Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Ce trebuie să faci ca să fii sănătos şi să arăţi bine de la 20 la 70 de ani


Îngrijirea optimă pe care o persoană trebuie să și-o acorde diferă mult de la o decadă de vârstă la alta. Un medic, un nutriționist și un antrenor personal oferă sfaturi pentru menținerea în formă de la 20 la 70 de ani.

* Anii ‘20

Această decadă, în care riscul de a avea o boală gravă este mic, ar trebui folosită pentru punerea temeliilor unei vieți sănătoase îndelungate, prin exerciții fizice și regim alimentar. Există totuși unele boli ce pot fi contractate de pe-acum – cancerul de col, la femei, care ar trebui să-și facă un test Papanicolaou la fiecare trei ani după 25 de ani, și cel testicular, la bărbați, care ar trebui să verifice lunar să nu aibă noduli. De asemenea, este important să nu stați prea mult la soare, pentru a nu face cancer de piele mai târ-ziu. La 20 de ani, oasele au densitatea maximă, după care țesuturile nu mai sunt înlocuite la fel de repede pe măsură ce se degradează. Astfel, la această vârstă este cel mai bine ca fiecare să își asi-gure sănătatea oaselor. În acest sens, trebuie maximizat nivelul de vitamina D prin expunerea la soare în timpul zilei, nu mai mult de câteva minute. Totodată, sunt recomandate alimentele bogate în calciu și cu puțină grăsime, precum laptele de soia, iaurtul degresat și tofu.
Antrenorul recomandă săptămânal între trei și cinci șe-dințe de exerciții cardiovasculare și până la trei sesiuni de exerciții de forță pentru mușchi. Sunt de asemenea recomandate alergările.

* Anii ‘30

În această decadă pot fi depistate genele pentru cancerul intestinal și riscul de osteoporoză. Acum e momentul să vă lăsați de fumat. Cercetările au arătat că personale care se lasă de fumat până la 35 de ani ajung la vârsta de 50 de ani cu același risc de a face cancer sau boli cardiovasculare ca un nefumător. Tot acum trebuie urmărită greutatea corporală. Este mai ușor să slăbești la 30 de ani decât mai târziu, când metabolismul devine mai lent și este posibil să ai deja pro-bleme de sănătate. Aveți grijă ce mâncați între mese – optați pentru fructe, câteva nuci sau iaurt degresat, pentru că proteinele slăbesc pofta de mâncare. Nu săriți peste orele de aerobic, pentru că vă va scădea capacitatea de a face aceste exerciții.

* Anii ‘40

Concentrați-vă asupra sănătății inimii și asupra reducerii riscului de atac de cord sau de atac cerebral. Dacă sunteți supraponderal și nu țineți un regim corespunzător, veți începe să aveți un nivel mare al colesterolului și tensiunii. Dar dacă vă schimbați de acum stilul de viață, puteți opri acest proces și evita apariția unor probleme de sănătate în următorii zeci de ani. Potrivit medicului, acum ar trebui să fiți încă și mai preocupați de a avea un indice al masei corporale sănătos (sub 27) și o circumferință mică a taliei. Mâncați mai puțin și reduceți la o treime cantitatea de alimente cu carbohidrați, precum orezul, cartofii și pastele. Încercați să nu consumați deloc alcool două zile pe săptămână. Cantitatea săptămânală recomandată este cel mult 21 de unități pentru bărbați și 14 pentru femei (o unitate este echivalentă cu 10 mililitri de alcool pur, astfel o halbă de 500 de mililitri de bere cu o concentrație de 5% reprezintă 2,5 unități, în timp ce un pahar de 175 de mililitri de vin, cu o concentrație de 12%, reprezintă circa două unități n.r.). În această decadă de vârstă, antrenorul recomandă pilates.

* Anii ‘50

La persoanele de 50 de ani, principalele cauze de deces – bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul – sunt mai răspândite. Faceți-vă un test de toleranță la glucoză pentru detectarea diabetului sau to-leranței alterate la glucoză (prediabet). Totodată, bolile cu transmitere sexuală au devenit o amenințare pentru persoanele de 50 de ani, care nu au nevoie de contracepție și este posibil să pună capăt la această vârstă unei relații îndelungate. Bărbații se confruntă cu probleme de prostată și erectile, în timp ce femeile ar trebui să își facă mamografii și să își controleze lunar sânii. Alegeți o dietă de circa 1.400 de calorii pe zi. Luați-vă aportul necesar de grăsime din alimente cu grăsimi mononesaturate. Protejați-vă vederea consumând alimente bogate în luteină și zeaxantină și antio-xidanți naturali, care se găsesc în napi, spanac, varză, bro-ccoli, mazăre, porumb dulce, nectarine și gălbenuș de ou. La vârsta aceasta alergările pot afecta articulațiile, în schimb înotul întărește inima.

* Anii ‘60

Cei care se află în această decadă de vârstă ar putea să se simtă mai tineri decât sunt în realitate, însă prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi, în special de cancer. Nu este prea târziu pentru a face schimbări majore: să pierdeți în greutate, să începeți să faceți sport și să vă lăsați de fumat. Astfel, vă veți reduce șansele de a vă îmbolnăvi sau vă veți grăbi recuperarea. Trebuie să începeți să faceți analize pentru detectarea cancerului intestinal. Apar schimbări la nivelul pielii, cauzate de soare. Orice nouă leziune de pe piele ar trebui văzută de un doctor, chiar dacă majoritatea sunt benigne. Durerile de articulații, artrita și osteoporoza sunt tot mai des întâlnite. Cel mai mult riscă fumătorii și persoanele foarte slabe. Este bine să faceți analize ale densității oaselor și ale nivelului de vitamina D. Chiar dacă aportul de calorii trebuie să scadă, cel de proteine trebuie sporit, pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Adăugați în mâncare boabe de ovăz, mazăre, fasole sau linte. Pentru a vă proteja articulațiile și a preveni apariția durerilor, consumați pește gras de două ori pe săptămână și folosiți ulei de rapiță. Dacă rămâneți activi, veți diminua simptomele de artrită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?