Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

O nouă şansă pentru cuplurile infertile


Cuplurile infertile din Vrancea vor putea beneficia, începând cu anul acesta, de o fertilizare in vitro gratuită. Ceea ce nu știu aceștia este faptul că există un program asemănător care se realizează prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea însă, până la momentul actual, nu a  existat nicio solicitare în acest sens.

Guvernul s-a hotărât, în sfârșit, să îi ajute pe românii care vor să aibă copii, după ce ani de zile a ignorat o problemă gravă a multor cupluri: infertilitatea. Începând cu acest an, cuplurile care, din diverse motive nu pot avea urmași, ar putea beneficia de o fertilizare in vitro gratuită, decontată de statul român. Totuși, la momentul actual există un program asemănător care se realizează prin intermediul CAS Vrancea, însă nu au existat solicitări din partea cuplurilor vrâncene care au probleme de infertilitate. „Programul se realizează prin intermediul CNAS. Cuplurile care doresc să beneficieze de el, trebuie să-și facă un dosar la o clinică universitară specializată, dosar care va fi depus la CAS Vrancea. De aici, noi îl trimitem către CNAS unde va fi evaluat și aprobat. Până acum nu a fost nicio solicitare în acest sens”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea. Dacă subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer va fi aprobat, cuplurile care vor dori să beneficieze de această intervenție trebuie să depună un dosar la clinicile de fertilizare avizate din țară, urmând să fie selecționate ținându-se cont de câteva criterii considerate destul de drastice. Astfel, au prioritate la acest program cuplurile care sunt la primul tratament de acest fel, care sunt căsătorite sau au o relație serioasă de minim un an, au  între 25 și 40 de ani, au probleme de fertilitate de măcar trei ani, și nu au alte probleme medicale. Din acest program, vor fi excluse persoanele obeze sau cuplurile în care unul din parteneri a suferit o fertilizare voluntară. Medicii ginecologi din Vrancea sunt de părere că o fertilizare in vitro nu este de ajuns pentru a garanta succesul, majoritatea cuplurilor care au încercat această metodă fiind nevoite să repete procedura de mai multe ori pentru ca femeia să rămână însărcinată. „Foarte multe cupluri au făcut mai multe încercări pentru a putea avea urmași. Nu este de ajuns o singură fertilizare, pentru că în mare parte a cazurilor nu are succes. Implementarea acestui program nu va duce la creșterea natalității, este o utopie să spunem acest lucru, dar va ajuta foarte mult psihicul pacienților, care vor ști că statul se implică în problemele cu care se vor confrunta ei. Nu cred că vor fi foarte mulți doritori, pentru că criteriile de selecție vor fi foarte aspre. Oricum, este un pas înainte pentru sistemul medical din România”, a declarat Alin Lazea, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

Femeia, principala vinovată de infertilitatea în cuplu

Potrivit specialiștilor, în marea majoritate a cazurilor femeia este vinovată de infertilitatea în cuplu, fiind foarte rare situațiile în care bărbatul este cel cu pro-bleme. „De obicei, femeia este cea care are probleme de fertilitate. Cauzele sunt multiple, de la înfundarea trompelor uterine, la boala numită ovare de porțelan, în care ovarele sunt învelite într-o pieliță care nu permite eliberarea de ovule care pot fi fecundate. Cauza principală la bărbat ar fi o infecție genitală făcută în copilărie, care afectează sănătatea spermatozoizilor. Pentru a preveni infertilitatea, recomand femeilor să se prezinte la un control ginecologic cel puțin o dată pe an. Doar așa se pot preveni eventualele probleme de fertilitate”, a precizat medicul Alin Lazea. Dacă subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer va fi aprobat de Gu-vern, statul va asigura fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. În alte țări, precum Belgia, statul suportă șase fertilizări in vitro, iar în Franța se suportă cinci încercări. Potrivit specialiștilor, 20% din cuplurile din România suferă de infertilitate. Aceștia plătesc bani grei pentru a putea avea urmași, costul mediu al unei fertilizări in vitro fiind de 6000-7000 de lei. Intervențiile de acest tip se pot face doar la 15 centre acreditate din România, în timp ce în Franța sunt peste 150 de centre de fertilizare in vitro. În curând, proiectul va ajunge pe masa parlamentarilor pentru dezbatere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?