Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Înfiinţarea ocolului silvic privat, sabotată de ITRSV


Înființarea unui ocol silvic privat la Fitionești nu este privită cu ochi buni de conducerea ITRSV Vrancea, a afirmat, ieri, primarul Iordache Cazacu, în cadrul unei întâlniri cu proprietarii de păduri din comunele Movilița, Răcoasa și Fitionești. „Unul dintre motivele pentru care, astăzi, la mai bine și un an și jumătate de când am avut inițiativa de a înființa acest ocol silvic privat, el încă nu există este și faptul că inspectorul-șef, inginerul Lefter, refuză să constate valabilitatea documentației întocmite în acest sens”, a susținut edilul. Potrivit acestuia, conducerea ITRSV nu recunoaște actele emise de instituții competente, precum instanța judecătorească și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), pentru cele 5.500 de hectare de pădure care ar urma să facă parte din ocolul silvic privat. „Una dintre condițiile esențiale de înființare a unui ocol silvic, fie el de stat sau privat, este aceea de a face dovada proprietății. Noi am obținut această dovadă de la OCPI, însă domnul Lefter spune că este nevoie de copii după fiecare titlu de proprietate în parte. Ar fi vorba de peste 7.000 de astfel de documente  și mi se pare anormal să merg la poarta ITRSV cu un tir de acte, când cele emise de OCPI sunt 100% legale”, a explicat Iordache Cazacu. El este convins că, în realitate, motivul pentru care anumiți funcționari de stat nu vor ca proprietarii de păduri din Fitionești, Răcoasa și Movilița să-și înscrie suprafețele în noul ocol silvic este reprezentat de „dorința de perpetuare a jafurilor și a haosului”. „Aceste persoane nu doresc altceva decât să rămâneți fără păduri, în timp ce ele să se îmbogățească furând. Azi taie un copac, mâine alți cinci, și tot așa până când nu veți mai avea nimic”, le-a zis sătenilor Iordache Cazacu. Primarul este convins că, prin înființarea ocolului silvic privat, toți cei care vor alege ca acesta să le repre-zinte interesele, vor avea numai de câștigat. „Dacă acest ocol silvic va funcționa, situația de acum se va schimba. Totul va fi legal, transpa-rent și cine va încerca să fure din pădurile oamenilor va fi dat pe mâna justiției, indiferent despre cine ar fi vorba”, a declarat Iordache Cazacu.

***
Primarul din Fitionești a precizat că, în cazul în care ocolul privat va fi autorizat, el va fi condus de inginerul silvic Alexandru Dogaru, recunoscut pentru corectitudinea sa în cei peste 30 de ani de muncă. „Este un om de o cinste rară, care n-a fost agreat de ITRSV tocmai pentru că nu a acceptat să facă ilegalități”, a anunțat edilul. Prezent la întâlnirea proprieta-rilor de păduri, Alexandru Dogaru a declarat că, pentru el, propunerea de a conduce noul ocol silvic ar fi „nu numai o onoare, ci mai ales o mare provocare”. Acesta le-a spus țăranilor că, pentru a-și începe activitatea, ocolul silvic privat trebuie doar să obțină acordul de principiu de la ITRSV Vrancea și, pe baza lui, Ministerul Mediului și Pădurilor să emită autorizarea de funcționare. El a precizat că, după autorizare, oamenii pot încheia cu ocolul silvic contracte de pază și de prestări servicii pentru materialul lemnos pe care îl vor exploata. Alexandru Dogaru a atras atenția că buna funcționare a ocolului silvic va trebui să fie dată și de existența resurselor de finanțare a acestuia, „altfel s-ar ajunge de unde plecăm, adică la tăieri ilegale și furturi”. Nu în ultimul rând, acesta a propus ca, în viitor, pentru exploatarea eficientă a materialului lemnos, proprietarii de păduri să fie de acord și cu înființarea unei societăți comerciale de profil, utilă în special pentru cei care vor avea în exploatare peste 20 de metri cubi de masă lemnoasă.

***
În încheierea întâlnirii găzduite de Căminul Cultural, primarul Iordache Cazacu a ținut să mai precizeze că nimeni nu este obligat să se înscrie în noul ocol silvic, dacă nu dorește acest lucru. El a promis, însă, celor care și-au exprimat, deja, acordul în acest sens, că vor beneficia numai de servicii de calitate. „Eu mâine (azi, n.r.) merg, din nou, la ITRSV și sper ca documentația pentru ocolul silvic să primească aviz favorabil, pentru ca marți s-o depun pe masa ministrului Laszlo Borbely. Dacă totul merge bine, ar trebui ca ocolul să-și înceapă activitatea în maximum două-trei săptămâni. Acest lucru ar fi benefic pentru toți proprietarii de păduri care s-au săturat să fie furați și să nu le plătească nimeni prejudiciul!”, a concluzionat Iordache Cazacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?