Vrâncenii încep să prindă gustul avantajos al medierii în ceea ce privește litigiile. Dacă la instanțele de judecată, anul trecut nu au fost soluționate prea multe dosare, mediatorii se laudă cu un început promițător, având în lucru cauze, multe dintre ele finalizate prin acord final. Åi mica reformă vine în sprijinul medierii sau al mediatorilor, mulți dintre cei care vor să deschidă o acțiune în instanță fiind obligați să treacă mai întâi pe la cabinetul mediatorului. Medierea este mai ieftină decât judecata, elimină pierderea de timp și oferă părților implicate beneficii concrete.
Deși legea care reglementează instituția medierii datează din 2006, mulți vrânceni abia acum încep să priceapă ce presupune și care sunt beneficiile ei. În 2010, comparativ cu anii din urmă, mediatorii spun că începutul a fost promițător. La Judecătoria Focșani, anul trecut, doar trei dosare s-au finalizat prin mediere, acestea având ca obiect raporturile de familie și de divorț. Cei care au ales medierea au înțeles că nu este importantă culpa ci modul împăciuitor în care se soluționează problema. „În 2010 am avut cel puțin trei dosare soluționate prin mediere. S-au înțeles cu privire la încredințarea minorului, cuantumul pensiei și programul de vi-zitare a copilului. În general apelează la mediere oameni cu studii. Cei care doresc să apeleze la mediere o pot face atât înainte de proces cât și după declanșarea la instanța competentă. În principiu se poate apela la mediere aproape în orice materie, cu excepția drepturilor referitoare la statutul persoanei precum și la acele drepturi de care părțile nu pot dispune prin convenție, de exemplu condamnarea”, a precizat judecătoarea Andreea Pascaru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani. Judecătorii se arată pro mediere mai ales pentru că aceasta ar putea debloca instanțele de unele dosare care s-ar putea soluționa și pe altă cale decât cea a unei hotărâri judecătorești. Principalul avantaj este cel social, considerându-se că în urma unui conflict soluționat prin mediere, părțile vor pleca împăcate în timp ce o hotărâre judecătorească, în cel mai bun caz, nemulțumește doar una dintre părți. Acordul la care au ajuns părțile va fi redactat și conținutul va cuprinde toate clauzele și convențiile dintre părți. În cazul în care acordul vizează transferul de proprietate privată , respectiv o casă sau un teren, părțile vor trece și pe la notar, pentru a se îndeplini toate forma-litățile. „Părțile nu trebuie să se teamă dacă au acceptat medierea pentru că nu sunt obligați să o finalizeze. În orice moment se poate renunța. De asemenea, dacă s-a început procesul și dacă părțile au posibilitatea să recurgă la mediere, procesul se suspendă cu condiția că dacă nu se va finaliza medierea, se va continua judecarea fără a se timbra din nou când se repune pe rol. Mai e și situația în care un conflict este deja pe rolul instanței și s-a soluționat pe calea medierii, instanța ia act de acordul de mediere și odată cu pronunțarea hotărârii, la cererea părților interesate se restituie taxa de timbru”, a mai adăugat judecătoarea Andreea Pascaru.
Mediatorii încep să fie cunoscuți
În timp ce numărul celor care apelează la mediere după declanșarea în instanță a procesului este în continuare mic, mediatorii spun că au avut dosare pe care să le soluționeze înainte ca dosarul sau conflictul să ajungă pe rolul instanței. „Începutul este promițător. Personal, anul trecut am avut 20 de dosare dintre care 14 soluționate prin acord final. În șase dintre cazuri, s-a renunțat. Medierea are foarte multe avantaje. Onorariul este ușor suportabil și se evită pierderea de timp”, a declarat Iulian Mocanu, președintele Camerei Mediatorilor Vrancea. Mediatorul mai spune că urmează să se încheie un protocol între trei dintre asociațiile de mediatori din Vrancea pentru a acționa în mod unitar. „Intenționăm să discutăm cu instituțiile statului și să obținem un spațiu în clădirea Tribunalului Vrancea în care justițiabilii să vină direct și să se informeze”, a mai adăugat Iulian Mocanu. La nivelul județului Vrancea funcționează 51 de mediatori autorizați care au birourile în special în orașele din județ. Mediatorii salută și noile reglementări aduse de Mica Reformă în Justiție, mai ales în dosarele comerciale în care procesul nu începe până când părțile nu au trecut prin fața unui mediator. Prin urmare, în materie comercială, medierea a devenit procedură prealabilă obligatorie, alături de conciliere.
Beneficiile apelării la mediere
Pe lângă economia de timp, bani și stres, medierea mai oferă și alte be-neficii. Unul dintre ele este fixarea datei și a orei la care să aibă loc șe-dința. La instanța de judecată nu se ține cont de programul părților și poate fi chiar reprogramată. Åedința de mediere nu are limită de timp, motiv pentru care unele medieri se pot finaliza în câteva minute iar altele după câteva ore sau poate fi încheiată cu o înțelegere parțială, discuțiile fiind continuate la o ședință ulterioară. Dacă la instanța de judecată, dosarele sunt repartizate aleatoriu, la un judecător sau complet de judecată, în mediere, părțile își pot alege mediatorul. Un beneficiu este că ședința de la mediator nu este publică așa cum este la instanța de judecată. Astfel, nimeni nu va ști problema cu care părțile s-au prezentat în fața mediatorului. Prin mediere se sting conflicte existente dar în același timp se și preîntâmpină apariția unor alte neînțelegeri. Mediatorul nu judecă părțile ci doar facilitează dialogul dintre ele în vederea soluționării în favoarea ambelor părți. În cazul în care medierea nu este o reușită, părțile au întotdeauna alternativa procesului la instanța de judecată.