Bălcescu și Teatru.
Pe lista de măsuri propuse pentru următorii ani se află încurajarea utilizării transportului public prin achiziția de autobuze ecologice moderne, care să asigure un confort sporit pasagerilor, reabilitarea unor artere principale pe care circulă autobuzele de transport public, realizarea de benzi de circulație special destinate transportului public, realizarea unui sistem de management inteligent al traficului, modernizarea stațiilor de autobuz și implementarea unui sistem modern de e-ticketing. Primăria a făcut deja demersuri pentru realizarea unor terminale intermodale de transport în zona de nord și de sud a municipiului, care să asigure transferul facil între diferite mijloace de transport, inclusiv realizarea unor parcări de tip „park&Ride”.
Nu în ultimul rând, un obiectiv al municipalității este și promovarea mijloacelor de mobilitate nepoluante, prin realizarea unor centre de închiriat biciclete, prin dezvoltarea rețelei de piste pentru biciclete, atât în interiorul municipiului cât și pe Calea Moldovei și Calea Munteniei, asigurând astfel legătura cu pista de biciclete realizată de Consiliul Județean Vrancea între Focșani și Crângul Petrești. În acest scop, a fost realizată trecerea în administrarea Focșaniului a sectoarelor de drumuri naționale de pe raza municipiului. Acestea ar urma să fie modernizate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Proiectul include și realizarea de sensuri giratorii la intrarea în Focșani de la Golești și în zona Praktiker, la intersecția cu strada Revoluției.
Colectivul Monitorul de Vrancea îi urează primarului Cristi Valentin Misăilă un sincer „La mulți ani”, sănătate și multă putere de muncă!