Acupunctura
Ca știință milenară, interpusă între cer și pămînt și avînd în centru omul – ca entitate energetică – și-a propus să abordeze toate căile, care îi permit să reechilibreze energetic organismul uman pentru a-l pune într-un echilibru stabil cu natura, adică cu cerul și pământul, deci cu forțele celeste și cu cele terestre. De cele mai multe ori acest lucru este posibil, cu condiția ca perturbările energetice umane să nu depășească stadiul funcțional. Dacă ele ajung în stadiul structural – anatomic, terapia prin acupunctură nu mai poate schimba structura organismului și nu îl mai poate aduce la stadiul inițial, deci la reechilibrare energe-tică. De aceea, indicațiile OMS ale acestui tip de terapie se adresează numai anumitor categorii de boli și numai anumitor stadii ale bolii.
Presopunctura
Când ne doare capul, gâtul sau o măsea, apelăm instinctiv la o tehnică de presopunctură, apăsând cu mâinile locul cu pricina. Masajul este o știință înnăscută, pe care medicina tradițională orientală, practicată de peste trei milenii în China și în Japonia, a transformat-o într-o veritabilă artă a vindecării, bazată pe un sistem de puncte de masaj extrem de precis.
Presopunctura este înrudită de-aproape cu acupunctura. Dacă acupunctura se face prin introducerea de ace foarte subțiri, presopunctura constă în apăsarea cu vârful sau cu extremitatea degetelor pe aceleași puncte folosite și în acupunctură. În ambele cazuri, e vorba de locuri precise, aflate pe meridianele energetice ale corpului omenesc, chinezii și japonezii fiind convinși – conform me-dicinii lor tradiționale – că organismul e străbătut de niște rețele de energie aflate în permanentă conexiune cu energia cosmică, care le alimentează continuu, ca un adevărat carburant.
Când unul din aceste canale de „irigație” care ne țes într-o plasă de rețele de circulație, numite meridiane, se blochează, apare boala. Pentru ca ea să fie înlăturată, apelăm la apăsarea cu degetele asupra unor puncte precise, deblocarea producându-se imediat. Simptomele neplăcute sunt eliminate, restabilindu-se echilibrul fizic și psihic.
Presopunctura este un procedeu tipic de autoterapie, deoarece nu necesită instrumente ajutătoare, poate fi învățată ușor și practicată oriunde, simplu, repede, fără efecte secundare.
Ce suferințe se pot vindeca prin presopunctură
– Principala indicație se referă la tratarea durerilor ușoare și de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale și de dinți, durerile din zona cefei și a umerilor, ca și nevralgiile.
– Åi insomnia, nervozitatea, agitația, grețurile, vărsăturile, răul de mare, constipația și dereglările ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. În aceste cazuri, presopunctura se poate folosi concomitent cu acupunctura.
– Înainte de a recurge la presopunctură, ca de altfel la orice formă de autoterapie, va trebui să vă asigurați că neplăcerile dvs. nu sunt produse de o afecțiune gravă sau malignă.
Masajul terapeutic
Începuturile medicinei „pozitive” chineze se plasează acum 8 milenii. Medicii terapeutici chinezi consideră obiectele și fenomenele în interrelații nesfârșit de bogate și subtile, consideră întreaga fire ca un tot organic. Componentele principale ale lumii sunt aceleași la fiecare nivel al existenței concrete, iar macrocosmosul se reflectă fidel în microcosmos. Astfel, a fost structurată o doctrină a celor 5 elemente: lemnul, focul, apa, pământul, metalul, care sunt privite ca entități dinamice, capabile să se transforme într-o anume ordine, unele în altele. Acesteia i s-a alăturat doctrina despre principiile antagoniste YIN și YANG. Înțelesul originar al primului pare a fi fost „cel luminat”, iar al celuilalt „cel umbrit”. Cele două principii antagonice se manifestă în corelații permanent schimbate, dominând când unul când altul, alternarea lor determinând ritmurile cosmice, biologice și istorice.
Masajul se poate executa de către o persoană specia-lizată în reflexoterapie sau de către pacient, în acest caz se numește automasaj. În cazul automasajului, bolnavul trebuie să cunoască de ce boală suferă, care sunt punctele reflexe corespondente afecțiunii, ordinea și durata de masare pentru fiecare punct reflex, perioada optimă pentru masaj.
Când masajul (automasajul) se execută profilactic, o importanță deosebită o are ordinea în care se execută masarea diferitelor puncte, evitarea depozitării toxinelor în punctele reflexe, care tind să blocheze parțial circulația sanguină sau limfatică, permițând astfel instalarea afecțiunilor la organele aflate la distanță. Se va insista pe zonele renale, uretere, vezica urinară, sistem limfatic, cap, stomac, intestine, ficat.
Masajul se face prin presare și (sau) mișcări circulare. Când se masează zone întinse (traseul vezicii urinare, uretere, rinichi), sensul de lucru este dinspre călcâi spre degete și nu invers, iar în cazul intestinului gros, se va masa în sensul de evacuare, ascendent, transversal, descendent. Zonele supuse masajului trebuie să fie sănătoase, fără traumatisme sau afecțiuni inflamatorii, dermatologice, bătături, cu o igienă riguros respectată.