Problema țurțurilor formați la marginea acoperișurilor blocurilor sau la gura burlanelor revine pentru locuitorii Focșaniului. Temperaturile scăzute înregistrate în preajma Anului Nou au favorizat formarea de astfel de „sulițe”, care pot răni serios persoanele neatente și aflate în trecere pe sub streșini ori acoperișurile blocurilor. Cum în ultimele zile vremea s-a încălzit și țurțurii au început să se topească. Cele mai periculoase zone sunt cele din apropierea blocurilor, care nu au în față grădini sau spații verzi.
Potrivit hotărârilor Consiliului Local Focșani, de îndepărtarea țurțurilor ar trebui să se ocupe asociațiile de proprietari sau proprietarii imobilelor, pentru că țurțurii pot pune în pericol siguranța cetățenilor. Administrația locală poate aplica amenzi acolo unde este cazul, însă până în prezent acest lucru a fost evitat. Directorul Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice din cadrul Primăriei, Laurențiu Mocanu, susține că începând de azi va trece pe la asociațiile de proprietari și va asista la procedura de îndepărtare a țurțurilor, pentru a evita producerea unor accidente nedorite. „Noi sperăm să nu se întâmple astfel de accidente. Nu este de datoria noastră să îndepărtăm țurțurii. Deocamdată nu am înregistrat astfel de accidente, dar de mâine (azi-n.r.) vor merge inspectorii pe teren și acolo unde va fi cazul, vor pune în vedere asociațiilor de proprietari să îndepărteze în siguranță țurțurii”, ne-a spus directorul Direcției de Dezvoltare, Laurențiu Mocanu. Totodată, acesta spune că măsurile de evitare a formării țurțurilor trebuiau luate încă de la construirea acoperișurilor. „La proiectare, când au primit aviz pentru acoperiș, trebuia ca asociațiile să-și monteze dispozitive speciale pentru ca țurțurii să nu se mai formeze. De asemenea, acoperișurile blocurilor trebuie dotate cu uluce și burlane, lucru rar întâlnit în Focșani”, a mai spus Mocanu.
Cât despre gheața de pe trotuare, directorul susține că se preocupă permanent. Astfel, pentru ca trecătorii să meargă în siguranță pe trotuare, Direcția de Dezvoltare scoate în stradă câte 50 de oameni la fiecare tură. „Noi încercăm să îndepărtăm gheața de pe trotuare. Nu putem acoperi străzile unde sunt mașinile parcate pe trotuar. Avem oameni 24 din 24 pe străzi pentru siguranța publică, câte 50 de oameni în trei ture”, ne-a spus directorul Mocanu.
O mână de ajutor în aceste cazuri dă și poliția, care ajută la blocarea unor tronsoane de drum pentru ca activitatea să se desfășoare în voie, iar populația să nu sufere accidente.