Combustibilii s-au scumpit cu aproape 3% în decembrie, astfel că prețurile au urcat anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 au fost majorate cu 13%, iar Guvernul a decis că aceste cheltuieli sunt nedeductibile și în 2011. Potrivit companiilor petroliere, prețurile la pompă sunt influențate în principal de evoluția cotațiilor internaționale ale petrolului și de evoluția cursului leu/dolar. Principalele companii care distribuie carburanți în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL și OMV. Piața distribuției de combustibili este investigată, încă din 2005, de Consiliul Concurenței.
Un document guvernamental prezentat, în mai 2008, de Mediafax releva că prețul de vânzare al benzinei la stațiile de distribuție din țară este apropiat de nivelurile practicate în statele membre UE, unde puterea de cumpărare a populației este net superioară românilor, în condițiile în care România beneficiază încă de o derogare a Comisiei Europene și aplică un nivel redus de accize.
Accizele percepute în România sunt deocamdată sub nivelul celor din alte state UE, datorită unei perioade de tranziție acordate de către Comisia Europeană pentru atingerea nivelului minim obligatoriu. Chiar și în aceste condiții, prețul de distribuție la benzină și motorină practicat în România este apropiat de cel pe care îl plătesc cetățenii din Luxemburg, Irlanda, Spania, Suedia și Austria, țări cu o putere de cumpărare mult peste posibi-litățile românilor.
După ce a atins în vara anului 2008 prețul record de peste 147 dolari pe baril, petrolul s-a depreciat până la sfârșitul aceluiași an la circa 33 dolari pe baril. Cotația de referință de la New York a început anul 2009 la aproximativ 40 de dolari pe baril, înregistrând scăderi ușoare în prima parte a anului, pentru a urca până la începutul lui 2010 la 80 de dolari pe baril. Trendul ascendent a continuat și anul trecut și se datorează relansării economice și revenirii cererii, îndeosebi pe piețele emergente precum China. În prezent, petrolul se tran-zacționează la circa 91 de dolari.